Karton bardakta çekilen kura kaderini belirledi

Kağıt karton bardak içinde yapılan kura çekimine muhtar adayı Mehmet Aksoy YSK’ya itirazda bulundu.

Karton bardakta çekilen kura kaderini belirledi
banner13
banner3

İnebolu ilçesinde 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde Boyran Mahallesinden muhtar adayı olan Mehmet Aksoy ile Ali Altun’ın oyları aynı çıktı. İnebolu İlçe Seçim Kurulu tarafından kağıt karton çay bardağında yapılan kura çekimi sonucu Ali Altun muhtar seçildi. Diğer muhtar adayı Mehmet Aksoy, kura çekiminin usulsüz olduğunu belirterek, YSK’ya itirazda bulundu.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde 500 seçmeni bulunan Boyran Mahallesinden muhtar adayı olan Mehmet Aksoy, 139 oy aldı. Diğer muhtar adayı Ali Altun’a ise sandıktan 136 oy çıktı. Ali Altun’un itirazı sonrası yeniden yapılan sayımda Mehmet Aksoy’un üç oyu geçersiz sayıldı. Buna göre Mehmet Aksoy ile Ali Altun, 136 oy alarak oyları eşitlenmiş oldu. Bunun üzerine İnebolu İlçe Seçim Kurulu, kağıt karton çay bardağında kura çekti. Çekilen kura sonucunda Ali Altun, Boyran Mahallesinin yeni muhtarı oldu.

Daha sonra Mehmet Aksoy, İnebolu İlçe Seçim Kurulu tarafından çekilen kuranın ağzı açık kağıt karton çay bardağında usulsüz olduğunu belirterek, Yüksek Seçim Kuruluna itirazda bulundu. YSK’nın itiraz ile ilgili değerlendirme süreci devam ediyor.

“KAĞIT KARTON ÇAY BARDAĞI BİR MAHALLENİN KADERİNİ BELİRLEDİ”

Balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Mehmet Aksoy, “31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde Kastamonu’nun İnebolu ilçesi Boyran Mahallesine muhtar adayı oldum. Seçimlerde 139 oy aldım. Yapılan itiraz sonrasında üç oy geçersiz sayıldı ve 136’ya düştü. Ondan sonra iş kuraya kaldı. Kura çekimini de bizler kabul ettik. Kura öncesinde bizlerin itirazları olmuştu. Sonrasında da seçim kurulundan bizleri çağırdılar. Seçim kuruluna gittiğimizde karton çay bardağı içerisine atılan iki adet kağıtla kura çekimi oldu. Seçim kuruluna yapılan itiraz sonrasında da bana verdikleri resmi cevap yazısında ağzı açık kağıt karton bardakta kuranın çekildiğini belirtiyorlar. Şu anda bu konu Yüksek Seçim Kuruluna gitti. YSK tarafından bu konunun değerlendirilmesini bekliyoruz. Boyran Mahallesinin ya da bizlerin kaderi sadece karton çay bardağına kaldığını İnebolu’da kime sorarsanız sorun herkesin bunun etik olmadığını söylüyorlar. Bizde buna inanmıyoruz. Normal şartlarda bir poşet içerisinde olması gerekiyor, bizler YSK’ye arayarak nasıl yapıldığını telefonla da sorup öğrendik. Kendileri de poşette kapalı bir şekilde olması gerektiğini söylediler. Bizler şu anda YSK’nın resmi olarak bu çekilen kura hakkında resmi karar bekliyoruz. Bende muhtar adayı olarak kapalı bir kutu içerisinde isimlerin görülmeden kuranın çekilmesidir. Çünkü kağıt karton çay bardağında isimler görünüyor, ben ne kadar kura çekersem çekeyim bu kuranın ardından kimin çıktığını her defasında bilebilirim. Yetkili kağıt karton çay bardağında isimleri karıştırdı, ardından hakime getirdi, hakimde kurayı çekti” dedi.

“KAĞIT KARTON ÇAY BARDAĞI İÇERİSİNDE BU KURANIN ÇEKİLMESİNİ USULSÜZ BULUYORUZ”

İptal edilen oylarında neden iptal edildiğine anlam veremediğini söyleyen Aksoy, “İtiraz sonrasında tekrar sayılan oy pusulaların bir tanesinde çizik olduğu gerekçesiyle, iki tanesinde de çift çıktığı ve üç tane zarfın arkasında mühür var diye bu oylarımız kabul edilmedi. Zarfın içinden bana ait iki tane kağıt çıktığı gerekçesiyle iki oyumuz geçersiz sayıldı. Bir tanesinde de kağıtta çizik olduğu gerekçesiyle geçersiz sayıldı. Böylelikle üç oyumuz geçersiz sayılmış oldu. Kağıtların birbirine yapışması normal, bunun kabul edilmemesini anlamış değilim. İnebolu’da bütün yetkililer bir araya gelip bir değerlendirme yapsınlar, yüzde 90’nının bu şekilde zarftan çıkan oyları kabul edildi fakat bizlerin oyları kabul edilmedi. Diğer mahallelerde kabul edilmesine rağmen Boyran Mahallesinde ise zarftan çift oyun çıkması kabul edilmedi. Akabinde işler kuraya kaldı, kuranın da şimdi YSK tarafından açıklanmasını bekliyoruz. Bizler usulsüz bir şekilde kuranın çekildiğini düşünüyoruz, bu yüzden itirazda bulunduk ve YSK’nın kesin karar vermesini bekliyoruz. Ondan sonra çıkan karara saygı duyacağız. Bizler kapalı kutu içerisine isimlerin atılıp, oradan herhangi bir yetkilinin bu isimleri çekmesini istiyoruz, kağıt karton çay bardağı içerisinde ağzı açık bir bardakta bu kuranın çekilmesini usulsüz buluyoruz” diye konuştu.

“SEÇMEN KAĞITLARININ YENİDEN İNCELENMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Seçmen kağıtlarının yeniden şeffaf bir şekilde incelenmesini talep eden Aksoy, “Seçim sürecinde bizlerin kabul edilmeyen oy pusulalarının içerisinde azaların sıralamaya göre rakamları bulunuyor. Bunlar kabul edilmezken, diğer taraftaki azaların hiçbiri de seçmen kağıtlarından çıkamadı. Diğer muhtar adayının azalarının isimlerinin üstüne hepsinin işaret konulmuş, çizikler atılmış. Benim listemde bulunan 7 azam, karşı tarafa geçmiş bulunuyor. Bu da bizlerin kağıtlarının temiz olduğunun, karşı tarafının kağıtlarının ise temiz olmadığı anlamına geliyor. Bunun da değerlendirilmesini ve oy pusulalarının bir kez daha incelenmesini talep ediyoruz. Bu talebimiz reddedildi fakat bizler, her şeyin şeffaf bir şekilde yeniden incelenmesini istiyoruz. Hangi muhtarın iki tane dahi olsa azası zarftan çıkmaz mı? Ama çıkmadı” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
YORUMLAR
mehmet soysal
mehmet soysal - 2 hafta Önce

Hele şu işe bak

SIRADAKİ HABER