Bakan Kasapoğlu: “Tarihte İnebolu’nun yeri başkadır”

banner3

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu Limanı'na gelen silah ve cephanenin Anadolu'ya sevk edildiği güzergahta düzenlenen "Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü"nün açılış törenine katıldı.

Zaferyolu Caddesi üzerindeki Türk Ocağı binası önünde karşılanan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ilk olarak İnebolu-Kastamonu arasında gerçekleştirilecek olan Bisiklet Yarışının startını verdi.

76 bisikletçinin 4 kategoride katıldığı 95 kilometre sürecek yarışı başlatan Bakan Kasapoğlu, yarışma öncesinde sporculara başarılar diledi. Bakan Kasapoğlu, daha sonra Heyamola Halk Oyunları Ekibi'nin gösterisini izledi.

Programın açılış töreninde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu “Bugün İnebolu’da ve Kastamonu’dayız. Tarihin yazıldığı topraklardayız ve anlamlı bir yürüyüşün, anlamlı bir destanın, gençlerimizle birlikte yarınlara daha güçlü bilinçle, şuurla taşınması adına bir aradayız.” dedi.

Bakan Kasapoğlu, “İstiklal harbimizi, bazıları her ne kadar savaş olarak görse de bu ülkeyi ve bu aziz milleti anlayamaz. Tam 1 asır yıl önce neler yaşandığını bilmeyenler, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta verilen mücadeleyi anlayamayanlar, Malazgirt ile başlayan İstanbul’un fethini, Balkan Savaşlarını, 1. Dünya Savaşını, Trablusgarp Savaşını, tarihi ve İstiklal Harbimize kadar gelen süreci tam olarak idrak edemeyenler milletimizi burada anlayamazlar. Bu aziz milletin kendi varlığına karşı kast edenlere vermiş olduğu İstiklal Mücadelesi, sadece kendi kurtuluşumuzu sağlamamış Dünya üzerindeki pek çok millete umut ve ümit olmuştur. Vatanın kurtuluşu için kadın erkek fark etmeksizin eli silah tutan herkes ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum’ şuuruyla düşmana karşı yek vücut olmuşlardır. Nice engelleri birlik ve beraber olarak, İstiklal mücadelemizdeki her an her bir tarihi nokta ayrı ayrı üzerinde düşünülmesi, araştırılması ve öğrenilmesi gereken pek çok hususu barındırır. O şanlı mücadele esnasında o aziz topraklarda bu İnebolu’da yaşananlar da pek çok müthiş detayla doludur.

“TARİHDE İNEBOLU’NUN YERİ BAŞKADIR”

Tarihte İnebolu’nun yerinin başka olduğunu vurgulayan Bakan Kasapoğlu “O yüzden tarihte İnebolu’nun yeri başkadır. İnebolu’nun stratejik önemi bambaşkadır. Bu milli mücadele yıllarından İnebolu adeta Anadolu’nun dışarıya açılan bir penceresi olmuştur. Vatanımızın pek çok bölgesindeki işgal durumu dışarıdan gelen destekler için İnebolu-Ankara hattının önemini ortaya çıkarmaktadır. İstanbul’dan gelen cephaneler, milli mücadeleye hazırlanan pek çok insanımız için Anadolu’ya İnebolu’dan açılan lojistik hat üzerinden sevk edilmiştir. Yüzlerce insan İnebolu üzerinden İstiklal Savaşına katılmışlardır. Milletimizi kurtuluşa götüren yolun adıdır İnebolu. Gazi Mustafa Kemal Paşa, savaşın kazanılmasında çok etkili olan bu hattın önemini ‘Gözüm Sakarya’da Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da’ sözüyle ifade etmiştir. İstiklal madalyalı tek ilçemizdir İnebolu. Kadınların, gözlerini kırpmadan özverili bir şekilde verdikleri mücadelenin destansı adıdır İnebolu. Kadınların bu anlamda üstün gayretleri tarihe çok ve çok güçlü bir şekilde altın harflerle yazılmıştır. Şerife Bacı’dır İnebolu, Halime Çavuş’tur İnebolu. Üzerindeki montu cephaneleri soğuktan korumak için üzerini örten Şehit Şerife Bacının adıdır İnebolu. Benim üşümem hiç mühim değil, bu cephaneler vatana ve millete lazım diyen Halime Çavuş’undur adıdır İnebolu. Şerife Bacı’nın, Halime Çavuş’un hissiyatı, Türk kadınının bu aziz milletin yüreğinde yanan bağımsızlık ateşinin İstiklal ve İstikbal ruhunun ne kadar güçlü ne kadar sönmez bitmez olduğunun ispatıdır” diye konuştu.

