İnebolu'nun destansı hikayeleri bu proje ile ortaya çıkacak

İstiklal Yolu Tanıtım ve Geliştirme Projesi hayata geçiriliyor.

İnebolu'nun destansı hikayeleri bu proje ile ortaya çıkacak
banner13
banner3

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından yürütülen “2020 Yılı Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Teknik Destek Programı” kapsamında İstiklal Yolu’nun tanıtımı ve geliştirme projesi başlatıldı.

KUZKA tarafından çalışmalarına başlanan “Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Programı” kurgulanan teknik destek programı sayesinde İnebolu’nun ve İstiklal Yolu’nun tanıtımına ve markalaşmasına katkı sağlanacak.

İSTİKLAL YOLU İNEBOLU’DAN ANKARA’YA UZANAN BİR LOJİSTİK KÖPRÜDÜR

Proje ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Birim Başkanı Serkan Doğru; “KUZKA Ajansımızın 2020 yılı Şehir Tanıtım ve Markalaşma Teknik Destek Programı kapsamında bir projemiz bulunuyor.  Bu projemiz İstiklal Yolu Yürüyüşünün etkinlik olarak daha iyi kurgulanmasına yönelik, yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik ve mevcut ulusaldaki etkinin artırılmasına yönelik ne gibi tedbirler alabiliriz noktasında bir ihtiyaç doğmuştu. Bu proje Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün başvuru sahibi olduğu ve Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün de ortağı olduğu bir projedir. Bizlerde bu proje kapsamda İnebolu’da incelemelerde bulunduk. İstiklal Yolu İnebolu’dan Polatlı’ya uzanan bir lojistik köprüdür. Kurtuluş Savaşında çok tarihi önemi ve bu mücadelenin kazanılmasında çok önemli bir yer tutmuş ve çok hikâyeleri olan bir yoldur. Bu kapsamda 2009 yılından bu yana Kastamonu Valiliğimizin ve Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün liderliğinde İstiklal Yolu yürüyüşü yapılıyor. Çankırı tarafından da ayrıca bir yürüyüş organize ediliyor. İnebolu’dan Kastamonu’ya uzanan bu hatta da mevcut etkinliğin yürüyüşler düzeyinde olduğunu görüyoruz. Bu etkinliğin daha çok artırılması daha benzer nitelikteki hikâyelerdeki gibi Sarıkamış yürüyüşündeki gibi daha çok geliştirilmesi noktasında ‘neler yapabiliriz’ diye uzmanlarıyla danışalım dedik. Etkinliği nerede mekânsal olarak kurgulayıp, yürüyüşün nerelerinde hangi hikâyeler katılabilir ve daha fazla ulusalda yankı bulacak şekilde hangi donelerle desteklenebilir diye çalışmalarımıza başladık. Biz uzmanlarımızın teknik bilgilerine güveniyoruz, uzmanlarımız saha çalışmalarına İnebolu’dan başladılar. Uzmanlarımız 90 gün boyunca bu işin üzerinde teknik olarak çalışacaklar. Bunu saha çalışmaları kapsamında rotanın geçtiği noktalardaki ilçelerimizi hem bazı paydaş görüşmelerle ve mekânsal olarak tespitlerle mevcut etkinliğin nasıl yapıldığını tespit edilecek.‘’ dedi.

İNEBOLU’NUN DESTANSI HİKAYELERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILACAK

Projeye destek veren Kastamonu İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Tuncay Sönmezışık ise şu açıklamalarda bulundu; ‘’İstiklal Yolu Yürüyüşü yıllardır yapılıyor ama bunu daha nasıl geliştirebiliriz, İstiklal Yolunu gelecek nesillere nasıl doğru bir şekilde aktarabiliriz diye profesyonel bir çalışma yapılıyor. Bu proje Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın yaptığı bir çalışmadır. Bu proje 90 günlük bir proje kapsamında 5 günü İnebolu’ya ayrıldı. İnebolu bu projede çok önemli bir yer, 1919’dan başlayan süreç 1922 kadar en son İstiklal Madalyası alan tek ilçe konumuna kadar geliyor. İnebolu’da bir sürü destanlaşmış kahramanlıklar ve öyküler var. Şuanda bulunduğumuz Yarbaşı mevkiinde türlü türlü hadiseler türlü türlü hikayeler ve yaşanmışlıklar var. Burada insanlar denizden bu cephaneleri çıkartırken çektiği çileler var. Yine üst tarafımızda bulunan Karadeniz İlkokulunda yaşanmışlıklar var o günün çocukları öğretmenleri o cephaneleri toplamak için ya da sahile çıkarabilmek için halka haber vermeleri var. Çevre köyden ve çevre beldelerden bu konuda destanlaşmış bir sürü hikayeler var ama hiç birisi gün yüzüne çıkartılmamış yine İstiklal yolunda Şerife Bacılar var, İkiçay Mevkiindeki o çaydan geçişlerdeki öyküler, Ersizlerdere ve Ecevit Hanı türlü türlü destanlaşmış öyküleri hikayeleri ön plana çıkartıp, bunları çocuklarımıza ve gençlerimize nasıl aktarabiliriz diye bir çalışma başlatıldı. Bizlerde bu çalışmaya eşlik ediyoruz. İnşallah bu konuda en doğru şekilde en iyi şekilde bu tarihi değerleri birikimi bugün ki nesle ve gelecekteki nesle nasıl aktarabiliriz, bunu yayınlarla, belgesellerle, yürüyüşlerle, anma programlarıyla, diğer bazı etkinliklerle bunun çabası içerisindeyiz. Gerçekten ‘Yiğit İnebolu’ sözünün içi o kadar dolu ki bunu bütün memlekete dünyaya bir şekilde aktarmayı hedefliyoruz. İnebolu’nun destansı hikayeleri bu proje ile ortaya çıkacak.‘’

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ben emine aydın
Ben emine aydın - 3 yıl Önce

İstanbulda yaşıyorum ama memleketim



Ben istanbudayaşıyorum amaheryaz ineboluyageliyor kalıyorum harika bir proje çok duygulandım

SIRADAKİ HABER