İnebolu MYO Müdürü Şener 'İnebolu’ya ait olmayı istiyoruz'

İnebolu Meslek Yüksekokulu üniversite öğrencileri için ilçe halkı, ilçe esnafları ile bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

İnebolu MYO Müdürü Şener 'İnebolu’ya ait olmayı istiyoruz'
banner13
banner3

İnebolu MYO için düzenlenen toplantıda okulun sorunlarından sitemle bahseden Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. İzzet Şener “Bu sorunlar çözülürse biz emin olun çok rahatlarız. Biz İlçenin 5 km uzağındayız ve biz İnebolu’ya ait olmayı istiyoruz. Lütfen bizi çok uzakta görmeyin” diye konuştu.

İnebolu Meslek Yüksekokulu üniversite öğrencileri için ilçe halkı, ilçe esnafları ile bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda üniversitenin sorunları ve sıkıntıları görüşüldü. İnebolu MYO’nun geleceği için yeni bir yerde, hayırsever hemşehrilerimizin desteğiyle, üniversiteye ait olacak yeni bir binanın şart olduğu konusunda hemfikir olundu.

İnebolu Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen Kastamonu Üniversitesi İnebolu Meslek Yüksekokulu ile ilgili bilgilendirme toplantısı, Pazartesi günü Belediyesi Sinema Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya; Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, Belediye Meclis Üyesi Emre Özlü, Kastamonu Üniversitesi İnebolu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. İzzet Şener, Öğretim Görevlileri ve İnebolu Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Nermin Acar ile vatandaşlar katıldı.

Gerçekleştirilen toplantıda, Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay ve Kastamonu Üniversitesi İnebolu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. İzzet Şener konu ile ilgili vatandaşları bilgilendirerek, karşılıklı istişare ve fikir alışverişlerinde bulunuldu.

 “BİZ NE GEREKİYORSA, KENDİ ÜZERİMİZE DÜŞENLERİ YAPACAĞIZ.’’

İnebolu MYO’nun sıkıntılarından bahseden Başkan Özay, “İnebolu Meslek Yüksekokulunun servis konunda sıkıntıları var ve en büyük sıkıntılarından bir tanesi budur. Ayrıca elektrik sıkıntısı bulunuyor, İnebolu’nun elektrikleri sönmediği sürece üniversitenin de elektrikleri sönmesin ki bu jeneratör işini kaldıralım, trafodan elektrik beslemesini yapalım bununla ilgilide çalışmalarımız devam ediyor. İnebolu Meslek Yüksekokulunu köyden çıkartıp, İnebolu’ya bağlı bir okul olduğunu gösterelim istiyoruz. Çocukların konaklama problemleri var, İnebolu’da KYK yurtları yok, KYK yurtları olan yerlerde yemek, problemimizde ortadan kalkıyor. Bizim çocuklarımız KYK yurtları olmadığı için ya eve çıkacaklar yada özel hizmet veren yurtlarda barınacaklar. Şuanda İnebolu’da özel hizmet yurtlarda yemek yok, çocuklar kendi imkânları ile bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ve bu çocuklar bu durumda ne kadar başarılı oluyor, ne kadar başarısız oluyorlar ailenin gelir seviyeleri çok üst seviye de olmadığı için çok ihtimalle çocukların bir kısmı da dengeli beslenemiyorlar. Bu durumda eğitimlerine sekte veriyor onun biz bu sorunları masaya yatıralım, bir platform oluşturalım bu sorunları çözmek için biz belediye olarak, hem okulumuzun, hem öğrencilerimizin yanındayız. Biz ne gerekiyorsa, kendi üzerimize düşenleri yapacağız.’’ dedi.

Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, Ulaşım, Konaklama, Enerji, Yurt gibi sorunların çözülmesi konusunda İnebolu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. İzzet Şener’e söz veriyorum’’ dedi.

YÜKSEKOKULU MÜDÜRÜNDEN SİTEM

Toplantıda söz alan İnebolu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İzzet Şener sitem etti: ‘’İnebolu’da 3 yıldır Meslek Yüksekokulu görevini yürütüyorum.  Bu düzenlenen toplantıya sözlerime sitem ederek başlamak istiyorum.3 yıl önce geldiğim de bütün toplantılara katılmaya çalıştım. İlçemizde nerede bir toplantı var ise oraya katıldım, protokol nerede ise bende orada bulundum ve sonra bir baktık 3-5 ay geçti, bizim kapımızı kimse açmadı, üniversitenin de nerede olduğunu bilen yok, sonra biz yavaş yavaş soğumaya başladık doğal olarak.”

İnebolu Meslek Yüksekokulumuzun ne durumda olduğunu başlayarak, sorunlarımızı dile getireyim. İnternet ve yerel kaynaklardan takip ettiğim kadar, İnebolu Meslek Yüksekokulunun bir yere taşındığı, gideceği söyleniyor. Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. İzzet Şener olarak ben buradayım, okulumuzda burada şuan bir yere gitmiyoruz. Tabi ki bu şu anlamına da gelmiyor, bu okul buradaymış bir yere gitmiyormuş anlamına gelmiyor, okullar bu tür yerler sahiplenildiği sürece ayakta duruyorlar, arkasında sahibi olmazsa yalnız kalınırsa, çaresiz olarak da bir takım olarak yakın yerlere gitmek zorunda kalırlar.  Biz geldiğimiz itibaren okulun çevresini değiştirelim dedik, okulun alt yapısından tutun, boyası, badanası, ısı yalıtımına kadar her şeyin yaptırdık. Geldiğimiz de İnebolu’da bir okul varmış gibi gelmiyordu, koskocaman İnebolu Meslek Yüksekokuluna kocaman ‘İnebolu Meslek Yüksekokulu’ yazan bir tabela ışıklı tabela yaptırdık. Ama sitemim oradan başlıyor, ben oraya  koskocaman bir tabela yaptırım asarken bile gelen adamların merdivenleri yetmeyip merdiven talep ettiğimde oradan bile fırça yedim. ‘Bu tabelayı astırıyorsunuz, başka yere yaptırıyorsunuz merdiveni neden bizden istiyorsunuz’ diyerek, fırça bile yedim. Daha sonra baktığımda öğrencilerin içme suyu yoktu, muhtarı çağırdım dedim ki, okulumuzda içme suyu yok, dışarda bir çeşme var şu çeşmeyi içeri alayım dedim bari çocuklar en azından içme suyu içsinler. Çünkü bizim okulumuzda içme suyumuz yok, kuyu suyumuz var, bir öğrencimiz bir musluktan su içse ve hastaneye düşse ben bunun hesabını kime veririm dedim. Muhtarda bana akıl vererek okulumuza içmeye suyu kazandırılmış oldu. Oklumuzda ilk geldiğimizde bir kantinimiz yoktu, bu öğrenciler içme suyu bulamıyorlardı. Bizim Okulumuz İlçe merkezine 5 km uzaklıkta bakın, niye kantin yok diye baktığım zaman iki defa ihaleye çıkılmış fakat hiç kimse ihaleye kimse girmemiş niye girilmediği sorduğum da ise bizim okulun bodrum katında bulunan kantin odasının 70 metre diye yazmışlar sonra 70 metre ihaleye çıkacak. Değerini kim belirleyecek bunun İnebolu Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odasına oradan da yaklaşık bir  maliyetle 2-3 bin Lira gibi değer söylenmiş ve vatandaş bu değeri görünce de kimse  girmemiş, sonra  fiyatı yazarken de  bize  bir haber edin dedik. Daha sonra tekrar ihaleye çıkardılar ihaleye çıkarıldığı zaman hem belediyeyi, hem de ticaret odasını, arayarak, 500 TL yazın neden 3 bin lira  yazıyorsunuz, dedim. Bize belediyeden yazamayız, biz bunun altına giremeyiz dediler ve Ticaret Odası bizim dediğimiz rakamı yazarak, buna rağmen ihaleye kimse girmedi. Biz rica minnet, bir bakıma silah zoruyla bir arkadaşımıza bu ihaleyi ya sen alacaksın, sizin belgeleriniz var diyerek bu öğrencilere bir su satacaksınız diyerek, ihaleyi aldırdık. Bir fiyat verme noktasında yanımızda durmadılar. Eylül ayı içerişimde kantinimizin ihalesi sona eriyor, muhtemelen yine ihaleye çıkılanacak.

