Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Meclisi’nin olağan toplantısı, İl Genel Meclisi (İGM) Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Vali Avni Çakır; “KASMİB olarak inşallah aynı Katı Atık Bertaraf Merkezi’miz gibi büyük bir hayvan barınma merkezini yapmak, öncelikli hedeflerimiz arasında” dedi.

Konuşmasında sokak hayvanları ile mobil kısırlaştırma aracının çalışmalarına değinen Vali Çakır; “Birlik uhdesinde geçen yıldan itibaren mobil kısırlaştırma aracımızın vasıtasıyla sokak hayvanlarının kısırlaştırma çalışmalarını yürütüyoruz. Bu konuda bazı ilçelerimiz diğerlerinden daha ön tarafa çıktı. Bazı ilçelerimiz hala beklenen rakamların altında. Özellikle sokak hayvanlarının barınmasıyla ilgili Cumhurbaşkanımızın da tüm belediyelere görev hatırlatması oldu. Diğer yandan da Belediye Kanunu’nda belediyelerimize verilmiş bir görev. Ben şahsen Kastamonu Valisi olarak, nasıl insanlara hizmet noktasında üzerimize bir vebal varsa, onların hastalığında, ihtiyaçlarında yetişmek görevimiz. Sizler şehrin eminlerisiniz. Zorda kalanların hesabından 1’inci derecede olmazsa da, 2’nci, 3’üncü dereceden sorumlu insanlarınız. Aynı derecede Kastamonu Valisi olarak bende sorumluyum. Bu insanlar açısından, bir de bunun hayvanlar açısından olan var. Tosya’daki Pati köye uğradım. Orada bir kadın arkadaşımız oradaki hayvanlara tek tek sahip çıkıyor. Şöyle baktım ve dedim ki; ‘Hey Allah’ım. Bizim yüzlerce, binlerce rekat namazımızın bize faydası var. Başka kimseye faydası yok.’ Tüm canlıların dili var. Bunların hepsi bir sınav. Kastamonu sokak hayvanları konusunda bir bilinç artışı var ama hala yeterli değil. Sahil ilçelerimizde içerideki ilçelerimize oranla çok daha sokak hayvanı görüyorum. Çok çirkin görüntüler. Bunun tamamen kontrolü mümkün değil, bununda farkındayız. Kısırlaştırma bu konuda en insani, en vicdani yaklaşımlardan bir tanesi. Hayvana da iyilik. Bu konuda hayvan koruma derneklerde bu konuda bizi teşvik ediyorlar. Her bütçeye uygun barınak yapabilirsiniz. Bu hizmeti ortaya koyabilirsiniz. Çok büyük sevap alırsınız. 2-3 defada kısırlaştırma hizmeti yaparsak da kontrol altına alırız. Şehrin emini olarak bizlere emanet olan hayvanlara da insani, vicdani ve devlet olarak da görevimizi yapmış oluruz. Bu konuda inşallah Avrupa Birliği projesi kapsamında ekipmanlarımızı tedarik ettikten sonraki ikinci önceliğimiz, çok büyük, ilin tamamına hitap edecek bir hayvan barınma merkezi oluşturmak. KASMİB olarak inşallah aynı Katı Atık Bertaraf Merkezi’miz gibi büyük bir hayvan barınma merkezini yapmayı öncelikli hedeflerimiz arasına koyacağız” dedi.

“BAZI İLÇELERİMİZDE HALA HAREKET YOK”

Hayvanların kısırlaştırmalarıyla ilgili konuşan Vali Çakır; “Kısırlaştırmayla ilgili çalışmalarımız başladı. Talep eden ilçelerimizde başladık. Bazı ilçelerimizde hala hareket yok. O konuda takdirlerinize sunuyorum. Onun dışında projemizde bu sene tüm bu katı atık yönetimindeki çalışmalarımızı en iyi şekilde sürdürebilmemiz için ekipman desteğine ihtiyacımız var. Bununla ilgili toplantımızı yaptık, taleplerimizi aciliyetimizi ilettik. İnşallah ihale süreçleri hallolacak bu yıl içerisinde tamamı olmasa da ilk partilerin devri kalemleri en azından teslim altında olacak. Şuan bu projede bir sıkıntı yok. Bunlarla alakalı ekipmanlarımızın ilçelerimize dağılımları belli kriterler çerçevesinde belirlendi” dedi. (Cnghaber.com)

Editör: TE Bilisim