Kastamonu yakın tarihi, Milli Mücadele süreci ve Atatürk’ün Kastamonu ziyaretleri ile Şapka ve Kıyafet İnkılâbını çarpıcı bir şekilde anlatan “Bir Liman Bir Han Bir Feveran ve Bir Devrim” sergisi Mustafa Kemal Atatürk’ün 23-31 Ağustos 1925 yılındaki ziyaretlerinin 99. yılı anmaları kapsamında ziyaretçileri ile buluştu.

Kastamonu Kent Müzesi yöneticisi Dr. Murat Karasalihoğlu ile İsmail Aziz Karahan’ın araştırma, içerik geliştirme ve küratörlüğünü yaptığı sergi, 23-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında İnebolu Gabak Gavur Gonağı’nda yer alıyor.

4. Oğuz Atay Öykü Ödülü başvuruları başladı 4. Oğuz Atay Öykü Ödülü başvuruları başladı

Kastamonu’nun Milli Mücadele Dönemi, bu süreçte bir liman kenti olan İnebolu’nun antikçağdan Milli Mücadele günlerine gelen süreci, bir güzergâh olarak İstiklal Yolu (İnebolu-Ankara), bir feveranın odağı Kastamonu ve sürecin sonunda da Atatürk’ün Kastamonu ziyareti ve bir çağdaşlaşma devrimi olan Şapka ve Kıyafet İnkılâbı daha önce pek görülmemiş görseller, ilginç bilgiler ve şapka örnekleriyle anlatıldığı sergi hem Cumhuriyet’in 101. yılı hem de Şapka ve Kıyafet İnkılâbı’nın 99. yılı kapsamında ziyaretçilerle buluşmaya devam ediyor.

“Tarihin Konakladığı Han Ecevit” başlığı ile İstiklal Yolu’nun anlatıldığı bir sergi olarak başlayan süreçte daha sonra İnebolu’nun yakın tarihteki rolünün ortaya konduğu sergi bu kez “Bir Liman Bir Han” adı ile izleyicileri ile buluştu. Geçtiğimiz yıl daha da geliştirilen sergi, hem İstanbul Sarıyer Belediyesi hem de 23 Ağustos kutlamaları kapsamında Kastamonu Kent Müzesi etkinliği olarak “Bir Liman Bir Han Bir Devrim” başlığıyla Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişi ile Şapka ve Kıyafet İnkılâbı’na ilişkin bilgiler detaylı bir şekilde ilgilileri ile paylaşıldı.

Bu yıl daha da geliştirilen ve konsepti Milli Mücadele yıllarını kapsayan bütün sathı içine alacak şekilde genişletilen sergi bu yıllardaki Kastamonu’da yaşanan gelişmeleri, Kastamonu’nun Milli Mücadele saflarına katılmasından sivil örgütlenmeye, 10 Aralık Kadın Mitinginden İstiklal Mahkemelerine kadar uzanan süreci de kapsayarak “Bir Liman, Bir Han, Bir Feveran ve Bir Devrim” adıyla açıldı.

Sergi kapsamında İnebolu’nun yakın tarihimizde ticarette oynadığı önemli rolün belgeleri, Atatürk’ün kült olmuş şapkalarının imitasyonları ile Kastamonu Kadınının kullandığı şapka örnekleri de yer aldı. 

