Balıkçılar bu gece ‘Vira Bismillah’ diyecek

İNEBOLU

Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle "Vira Bismillah" diyecek olan İnebolulu balıkçılar, bu gece sezonun ilk avında denize açılarak denizden bereketli dönmeyi umut ediyor. 

Denizlerde av yasağı nedeniyle teknelerini bir süredir kıyıya çeken balıkçıların yeni sezon hazırlığı sona erdi. Kimi balıkçılar ağlarının son rötuşlarını tamamladı, kimileri de teknesine mazot takviyesi yaptı. Bazı balıkçılar ağlarını bazıları da yedek teknelerini balıkçı gırgırlarına yerleştirdi. 1 Eylül'de sona ermesiyle "vira bismillah" diyecek olan İnebolulu balıkçılar sezon hakkındaki düşüncelerini gazetemizle paylaştı.

“PALAMUTTAN UMUTSUZ DİĞER BALIKLARDAN UMUTLUYUZ”

Palamut balığından umutsuz olduklarını belirten İnebolu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Çelebi; ‘’1 Eylül itibari ile denize açılacağız. İnşallah bu sezonun hayırlı olmasını diyorum. Sel felaketi dolayısı ile açılış yapamayacağız, sel da zarar gören arkadaşlara geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor ve vefat edenlere de Allah rahmet eylesin, ailelerine de başsağlığı diliyorum. Palamut balığını bu sezon umduğumuz gibi olmayacağını düşünüyorum. Balıklarımızdan Lüfer ve çinekop’un fazla olacağını umuyoruz. İnşallah bu sezon hayırlı bir sezon olur. Sel felaketinden dolayı balıkçılarımızın ağlarının zarar göreceğini tahmin ediyoruz çünkü denizde ağaç köklerinden dolayı sorun yaşayacağımızı bekliyoruz. İnşallah olmaz ama bu sorunları yaşayacağımız için balıkçılarımız zarar göreceğini tahmin ediyorum. İnşallah hayırlı bir sezon geçiririz diye ümit ediyoruz. Ayrıca, balıkçı barınağımız için yapılacak olan işlemler geciktiriliyor. Sondaj zemin testi için sondaj makinaları geldi ama 1 aydır sondaja başlanamadı ve çalışmaların başlamasını biran önce bekliyoruz. İnşallah biran önce başlanır ve sondaj işleri tamamlanır. Biz biran önce kendi barınağımıza geçmeyi bekliyoruz. İnşallah biran önce ihalesi yapılır bizde yeni barınağımıza geçeriz.’’ dedi.

“SEZONA BURUK GİRİYORUZ”

Sel felaketinden balıkçılarında etkilendiğini söyleyen Balıkçı Akın Kara; ‘’ İnebolu’da uzun yıllardır balıkçılık yapmaktayım. Hayırlısı ile bugün geceden itibaren balık sezonunu açacağız. Öncelikle Batı Karadeniz bölgesi olarak tüm Batı Karadeniz geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum. Büyük bir sel felaketi yaşadık, vefat edenlere Allahtan rahmet eylesin. Geride kalanlara da Allah’ım sabır versin. Sel felaketinden herkesin olduğu gibi balıkçılarımızda etkilendi. Bu seneki balık sezonuna keyifsiz başlayacağız üzgün başlayacağız. Balık sezonda palamut balığı zayıf gibi görünüyor. İnşallah çoğalır diye ümit ediyoruz. Sel felaketinde denize odun, kütük gibi birçok şey denize gitti. Denizde içerisinde neyle karışılacağımızı bilemiyoruz. Bu sezon temkinli bir sezon olacak. Tüm balıkçı camiasına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.’’ dedi

“DENİZ SUYU AĞAÇ KÖKLERİ DOLDU”

Deniz suyunun içerisi ağaç parları ile dolu olduğunu belirten Balıkçı Mehmet Aksoy ise; ‘’ Balık sezonun hayırlısıyla uğurlusuyla geçmesini temenni ediyorum. Bu sene denize sel felaketi dolayısıyla sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum. Çünkü sel felaketi nedeni ile bir balıkçımızın balık ağlarında yıpranmalar oldu. Denizdeki suyun altında ağaç parçaları dolu denize çıktığımızda ne ile karşılaşacağımızı biliyoruz. Tüm balıkçı arkadaşlarımız bu sezonun hayırlı ve uğurlu olması temenninde buluyorum İnşallah güzel bir sezon geçiririz.’’ diye konuştu.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Finebolupostasi%2Fvideos%2F852304438805436%2F&show_text=false&width=560&t=0
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.