“İNEBOLU MESLEK YÜKSEKOKULUNA BİRİLERİNİN SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”

“Öğrencilerin okulda su içmeye yeri yok orada, içmeye suyu yok eğer kantin olmazsa bu öğrenciler bunlardan hep mahrum kalacaklar. Kantinimiz eylül ayı içerisinde tekrar ihaleye çakacak, İnşallah bu ihaleye uygun fiyattan çıkmaya çalışacağız. Birilerinin de artık elinin taşın altına koyup, bu ihaleye girmesini istiyoruz. Biz zaman zaman çeşitli ihaleler çıkartıyoruz, neler alıyoruz,  mazot alıyoruz, kırtasiye malzemesi alıyoruz, temizlik malzemesi alıyoruz ve bunları alırken ihaleye çıkartıyoruz. Ben bir sefer de mazotu ne olur, İnebolu’dan alayım. Abana’dan alıyoruz, Çatalzeytin’den alıyoruz, Bozkurt’tan alıyoruz ama bizim İnebolu’da ihalemiz kalmıyor. Bizden para kazanmayın ne olur, İnebolu’da ihale ne az diye girmiyorlar, neden fiyatı çok yüksek veriyorlar. Diğer ilçeler ne kadar kazanıyorsa, onlar da o kadar kazansınlar. Bizim paramızda burada kalsın teminde buluyoruz. ‘’

‘MYO’NUN 15 GÜN ELEKTRİKSİZ KALDIĞI ZAMAN İNEBOLU’NUN BUNDAN HABERİ OLMUYOR’

 Prof. Dr. İzzet Şener: ‘’ İnebolu’da Belediyenin elektriği kesildiğinde İnebolu Meslek Yüksekokulunda kesilsin biz başka bir şey istemiyoruz. Bizim okulumuzda 15 gün elektriksiz kaldığını zaman İnebolu’nun bundan haberi olmuyor. İnebolu’da bir okul var 15 gün bir okulun eklektiği kesik kalır mı? 15 gün elektriğin kesilmesi geçtiğimizde trafo özel dediler, sigorta patlıyor, oraya birilerinin çıkması için belgeli birisi lazım, sigortaya para veriyorsunuz getiriyorsunuz sigorta değiştiriyorsunuz. Okulun trafosu ile köyün trafosunu size verelim, biz şunu istiyoruz, okulumuzun eklektiği kesildiğinde arıza diye telefon etmek, başka bir derdimiz yok ve faturamıza da ödemek istiyoruz. Bu konu da çalmadığımız kapı kalmadı, ama o trafo sizin dediler, belediye sınırları dışındasınız dediler ve trafoyu devredemedik ama bir tane müdürümüz çıktı o günden sonra nasıl bir talimat verildi ise en azından bizim sigortalarımız tamir ediyor. En azından sigortalarımız attığı zaman sigortalarımız değiştiriliyor sevindiğimiz bir nokta bu oldu. Okulumuza zaman zaman hayla elektriklerimiz kesiliyor, Okulumuzda jeneratör var, 24 saatte 256 litre mazot yakıyoruz, 15 gün elektrik gelmediği zaman 4 ton mazot yakıyoruz. Bizim Meslek Yüksekokulunda bir öğrencinin ne şartlarda okuduğunu düşün istiyorum.

“ULAŞIM NOKTASINDA HALA SORUNUMUZ DEVAM ETMEKTEDİR”

Meslek Yüksekokulunun ulaşım sorununu uzun zamandır çözülmediğini kaydeden Prof. Dr. İzzet Şener; ‘’İnebolu Meslek Yüksekokuluna göreve başladığından 3 yıldan bu tarafa ulaşım problemi devam etmektedir. Eğer burası bir belediye güzergâh ısıyla burası bir halk otobüsü ise bizim âcizane değdiğimiz bir tek şey vardır. İlçe merkezinden kalkan otobüs, son durak Erkekarpa Köyü ise yolcusu olsun, yada olmasın bu otobüs son durağa gider ve oradan geri gelir, yarı yolda adam yok diyerek öğrenci yok diyerek geri dönmez. Yada hocalar var iken iki kişi için oraya mı gideceğiz diye laf etmezler. Bizim okulumuzun hocaları her gün laf yiye yiye okula gitmek zorunda değillerdir. Okulumuzda öğrenci kayıtlar başladı ve veliler şikâyet ediyorlar, biz okula gideceğiz dediğimizde bir ton laf ediyor. Eğer belediye otobüsünde kurallar belli ise bu şahsa göre olmamalıdır. Bizim hocalarımız, velililerimiz, öğrencilerimiz her gün şoförlerden azar yememelidir. Geçen sene öğrencilerin bulunduğu toplu taşıma otobüs devrildi en kötü otobüsler okulumuza gidiyor. Öğrencilerimiz şikayet etmedik yer bırakmadı bir Allah’ın halı hatırlarını sormadı ne oldu diye, herkes her şeyi geçiştirdi. Ulaşım noktasında hala sorunumuz devam etmektedir.”

KARADENİZ TUR’DAN ÇÖZÜM SÖZÜ

İlçede şehir içi dolmuş seferlerini gerçekleştiren Karadeniz Tur Kooperatifi başkanı Cengiz Celiloğlu toplantıda söz alarak ulaşım noktasında İnebolu MYO’nun sıkıntılarının giderileceğinin sözünü vererek öğrencilerin bundan sonra okul geliş gidişlerinde sorun yaşamayacaklarını temin etti.

“ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNU DEVAM EDİYOR”

Barınma probleminin en büyük sıkıntı olduğunu belirten İnebolu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. İzzet Şener; ‘’ Ben İnebolu’da 3 göreve geldiğimde 3 tane bölümümüz vardı, Muhasebe, Bilgisayar ve Deniz Liman İşletmeciliği vardı. Türkiye genelinde muhasebelerde sıkıntı olmaya başladı. Öğrenci sayıları gittikçe düşmeye başladı. Biz İnebolu Meslek Yüksekokulunda muhasebe bölümünde tercihleri azalacağını düşünerek, Sağlık Programları diye yeni bir program açtık. Bu programları acarken hangi bölüme çok öğrenci geleceğini düşünerek açıyoruz. Biz yeni programlar açarken Kastamonu’da olmayan programları açmayı her zaman planlıyoruz. İnebolu’da Bilgisayar Programcılığı YÖK’ün kararı ile kapatıldı. Biz de yeni programlar açarak 300 öğrenci ile okulumuz eğitime devam ediyor. Bu yıl da muhasebe programı gidici olduğu için yeni program açma isteğinde bulunduk ve Eczacılık Bölümü açma istediğinde bulunduğumuz da rektör hocamız bize ‘orada yurt yok, kiralar almış başını gidiyor, sen bölümü ne yapacaksın başına bela olacaksın’ dedi. Bizde ‘siz bu programı açın belki bu sayede yurt sahibi de oluruz’ dedik ve netice de programı açtık.”

TİCARET VE SANAYİ ODASI’NA TEŞEKKÜR

İnebolu MYO Müdürü Prof. Dr. İzzet Şener, konuşmasında Ticaret ve Sanayi Odası’na bugüne kadar her fırsatta yanlarında olduklarını belirterek teşekkür etti. “İnebolu’da biz senato toplantısı gerçekleştirdik. Bizim ilk günden bu güne kadar yanımızda olan sadece Ticaret ve Sanayi Odasıdır. Ticaret Odasının desteği ile biz bu toplantıyı yaptık ama toplantı da herhangi bir gelişme elde edilmedi. Biz 200-300 TL’ye yurt yapmayın, 1000 TL’ye alın bir öğrenciden ama ben veli olarak çocuğumu yurtta getirdiğim zaman buranın güvenliği iyi, yemeği, içmeyi burada yiyor, çalışma ortamı iyi, diyerek gönül rahatlığı ile çoğumu o yurda gönül rahatlığı ile bırakabilelim. Biz başka bir ne isteriz ki, bizim tek derdimiz bunlar bu sorunlar çözülürse biz emin olun çok rahatlarız. Biz İlçenin 5 km uzağındayız ve biz İnebolu’ya ait olmayı istiyoruz. Lütfen bizi çok uzakta görmeyin”

MYO’NUN KAPANMA DURUMU

İnebolu Meslek Yüksekokulunun kapanma durumuna değinen Prof. Dr. İzzet Şener; şunları söyledi :’’ Belediye Başkanımıza hayırlı olsun ziyareti bulunduklarında ilk haberi başkandan almıştık, Bizler de MYO’nun kiralık olduğu konusunda bilgimiz de yoktu. Her tarafta yazılan ve çizilen bir sürü şeyler var, bu yazılan çizilen her şey doğrudur. İnebolu Meslek Yüksekokulunun yüklü bir borcu var ve her sene de yüklü bir kirası vardır. Burada öğrenci gelir kapısı demektir. Öğrenci para demektir, esnaf bundan para kazanacaktır ama burada bir öğrenci için üniversitenin ne kadar yükün altında olduğunu bilerek hareket edersek birbirimize destek olursak, daha iyi olur diye düşüyorum. Bizim bir okul ihtiyacımız olacaktır, bu hepinizin malumu olsun ki bizim kira problemimiz devam ederse okulun kapanma konusu diye bir söz konusu olmaz ama okulun bir yerden birden bir yere taşınması 10 saniye de  verilecek bir karardır ama bize düşen eğitim öğretimi idare etmek, bu sıkıntıları halletmek ilerleyen noktada da yeni bir okul yeri bulma çözme noktasına gideriz diye umut ediyorum. ‘’

Ardından katılımcıların sordukları sorular cevaplandırıldı.

