İnebolu’da 7 üniversiteden 34 akademisyenin katılımıyla İnebolu’da 7 üniversiteden 34 akademisyenin katılımıyla Uluslararası İnebolu Sempozyumu başladı.

Kastamonu Üniversitesi, İnebolu Kaymakamlığı ve İnebolu Belediye Başkanlığı işbirliğinde Uluslararası İnebolu Sempozyumunun açılışı programı gerçekleştirildi.

Uluslararası İnebolu Sempozyumun açılışı İstiklal Yolu Türk Ocağı Müzesinde gerçekleştirildi.  Sempozyumun açılış konuşmasını Düzenleme Komitesi Başkanı Doç. Dr. Şerif Demir, İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar ve Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay yaptı.   

BU BİZİM, BU VATANA, BU MEMLEKETE VE BU MİLLETE EN ÖNEMLİ VAZİFEMİZDİR.

Düzenleme Komitesi Başkanı Doç. Dr. Şerif Demir yaptığı konuşmada; ‘’ Bu önemli ve değerli güne şahitlik yapmaktan burada bulunmaktan inanılmaz bir gurur, inanılmaz bir mutluluk içerisindeyiz. Bundan yaklaşık 10 ay evvel Sayın Kaymakamım Ahmet Vezir Baycar beni arayarak İnebolu’nun geçmişi, İnebolu’nun tarihi, İnebolu’nun kıymetli son derece onur duyulan bu hadiselere tanıklık etmiş olan bu hadiselerin kayıta geçirilmesini ve bununla ilgili bir akademik çalışma yapılmasını bizden talep etti. Şüphesiz yüzüncü yılını idrak ettiğimiz Cumhuriyetimizin onuru, gururu ve heyecanı içerisindeyken böyle rüyanın gerçeğe dökülmesi bizim için en büyük onur, en büyük gururlardan birisi oldu. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını idrak ettiğimiz bu seneyi içerisinde ben Tarih Bölüm Başkanı olarak, İnebolu’yla kısıtlı olarak değil, Kastamonu ile ilgili de pek çok olaylar, pek çok önemli çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu bizim borcumuz, bu bizim bu vatana, bu memlekete ve bu millete en önemli vazifemizdir. Yaklaşık bir buçuk yıldır şehrinizde çalışma yapan akademisyen olarak ben Kastamonu’nun bu kadar güzel bir yer olduğunu bilmiyordum. İnebolu’ya geldiğim zaman İnebolu’nun bu kadar kıymetli bir tarihi olduğunu ve ülkemizde şanla şerefle onurla, gururla taşıyabileceği İstiklal Madalyasının sahibi olduğunu bende burada öğrendim. Biz akademisyenler bu İnebolu’nun parlak geçmişini ortaya çıkarmak yurdun dört bir tarafından gelen değerli meslektaşlarımla birlikte iki gün İnebolu’yu masaya yatıracağız. ‘’ dedi.

İNEBOLU’DA YAPACAĞINIZ BİR ÇALIŞMA KİTAP DEĞİL, KİTAPLAR ALIR

Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay; ‘’ Şeref Hocamız 10 ay önce geldiği zaman, Kastamonu İlgili bir çalışma yapmamız gerektiğini söylemişti. Bende ona demiştim ki, İnebolu’yu ile ilgili yapacağınız bir çalışma kitap değil, kitaplar alır, dedi.  Sonra Türk Ocağımızı gezdik, müzemizi gezdik, hocam o esnada tarih ile ilgili bilgilerini tazeledi ve dedi ki Başkanım doğru söylüyorsunuz, biz İnebolu ile ilgili  Sempozyum yapalım. İnebolu’nun tarihini Cumhuriyetin kurulmasındaki önemini Kaymakam Beyimizle beraber, bunu kitaplaştıralım. Bu da bizim tarihe mirasımız olsun. dedi. Biz bu şekilde yola çıktık, Allaha şükür ikin günlük Sempozyumu başlangıcındayız. Ben katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. ''

İNEBOLU TÜRKİYE’NİN KURTULUŞ MÜCADELESİNDE KATKI SUNAN ENDER İLÇEDEN BİRİDİR.

İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar; ‘’ Uluslararası İnebolu Sempozyumu çok çok kıymet verdiğimiz inşallah bir çalışma olacak. Çünkü üstünde durduğumuz bu ilçe gerçekten Türkiye’nin en kıymetli ilçelerinden birisidir. Geçen hafta 9 Haziran’ı beraber yaşadık,  İnebolu’nun Kahramanlık ve Şeref Günüydü. Akabinde Atatürk ve İstiklal Yürüyüşü etkinliğini yaptık, buradan Kastamonu’ya kadar büyük bir coşkuyla, büyük bir katılımla hep beraber yürüdük. Çünkü İnebolu Türkiye’nin Kurtuluş mücadelesinde katkı sunan ender ilçeden biridir. İstiklal Mücadelesinde Türkiye’nin mühimmat sıkıntısının yaşandığı en sıkıntılı dönemlerde imdatlarına can suyu niteliğinde olan o silahlar, o mühimmatlar İnebolu’dan gitti. İki yıldır İnebolu’da görev yapıyorum, birçok araştırma, birçok kitap, birçok çalışma inceledik, Türkiye’nin şuan bağımsızlığını bir katkısı da buradaki İnebolulu hemşehrilerimizden, atalarımızdan oldu. Onlara gerçekten minnetle şükran borcumuz var. Bizim gizli kalmış hazineleri tüm Türkiye’ye duyurmamız lazımdır.  İnebolu Türkiye’de Beyaz Şeritli İstiklal Madalyasına sahip olan bir ilçemizdir. Bu bizim için büyük bir şereftir. Çünkü İstiklal Savaşı dönemlerinde insanlarımız zaten geçim sıkıntı yaşıyordu. 3 yıl boyunca deniz yolu ile gelen cephane ve silahlar kayıkçılar localarımız tarafından büyük bir gayretle ve fedakarlıkla taşındı ve sırt üstünde kağnılarlalar Ankara’ya ulaştırıldı. Bunun yaparken kayıkçılar locası 100’e aşkın üyesi olan kayıkçılar locası yaptıkları bu çalışmadan hiçbir ücret almadılar. Dolayısıyla Mustafa Kemal Paşa tarafından bu atalarımızın bu gayretleri takdirle karşılandı ve TBMM’nin 66 sayılı kanunuyla İnebolu İstiklal Madalyasıyla ödüllendirildi. İnebolu tarihi misyonun yanında mimarisiyle göz dolduran Türkiye’nin yegâne İlçelerinden birisidir.  Dünya’nın en güzel ilçelerinden birisindeyiz, 400’e aşkın tescilli konak, bina ve evlerimiz var. Bu Türkiye’nin ender ilçelerinden birisidir. Bunun yanında İnebolu Ticareti Türkiye’de en eski ticari hayata sahip olan yerlerden birisidir. Osmanlı Devletinin en eski 6 Ticaret Odası biri İnebolu Ticaret Odasıdır.  Türkiye’de önemli iş adamları İnebolu Ticaret Odasına kayıtlıdır ve Vehbi koç da buna dahildir. Türk Ocağı Müzemiz gibi birçok tarihi binayı da İnebolu’da ev sahipliği yapmaktadır. Kent Müzemiz, Eski Askerlik Şubemiz görülmeye şayan güzellikleridir. ‘’ ifadelerini kullandı.