Işılay Reis ‘’Çiftçimizin Kıymetini Bilelim’’

Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis, pandemi ile birlikte tarım ve gıda güvenliğinin daha fazla önem kazandığını vurgulayarak, üretimden vazgeçmeyen çiftçilerin değer görmesi gerektiğini kaydetti.

Işılay Reis ‘’Çiftçimizin Kıymetini Bilelim’’
banner13
banner3

Türkiye’nin geleceğin dünyasında tarım ürünleriyle önemli bir yere geleceğine işaret eden Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis, “Anadolu’nun bereketli topraklarını ve ata tohumları ile yerli çeşitleri gelecek nesillere taşımaktan hepimiz sorumluyuz. Tarımın önemini ve toprağı berekete dönüştüren tüm çiftçimizin kıymetini bilelim. Yaşamış olduğumuz bu süreçte insanların beslenmesi için tüm zorluklara rağmen umut ekip emek biçen toprağı sevgiyle süren tarlasından, bağından, bahçesinden, ahırından, ağılından kopmayan tüm üreticilerimize teşekkür ediyoruz.” dedi.

Reis Gıdanın tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması, genç neslin toprağını terk etmemesi ve kadın üreticilerimizi de desteklemek için 2020 yılında Bakliyat Köylerini kurduğunu anımsatan Işılay Reis, sertifikalı tohumlarla verimi artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

GELECEĞİN DÜNYASINA TÜRKİYE TARIM ÜRÜNLERİ DAMGA VURACAK

Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis, Türkiye’nin geleceğin dünyasında tarım ürünleriyle önemli bir yere geleceğine işaret etti.

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (IFAP) kuruluş tarihi olan 14 Mayıs’ın 1984 yılından bu yana her yıl Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlandığını anımsatan Işılay Reis tarım sektörünün geleceği hakkında değerlendirmede bulundu.

Gıda güvencesi için üretimin artırılması ve genç nüfusun tarım sektöründe istihdamının sağlanması gerektiğini vurgulayan Reis şunları söyledi: “Türkiye’nin sahip olduğu toprak varlığı, iklim özellikleri ve kabiliyetli çiftçisi ile geleceğin dünyasında tarım ürünleri ile önemli bir yere gelecek. Çünkü ülkemiz birçok üründe dünya sıralamasında yer alan tarımsal üretim gücüne sahiptir. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın da en önemli sorunlarından birisi kırsalda yaşayan, tarımsal üretimde çalışanların yaşlanması ve gençlerin tarımsal üretimden hızla uzaklaşmaları. Gençlerin tarımsal üretime katılmasını sağlamamız gerekiyor. Tarım sektörünün geleceği için kırdan kente göç önlenmeli ve tersine göçün sağlanabilmesi için kırsal kalkınma daha çok desteklenmeli. Ülkemizde 20. yüzyılın ortalarında başlayan köyden kente göç günümüzde hala devam ediyor. Gençler tarımla uğraşmak istemiyor şehirlere gidiyor. Şehirleşme arttıkça toprak ile bağ kopuyor buna bağlı olarak üretim miktarı da azalıyor. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) 2020 yılında Zorunlu Göçün Engellenmesi için çözümler üretilmesini acil önem sırasında birinci öncelik olarak ortaya koydu. Köylerden büyük şehirlere göçü engellemek için geçim güvenliği, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik ve sosyal hizmetler verilerek, refah düzeyinin artırılması ayrıca tarım ve hayvancılık sektöründe gençlerin istihdama katılması yönünde politikaların oluşturulması, teşvik edilmesi ve aile çiftliklerinin desteklenmesinin gerekmektedir. Ayrıca, gelişmiş ülkeler ekonomik büyümelerini kırsaldaki potansiyele önem vererek gerçekleştirmektedir. Bilim insanları kırsal kalkınmanın ülkelerin ekonomik gelişimindeki önemine dikkat çekiyor.”

REİS BAKLİYAT KÖYÜNDE SERTİFİKALI TOHUM DÖNEMİ

Reis Gıdanın tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması, genç neslin toprağını terk etmemesi ve kadın üreticilerimizi de desteklemek için 2020 yılında Bakliyat Köylerini kurduğunu anımsatan Işılay Reis şu açıklamalarda bulundu: “Tohum, bağımsızlığın ve gıda güvenliğinin temelini oluşturmaktadır. Açlığın önüne geçecek yegane kaynaklardan biri tohumdur. Sürdürülebilir tarımın destekçisi olmak için 2020 yılında çalışmalarımızı başlatarak tohum üreticiliği de alarak bakliyat köylerimizi oluşturduk. Bolu Çamyayla Köyünde kadın üreticilerimizin emekleriyle atalık tohumlarımız olan fasulye çeşitlerinin ekimini yaptık. 2021 yılında Niğde Çarıklı Köyünde fasulye ekilişlerini aile çiftçileriyle yapmak için hazırlıklarımızı tamamladık. Mayıs ayı içerisinde ekimler yapılacak. 2020 yılında Samsun Bafra’da ekimlerini gerçekleştirdiğimiz çeltiklerimiz neticesinde sertifikalı tohum üreterek çiftçilerimize bu yıl dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Sertifikalı tohumların her geçen gün önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Sertifikalı tohum ile dekara ekilecek tohum miktarında yüzde 25’e varan verim artışı ve tasarruf sağlanarak tohum maliyetlerini düşürür ve üreticiye kazanç sağlar.” (İSTAMONU)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER