KARDEŞ DOĞUMU

Aileye yeni bir bebeğin katılması tüm aile bireyleri için birçok duygunun bir arada yaşandığı bir durumdur. Mutluluk bu duyguların en belirgini olsa da, bebek bekleyen anne-baba yeni doğacak bebeğin bakımında yeterli olup olamayacakları konusunda endişe yaşayabilir. Kardeşi olacağını öğrenen çocukların duyguları ise çok daha karmaşıktır. Çocuğun kardeşi ile ilgili duyguları yaşı, mizacı ve gelişim seviyesine göre farklılık gösterir fakat endişe, kıskançlık ve kızgınlık gibi duygular sıklıkla karşılaşılan ve oldukça normal duygulardır. Anne-babaya düşen çocuğun duygularını iyi okuyabilmek, doğru yaklaşımı sergilemek ve kardeşi olan çocuğun psikolojisini anlamak için doğru kaynaklara başvurmaktır.
Çocuğa Kardeşi Olacağı Nasıl Söylenmeli?

  • Kardeş haberi çocuğa verilirken çocuğun yaşı ve gelişim seviyesi göz önünde bulundurulmalıdır. Annenin hamile olduğunu ve bir kardeşi olacağını ne zaman ve nasıl söyleneceği çocuğun yaşına göre farklılık gösterir.
  • Ebeveynler çok heyecanlandıkları için bir an önce evlatları ile hamilelik haberini paylaşmak isterler. Oysaki bu süreçte biraz beklemek ve sabretmek önem taşıyor. Hamilelik döneminin ilk 3 ayında bazı riskler olabilir. Gebeliğin sonlanması ya da bazı problemlerin olması çocuğun ruhsal dünyasında çok zorlayıcı bir faktör olabilir. O nedenle riskli dönem geçene kadar beklenebilir.
  • Küçük çocuklarda zaman kavramı olmadığı için çok fazla sorgulama yapabilirler. Dokuz ay gibi bir süreci beklemek onlar için oldukça zor olabilir. O nedenle annenin karnı belirginleştikten sonra yeni bir kardeşin olacağı haberi anne baba tarafından verilmelidir. Haberi alan çocuğun birçok sorusu olacaktır, anne-babanın bu sorulara açıklayıcı ve net cevaplar vermesi gerekir.

Kardeşi Doğacak Çocuğun Duygu Dünyası

  • Kardeşi olacağını öğrenen çocuğun en önemli kaygısı anne-babasının sevgisini kaybetmektir. Bu durumda anne-babanın çocuğa olan sevgilerinde hiçbir şeyin değişmeyeceğini anlatması ve göstermesi gerekir. Çocuğun mutluluk heyecan gibi duygularının yanı sıra kıskançlık ve hüzün gibi duygularını da rahatça anlatabileceği bir ortam yaratılmalıdır.
  • Çocuklar doğumun nasıl bir şey olduğunu, kardeşinin nasıl dünyaya geleceğini ve annesinin güvende olup olmadığını sorgulamaya başlar. Bu süreçte tüm sorulara sabırla cevap vermek çok önemli. Sorulara yanıt verirken çeşitli kitaplardan yardım alabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun yaşayacağı kıskançlık sağlıklı bir duygudur. Fakat anne ve baba çocuğu kardeşe hazırlayarak ve doğru tutumları benimseyerek kıskançlık duygusunu kontrol altına alıp sağlıklı seviyede tutabilir. Bunun için ise çocuğunuza doğru tutum ve davranışlarda bulunmanız, onları bilgilendirmeniz çok önemlidir.
  • Annenin hamilelik sürecinde bazı kontroller için sık sık hastaneye gitmesi gerekir. Bu durum çocukta kaygı oluşturabilir. Bu nedenle, çocuğunuza hastaneye kardeşinin durumunu öğrenmek için gittiğinizi, güvende ve sağlıklı olunduğu bilgisi verilmelidir.

Ne kadar önlemeye çalışsak bile kardeşler arası rekabet veya kıskançlığın olması son derece doğal bir durumdur. Kardeşi olan çocuğun psikolojisi için hayatında doğum ile birlikte büyük değişikliklerin olmaması, düzeninin aynı kalması önemlidir. Bu sebeple çocukları, eve gelmek üzere olan yeni bir bebeğe hazırlamak son derece mühimdir.

 Bir sonraki hafta doğum zamanı geldiğinde neler yapılabileceği ve eve dönüşte neye dikkat edilmesi gerektiği hakkında konuşuyor olacağız.

Herkese iyi haftalar dilerim.

Sevgiler.

YORUM EKLE