“PTT, yerel basının yanında durmalı”

KGC, posta ile gönderilen gazeteleri ve ücretlerini gündemine aldı

“PTT, yerel basının yanında  durmalı”
banner13
banner3

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Erkan Yılmaz, özellikle ilçe gazeteleri için halen büyük önem taşıyan gazetelerin posta yolu ile abonelerine ulaşması konusunu ve ücretlerini gündeme getirdi.

Çok yüksek görülen bu ücretlerle bile PTT’nin görevini tam anlamıyla yerine getirmediğine dikkat çeken Başkan Erkan Yılmaz: “yerel gazetelerin 40 krş./adet olan gönderim fiyatı, 1 Ağustos 2023 itibarı ile 2 TL’ye çıkarılmış, yani yüzde 400 zam yapılmıştı. Bu fiyatta bile gazetelerimiz abonelerine ulaşmıyor. PTT, yerel gazetelerimiz için daha uygun bir tarife belirlemeli ve gazetelerimiz de okurlarına aksamadan ulaşmalıdır” diye konuştu.

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “1 Ağustos 2023 itibarı ile posta ücretlerine yapılan zamla birlikte, kamu hizmeti sayılan gazete dağıtım ücretlerine yapılan aşırı zam, kabul edilemeyecek düzeyde olmuş, yerel medyada basılı gazete hizmetini de zora sokmuştur! Türkiye’nin en yaygın posta ve kargo hizmeti sağlayıcısı olan Ulaştırma Bakanlığına bağlı PTT, gönderi ücretlerine 1 Ağustos 2023 itibarı ile zam yaptı. Artan akaryakıt fiyatları ve lojistik maliyetlerinin etkisiyle PTT tarafından yapılan zamlar milyonlarca yurttaşı ve ayrıca süreli basılı gazete dağıtımı yapan yerel gazete işletmelerini, dolayısı ile gazetecileri de zora sokmuştur! Demokrasilerde yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü temel güç sayılan basın, işlevini basılı gazeteler ve dijital medya üzerinden yerine getirmekte ve etkili gücünü korumaktadır. Hal böyle iken, ulusal medya gazetelerini kendi dağıtım şirketleri ile yaparken, bölgesel ve yerel medya baskı merkezi dışında bulunan abonelerine posta (PTT) ile gazete ulaştırmakta, memleket haberlerini vermektedir. Yerel gazetelerin 40 krş./adet olan gönderim fiyatı, 1 Ağustos 2023 itibarı ile 2 TL’ye çıkarılmış, yani yüzde 400 zam yapılmıştır. Oysa gazete işletmeleri, artan gider maliyetlerini abonelerine ve reklam-ilan verene asla aynı oranda yansıtamamaktadır. Bu durum da nitelikli gazeteci istihdamını zorlaştırmaktadır. Bu anlamda yerel gazetelerimiz için ücretlerin yeniden ele alınmasını, gazete dağıtımında yaşanan aksaklıklarında ortadan kaldırılmasını Kastamonu basını adına talep ediyoruz. Ulaştırma Bakanlığımızın konuyu yeniden değerlendirmesini ve özellikle yerel gazetelerin posta ile dağıtım ücretlerine indirim yapmasını talep ediyoruz.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER