İnebolu’da 150 sera yerle bir oldu

Geçtiğimiz hafta sürekli yağan yoğun kar yağışı İnebolu’nun köylerindeki birçok serayı yerle bir ederken, %40 ına yakınının naylonunu kullanılamaz hale getirdi. 1 Mandıra yıkıldı.

banner3

İnebolu ilçesinde irili ufaklı yaklaşık 1200 adet sera bulunmaktadır. Seraların yoğunluklu olarak bulunduğu Korupınar, Göçkün, Toklukaya, Hacımehmet, Yukarı, Sakalar, Uğrak, Akgüney, Aşağı ve Yukarı Çayli köylerinin içinde olduğu bir çok yerleşim yerinde geçen hafta yağan yaklaşık 1-5 ,2 metre yüksekliğinde ki kar  150 serayı yerle bir etti, yüzde 40 ının naylonlarında telafisi zor zararlar oluşturdu. 20 Gün önce 20 kişiye dağıtılan sera naylonlarını kuranlarda aynı garabete uğramıştır.

Üreticiler ürünlerini İnebolu’da salı ve cumartesi günleri, Kastamonu ve ilçelerinde Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleri kurulan halk pazarlarında ve Cumartesi ve Pazar güne denk gelen İstanbul’da ki birçok semt pazarında satmaktadır. 

Seracılıktan geçimini sağlayan üreticiler zaten 1 yıldır zor durumdalar. Pandemi sokak kısıtlamaları kapsamında ilde ve ilçelerde cumartesi Pazar günleri kurulan pazarların kapanması,  en çok yöresel ürünün taşındığı ve satışının yapıldığı İstanbul’da ki İnebolu pazarlarının kapanması üretici köylüleri zor duruma düşürdü.

Bu zorluğa şimdide yoğun kar yağışından kaynaklı çöken, yerle bir olan ve naylonu yırtılan sera zararları eklenmiştir.

Toklukaya Köyü Yele Mahallesinin eski muhtarı Mustafa Mert gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:  “Köyümüze 2 metreye yakın kar yağdı. Kar yığıntısı 5 seramın 2 tanesini yerle bir etti. Toklukaya Köyü’nde 60 civarında ki seradan yaklaşık 15 e yakını yıkıldı. Birçoğumuzun da naylonları kullanılamaz durumda. Zaten zor durumdayız. Sokak kısıtlamalarından kaynaklı semt ve halk pazarlarının günlerinin değişmesi ve aynı günlere denk gelmesi bizi zor durumda bıraktı. Çocuklarımız okuyor, masraflarımız aynı. Yaz gelmeden seralarımızı tekrar kurmak istiyoruz. Bu afette Devletimizden yardım istiyoruz. Bize sera naylonu alınsa diğer masraflarını biz karşılarız” dedi.

Toklukaya Yele Mahallesinden Mustafa Bilgin: “Kardeşlerimle birlikte 15 tane seramız var. Kendi imkanlarımızla kurduk bunları. Kar aniden bastırdı ve bir gecede doldurdu. 5 Tanesi kar yoğunluğundan dolayı yıkıldı. İçerisine ıspanak dikmiştik, hepsi gitti. Zaten 1 yıldır pandemiden dolayı pazarlarımız daralmıştı, zor durumdayız. Yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

Beyler Köyü’nden Hüseyin Başoğlu; “Kış çok ağır geçti. Benim 3 tane seram var. Büyük umutlarla kurduğumuz seralarımızın 2 tanesinin naylonu bir gecede yağan yoğun karın ağırlığına dayanamadı ve yırtıldı. Bunların naylonunu değiştirmeden olumlu verim alamayız. Yaz gelmeden seralarımızın naylonu değişmesi gerekiyor.  Yetkililerden naylon desteği bekliyoruz” dedi.  

Yukarı Çaylı Köyü Muhtarı Mustafa Yılmaz ise köyünde 7 tane seranın naylonlarının yırtıldığını ve üreticilere naylon desteğinin yapılması gerektiğini söyledi.

Sakalar Köyü Muhtarı İrfan Çekirdeğin ise hem serası hem de mandırası yıkıldı.  

Korupınar Köyü Muhtarı Mehmet Teke,” ilçemizde en çok seranın olduğu köy bizim köyümüzdür. Üreticilerimizden gelen bilgilere göre 20 ye yakın seramız yıkılırken birçoğunun da naylonu yırtıldı” dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2021, 20:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER