İnebolu içme suyu analiz sonuçları açıklandı

İnebolu içme suyu analiz sonuçları açıklandı
banner13
banner3

3 Aylık İçme suyu ve liman içi plajı deniz suyu analiz sonuçlarına İnebolu Belediyesi ve İnebolu Kaymakamlığı adına TSM den yazılı cevap geldi.

İnebolu Devlet hastanesine ishal bulantı ve kusma şikayeti ile Temmuz ve ağustos aylarında bir çok kişinin başvuru yaptığı belirtildi.

Edindiğimiz bilgiye göre Temmuz ayında 400 e yakın, ağustos ayında da birçok kişi ishal bulantı ve kusma şikâyeti ile İnebolu Devlet Hastanesine başvuru yaptı.  Şikayetlerin devam etmesi üzerine Gazetemiz İnebolu Postası yazı işleri Müdürü Cemal İlyasoğlu İl Sağlık Müdürlüğü’nden bilgi istedi ve içinde İnebolu’nun da bulunduğu Kastamonu sahil ilçelerinde ki 15 er günlük aralarla yapılan deniz suyu analiz raporu sonuçlarına ulaştı. Raporda İnebolu Boyranaltı, Evrenye ve Özlüce’den alınan deniz suyu analiz sonuçları bulunurken belediyenin liman içine yaptığı yeni plajdan örnek alınmadığı ortaya çıktı.

İnebolu Devlet Hastanesi’ne ishal bulantı ve kusma şikayetleri yoğunluğunun devam etmesi üzerine bilgi edinme kanunu kapsamında İnebolu Kaymakamlığı İnebolu Belediyesi ve İlçe Özel İdare Müdürlüğü’nden 3 aylık periyodik olarak ilçe içme suyundan örnek alınan yerler ve analiz sonuçlarını ve liman içinde ki plajdan alınan deniz suyu örnekleri analiz sonuçlarını İnebolu Postası Gazetesi olarak istedik.

İÇME SUYU ANALİZ RAPORLARI HALK İLE PAYLAŞILAMAZ

İlçe geneli 21 Bin kişi, ilçe merkezi 11 bin kişinin kullandığı içme suyu analiz raporları halk ile paylaşılamaz.

Gazetemizin yaptığı başvuruyu İnebolu Kaymakamlığı ve İnebolu Belediyesi’nden yazılı cevap geldi.

İnebolu Belediyesi’nden gelen cevap;

 “İçme suyu analiz raporları mevzuat gereği halk ile paylaşılamamaktadır. Sağlık Bakanlığının belirlediği yerlerden denetimler yapılmakta ve sonuçlar ilgili kurumlara iletilmektedir”

Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay

İnebolu Kaymakamlığı adına İnebolu TSM den gelen cevap;

“4982 sayılı  Bilgi Edinme  Kanunu kapsamında raporlardan görüntü alınamaz, ancak kurum içinde incelenebilir ve not alınabilir. İçme suyu analiz raporları mevzuat gereği halk ile paylaşılamamaktadır”. 

“İnebolu  Özlüce Evrenye ve Boyranaltı plajlarından Deniz suyu örnekleri alınmaktadır. Liman içinden alınmamaktadır.”

TSM Başkan Vekili  Dr. Mustafa Üye

Parasını Ödediğim Suyun Analiz Raporlarını İstiyorum

İnebolu Postası Gazetesi Yazı İşleri Müdürü  Cemal İlyasoğlu her ay parasını ödediğim suyun analiz raporlarını istiyorum diyerek şu açıklamayı yaptı;  Aşırı İshal,bulantı ateşlenme şikayeti ile Cemal İlyasoğlu olarak herkes gibi bir gece İnebolu Devlet Hastanesinde misafir oldum. Serum ve tedavi sonrası sağlığıma kavuştum.  O günlerde denize girmediğim için sağlıksızlığıma neden olan ishal ve bulantının sebebinin su kaynaklı olduğunu düşünerek İnebolu Belediyesinden ve ilçe Kaymakamlığından parasını verdiğim suyun analiz raporlarını istedim. Sağlık Bakanlığı verilerinde deniz suyu analiz raporlarının iyi olduğu belirtilmektedir. Geriye araştırılması gereken su kalmıştır.

Üstelik aynı suyu ilçemizde yaklaşık 11 bin kişi kullanmaktadır. Birçok kişi şebeke suyundan endişe duyduğu için köy çeşmelerinde sıraya girmektedir.

İnebolu Belediyesi 2017 yılı su geliri 1.443.750.00 dir.  Bir yılda bu kadar su geliri olan bir belediye bana ve kamuoyuna insanların kullandığı suyun alındığı yerleri ve analiz raporunu açıklamak zorundadır.  Çünkü İnebolu’nun sağlığı söz konusudur.

İnebolu’yu besleyen şebeke kaynağında ki Su arıtma tesisinin bakımının ne kadar sürelerle yapılıp yapılmadığı, yetişmiş diplomalı uzman ekibin olup olmadığı, su analiz raporunun açıklanmamasının ve kamuoyundan saklanmasının nedenleri çok önemlidir.   

İnebolu Belediyesi ve Kaymakamlığı’nın verdiği “Halk İle Paylaşımın yasaklanması” cevabını Kastamonu Valiliği ve CİMER ne diyecek çok merak ediyorum.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ender ÖZTÜRK
Ender ÖZTÜRK - 5 yıl Önce

Ben İnebolu’lu bir Çevre Mühendisiyim.
Gerçekten içme suyunun raporlarının paylaşılmaması tek kelimeyle felakettir. İnsanlar içtikleri suyun muhteviyatını bilmek durumundadır. 20 milyon nüfuslu İstanbul bile tek bir “tık”la İski sitesinden aylık analiz sonuçlarını öğrenirken ufacık İnebolu belediyesi analiz sonuçlarını nasıl saklar?
Kimyasal yada mazAllah biyolojik bir kirlilik sümen altı mı edilmekte?
Tesis yeterli işletiliyor mu?

Necmettin Şeref
Necmettin Şeref - 5 yıl Önce

Sizler inebolu içinde oturduğu nuzu tahmin ediyorum aynı sorun inebolu şebekesine bağlı olmayan köylerdede oldu çevremde şebeke suyunda sorun belki olabilir ama benim bilebildiğim kadar geçen senede vardı bu sene biraz daha fazla tahmin ediyorum sorunun araştırılmasında halk sağlığı ve sağlık kurumların yoğunluk bakımından çok önemli araştırılmanın herkes için iyi olur

Adnan MARANKI
Adnan MARANKI - 5 yıl Önce

Eşim ve iki çocuğum market suyu içtiğimiz halde İNEBOLU devlet hastanesinin misafiri olduk.Saygılar

Çiğdem Uraylı
Çiğdem Uraylı - 5 yıl Önce

Eskiden gönül rahatlığı ile geldiğim memleketime artık korkarak geliyorum. Temmuz ayında 1,5 yaşındaki çocuğum ile İnebolu Devlet Hastanesinde yattık ertesi gün ise artan şikayetler yüzünden ilk önce Kastamonu akabinde Ankara’daki hastanelerine başvurmak zorunda kaldık. İçme amaçlı kullanmasak bile el yüz yıkamada kullandığımız suyun analizi neden paylaşılmıyor ki? Diyeceğim tek şey VİCDANINIZ rahat olmasın çoluk çocuk hepimizin ahını alıyorsunuz...

SIRADAKİ HABER