Soru: Endüstri Meslek Lisesinin bulunduğu arazi üniversite için uygun değil midir ?

Başkan Özay : “Endüstri Meslek Lisesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğünün aldığı bir karar var, o alana Sağlık Meslek Lisesi yapılacak. Sağlık Meslek Lisesi ihalesi bile yapılmış bir durumdadır. Endüstri Meslek Lisesinin bahçesi Semt Spor Sahası görüldüğü için Semt spor sahası yapmış ve bundan kimsenin haberi yok. Bu süreçte de kimse itiraz etmediği için Milli Eğitim Müdürlüğü de orayı kendi bahçesi bildiği için sağlık Meslek Lisesini ihale etmiş,  gelip bakıyorlar ki İnebolu Belediyesi orayı semt sahası olarak imar değişikliği yapmış ve şuanda oraya da sağlık Meslek Lisesi Yapılacak.

Bizim Üniversite ile ilgili yer bulma çalışmamız var mı?

Mustafa Özay; “4 tane köyümüz mahalle olarak belediyemize katıldı. Köy tüzel kişiliklerinin yerleri var, birkaç tane de hazinin yerleri var, oraların üzerlerinde bir çalışma yapıyoruz. Bizim esas hedefimiz okulumuzu kendi binasında oturmak, üniversiteyi kiracı konumundan kurtardığımız zaman zaten bu problemlerin büyük çoğunluğunu ortadan kaldırmış oluyoruz. Biz bu konu ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Birkaç tane yer var oralarda bir değerlendirme yapacağız. Eğer şartları oluşturabilirsek de bizimde yardım sever iş adamlarımız olacaktır. Onlarla beraber bir araya gelerek İstanbul’da Ankara’da ve yurtdışındakilerle irtibata geçerek el birliği ile bir okul yapacağımızı düşünüyorum. Çünkü biz 3 sene de Cumhuriyeti, nasıl kurtardıysak, kurulmasına faydamız olduysa gemilerle gelen cephaneyi kağnılarla taşıdıysak, inşallah el birliği ile de bir tane üniversiteye bir bina kazandırabiliriz diye düşüyorum. Herkes de bu konu ile ilgili elini taşın altına koyar, biz bu birliktelikle yapılabildiğini bir olarak bir şeyler yapılabileceğimizi biz şerife bacıların, hamamcı kadıların, torunları olduğumuzu inşallah ispatlarız, bu istiklal madalyasının hakkını inşallah hep beraber veririz diye düşünüyorum. Biz tekrar okulumuzu kucaklayacağız.’’

İnebolu MYO’nun Yöneticisinin Kira borcu ve Kira ödendiğinden nasıl haberi olmaz?

Mustafa Huner Özay; ‘’ 1996 yılında Tütün İdaresinin arazisi burası, Tütün İdaresinin arazisine Yüksek okul binası yapılıyor ve orası 1 milyon kirayla kiralanıyor. O zaman enfeksiyon olan bir ortam senelik kira artışı da %60 olarak sözleşmeye konuluyor ve sözleşme bu şekilde devam ediyor. Burada muhatap Gazi Üniversitesi daha sonra Kastamonu Üniversitesi kurulduktan sonra Kastamonu Üniversitesine geçiyor. Gazi Üniversitesi belirli bir süre kirayı ödüyor. Kira atışları enfeksiyon  %60 çok uygun geliyor onlara ve herhangi bir sıkıntı olmuyor ama belirli bir süre sonra Kastamonu Üniversitesine geçtikten sonra kira ile ilgili çatışma oluyor ve duruyor orada ondan sonra da kalıyor ve rektörler değişiyor, idareciler değişiyor bu esnada bir kopukluk oluyor kira ödenmemesi ve enfeksiyon üsttü ortamda yapılan sözleşme %60 kira artışı ile hayla devam ediliyor. Kira borcu da bu yüzden ortaya çıkıyor. Ama bizde bu durumla ilgili tüm çalışmalarımız yapıyoruz ve yakından takip ediyoruz.

Toplantının ardından Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay; ‘‘İlçemizde bulunan diğer okullarımız gibi, İnebolu Meslek Yüksekokulu’da bizim için çok değerlidir. Hep birlikte el ele vererek, birlik ve beraberlik içerisinde olursak tüm sorunlarımızı çözebileceğimizi düşünüyorum. Belediyemiz olarak her zaman İnebolu Meslek Yüksek Okulu’nun arkasında olacağımızı bilmenizi isterim. Bilgilendirme toplantısına katılan İnebolu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. İzzet Şener’e ve tüm vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum." Dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2019, 20:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER