HES'e karşı mücadele büyüyor

HES'inize Karşı Hepimiz Platformu'nun İstanbul'daki üyeleri, Bayrampaşa bulunan Özlüceliler Derneğinde bir araya geldi.

HES'e karşı mücadele büyüyor
banner13
banner3

Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın HES'in ÇED Raporuna olumlu karar vermesinin ardından vatandaşlarda doğaya ve bölgeye daha fazla sahip çıkma isteği görülürken, bu konuda toplantılar yoğunlaşmaya başladı. Yoğun ilginin olduğu bilgilendirme toplantısına Güneşli, Kayaelması, Çaykıyı, Özlüce, Topçu, Güllüce, Beşören, Akçay, Yunus, Alaca köyü nüfusuna kayıtlı vatandaşlar katıldı. Toplantıda TMMOB'dan İnşaat Mühendisi Erkal Tülek, Ordu Muğla Tunceli Artvin Cide LOÇ gibi Türkiye'nin dört bir yanında ki HES mücadeleleri ile ilgili hazırladığı belgeselin sunumunu yaptı. Ardından HESlerle ilgili teknik detayları anlatarak İnebolu'da da bu mücadelenin başarı ile biteceğine inandığını belirtti. İzleyici olarak katılan Dereler ve İsyanlar kitabının yazarı BBC TÜRKİYE TV’nin editörü Mahmut Hamsici ise Ordu'da ki doğa katliamına karşı yöre insanının mücadele ederek bölgesine sahip çıktığını ve HES'i yaptırtmadığını anlattı. İnebolu Postası Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemal İlyasoğlu, Özlüce çayına atılan maden atıklarından ve para uğruna cennet gibi bölgemizin cehenneme dönüştürüleceğinden söz ederken, köylerimizdeki yaşlılarımızın niçin İstanbul’u değil de daha rahat nefes aldıkları köylerini seçtiklerine bakılmalı, HES mücadelesinin parti mücadelesi olmadığı, cennet gibi doğası bulunan bölge sahiplerinin yaşadıkları alana sahip çıkma mücadelesi olduğu gibi birçok konuya değindi. Jeoloji Mühendisi Yasin Aktaş, yapılmak istenen HES projesinde ÇED olumlu raporu alınsa da yanlışlıklarla dolu olduğunu, bazı alanların ÇED dışı bırakıldığını, projenin gerçeği yansıtmadığını, baştan sona usulsüzlüklerle dolu olduğuna değindi.                     

Platform yöneticileri HESlerin istihdama katkı sağlamadığı, doğası yok edilen köylülere ekonomik olarak faydası olmadığı ve ucuz elektrik verilmediği, HES şirketinin arsası olanlara para teklif edebileceği, bölgede arı yetiştiriciliğinin son bulacağı, değirmenin olumsuz etkileneceği, HESin geçeceği alanda bulunan tarihsel açıdan çok önemli ibarelerin yok olacağı,  ÇED Raporunda gösterilen 1000 değil irili ufaklı 25 bin ağaç kesileceği, burada bir AVM ye yetecek 25 KW elektrik üretileceği gibi birçok konuya parmak bastı.

Soru cevap şeklinde geçen toplantının sonunda, HES'inize karşı hepimiz platformunun daha da büyütülmesi için program hazırlanırken, HES'in yapılmaması için her türlü mücadeleye hazır olunduğu belirtildi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Necati KÖS
Necati KÖS - 5 yıl Önce

hese karşı hepimiz platformuna ulaşmak istiyorum lütfen bir web sitesi ya da bir mail varsa buradan paylaşırsanız sevinirim. Sesimizi duyurmak için çok hızlı çalışmamız gerekmektedir. Saygılarımla

Şaban Keleş
Şaban Keleş - 5 yıl Önce

Bozkurt keşlik köyü hes projesine karşı çıkanlara hemşin yapılması taraftarıydım imza vermedim neyazikki 5-6 yıldır yollarımız tarla gibi yazın toz kışın çamur yollarımız delik deşik yetkililer sürekli ağlatıyor bence hes konusu pes doğrusu

SIRADAKİ HABER