BU TARİH BİZİM ULUSAL KİMLİĞİMİZİN TARİHİDİR

Kent Müzesi yöneticisi Dr. Murat Karasalihoğlu gazetemize yaptığı açıklamada; ‘’ Anadolu Milli Mücadelesi içerisinde hem Kastamonu’nun hem de İnebolu’nun müstesna bir yer var, bizde bu yeri Sevgili İsmail Aziz Karahan beyefendiyle ile birlikte göstermek için son birkaç yıldır çaba sarf ediyoruz. Çok katmanlı olarak düşündüğümüz bir sergimiz vardı ve o sergimizin bu yıl Feveran kısmını ekleyerekten son kısmına ulaşmış olduk. “Bir Liman Bir Han Bir Feveran ve Bir Devrim” İnebolu’yu antik çağdan alıp daha sonra İstiklal Yolu arkasından da bütün bölgenin milli Mücadelesini anlatarak bu mücadelenin sonunda hem bir taltif hem de bir onur madalyası gibi göğsümüzde taşıdığımız çağdaşlaşma devrinin Kastamonu’da gerçekleşmesini en pratik bir hap şeklinde insanlara estetik uygun spot cümlelerle anlatmaya çalıştık. Bu tarih bizim ulusal kimliğimizin tarihidir. İnebolu’nun karakteridir, Kastamonu’nun karakteridir, biz istiyoruz ki bu çalışma sadece estetik sanat ve kültürle kalmayıp ulusal bilinci ayakta tutmaya ve geleceğe taşımaya aracı olacak bir sergi olsun istiyoruz. Biz bu sergimizi son 4 yıldır gerçekleştiriyoruz ve bir yıl ara verdik. Bizim daha önceden ‘Bir Liman Bir Han’ anlattık, Han kısmında İstiklal yolunu ve Liman kısmında da İnebolu’nun antik çağdan gönümüze gelen sürecini anlattık, Han kısmını geliştirdik ve İstiklal Yolu çok önemli bir yoldur, çünkü birinci ve ikinci İnönü savaşıyla Sakarya savaşlarının kazanılmasının en önemli yer İnebolu’ydu. Bizde bu sergimize Bir Liman Bir Han’ı anlattık geçen yıl ise daha çok çalışaraktan Bir Liman Bir Han’a Bir Devrim ekledik ve biz üç katmanlı sergimizi ilk önce İstanbul Sarıyer Belediyesi’nin konuğu olarak gittik ve orada sergimizi açtık ve aynı zamanda Türkiye’de bir ilk eş güdümlü olarak geçen yıl Kastamonu Valiliği Şapka ve Kıyafet İnkılâbı etkinliklerinde Kastamonu’da sergimizi açtık. Bu yıl ki olan sergimizde de bizim için eksik olan Feveran kısmını yani Kastamonu merkezinde ve il genelinde neler oluyordu, sergiyi gezenler kadın mitingleri, Mehmet Akif Ersoy’un Kastamonu’ya gelmesi ve buradaki sivil örgütlenmeler, Kastamonu’nu milli müdafaa savlarına nasıl geçtiği ve çok önemli detayları vardı. Bu kapsamda aslında bir pazılı tamamlamış gibi olduk, bu sergimizi bir yayınla taçlandırıp daha bir ölümsüz hale getirmek istiyoruz. Böylece 4 yıllık bir maratonu bitirmiş olacağız. Sergimizi gezen herkese sonsuz teşekkür ediyoruz.‘’ dedi.   

SERGİMİZİ BİZDEN SONRAKİ NESİLLERE AKTARMAK İSTİYORUZ

“Bir Liman Bir Han Bir Feveran ve Bir Devrim” sergisine ev sahipliği yapan İsmail Aziz Karahan ise gazetemize yaptığı açıklamada; ‘’ Beni bir parçada bir yandan çok gurur duyduğumuz sergimiz, bir yandan bizim içimizde kalan ufak tefek şeylerden biride gençlerin ve çocukların ne yazık ki bu serginin bir parçası olamamasıdır. Bizim dedelerimiz, ninelerimiz zaten bu savaşın içindeymiş, babalarımız cumhuriyet kurulduğunda o aydınlığın ilk neferleriymiş, bizde bunları dinleyerek büyüdük, bizden sonraki neslinde bunları öğrenmesinde de bu sergi katkı da bulunabilirse ne mutlu bizlere, sergimizi gezen herkese saygı ve sevgilerimi sunuyorum. ‘’ diye

I M G 8251Aaa456445808 898654028958649 9080253273516272213 NI M G 8242Aaa

Editör: Barış İlyasoğlu