“ATATÜRK VE İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜMÜZÜN BUNDAN BÖYLE GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI OLARAK GENÇLERİMİZLE BİRLİKTE YARINLARA TAŞIYACAĞIZ”

Türkiye’nin nüfusunun, Dünyanın en genç nüfuslarından bir tanesi olduğuna dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, “Avrupa’nın en genç nüfusuna sahibiz. Gençlerimizin bu şanlı destana güçlü bir şekilde bir dirilişle, bir şuurla yeniden yaşaması için buradayız. Yarınlara güçlü bir şekilde yürürken tarihimizin bu zenginliklerini daha ciddi bir şekilde ifade etmek için buradayız. Gençlerimizle yarınlara bu güçlü yolu yürümek için buradayız. Tarihimizden almış olduğumuz inançla, şuurla daha sağlam bir şekilde yarınları gençlerimizle birlikte inşaa edeceğiz. Gençlerimiz İnebolu gibi, Çanakkale gibi, Sarıkamış gibi, Malazgirt gibi tarihin akışını değiştiren, çizgisini değiştiren olaylara bizzat yerinde anlayacaklar, öğrenecekler, o şuuru her daim güçlü tutacaklar. Çabamız bunun için, işte bu yüzden bu yıl 95 kilometrelik bu yürüyüşümüzü, Atatürk ve İstiklal Yolu yürüyüşümüzü, bundan böyle Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak tıpkı 57. Alay gibi, Kıbrıs ve Sarıkamış gibi inşallah güçlü bir şekilde ülkemizin dört bir yanından gelen gençlerimizle birlikte yarınlara taşıyacağız” şeklinde konuştu.

“YILIN HER AYI GENÇLERİMİZ AKIN AKIN İNEBOLU’YA GELECEKLER”

“Ecdadımızın bizlere bırakmış olduğu tarihi mirası geleceğe taşımak için her daim güç tazeleyeceğiz” diyen Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuurumuzu ve bilincimizi hep diri tutacağız. Yılın her ayı gençlerimiz akın akın gelecekler İnebolu’ya. Ağrı’dan, Sakarya’dan, Muş’tan, Diyarbakır’dan, Edirne’den gelecekler. Bu şanlı ecdadın yolundan yürüyerek yarınlara güçlü yürüyüşümüzü zihinleriyle, iradeleriyle, var oluşlarıyla daha güzlü bir şekilde taşıyacaklar. Bu ruh, bu şuur ilelebet bu topraklarda canlı bir şekilde, güçlü bir şekilde yaşamaya devam edecek”

Birkaç gün önce Diyarbakır’da olduğunu söyleyen Bakan Kasapoğlu, “Diyarbakır’da gençlerimizle birlikte uçurtma uçurduk. Yamaç paraşütü yaptık. Ondan önce Cudi Dağındaydık. Birilerinin soldurmaya çalıştığı topraklardaydık. Cudi Dağında tenis turnuvası düzenledik. Raket sesleri vardı. Öncesinde Zap suyundaydık Hakkari’de. Bu cennet vatanının her yeri ayrı bir yer. Bu cennet vatanımızın her yeri sımsıcak. Vatandaşımızın yüreğini, analarımızın kalbini ve şefkatini kimsenin istismar etmesine, kimsenin üzmesine müsaade etmeyeceğiz. Şanlı ecdadımızdan almış olduğumuz bu mukaddes toprakları inşallah yine el birliğiyle ilelebet payidar kılma adına daha çok çalışacağız. Kastamonu’yu geçtiğimiz dönemki ziyarette köylere kadar dokunan spor adına çalışmalar yaptık. Bunların çıtasını yükselteceğiz. Bizim insanımızın her biri, her şeyiyle en güzeline layık. Yine bunları birlikte inşaa edeceğiz. İnşallah bu yürüyüşümüz, İstiklal yürüyüşümüz, İstikbalimize güven adıyla yaptığımız yürüyüşümüz, bizler İstikbalimize, gençlerimize, yarınlarımıza güveniyoruz. İnanıyorum Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşümüz, gençlerimiz açısından yarınlara olan anlamla mücadelemize belli bir misyonu ifade edecektir. Hamdolsun bu çalışmayı bu yıl pandemi kısıtlamalarına rağmen gerçekleştiriyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte 365 güne yayarak gençlerimizi buraya göndererek tarihi, bu eşsiz kahramanlığı keşfetmelerine vesile olacağız. Hem gençlerimizin bir araya gelerek birbirlerini tanımasına hem Kastamonu’da ve İnebolu’daki vatandaşlarımızla bir araya gelmesine vesile olacağız” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından tiyatro gösterisi ve müzik dinletisi sunuldu.

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2021, 17:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER