Gazeteci İrfan Salcı moderatörlüğünde Erkan Yılmaz ve Erhan Veren’in bulunduğu Pazartesi’den Pazartesi’ye programı her hafta bir ilçenin nabzını tutuyor. Geçtiğimiz Pazartesi İnebolu’nun konuşulduğu programa gazeteci Barış İlyasoğlu telefon bağlantısı ile canlı yayına katılarak ilçemizdeki koronavirüs durumunu ve İnebolu’daki son gelişmeleri gündeme getirdi.
İNEBOLU’DA VAKA SAYISI ÇİFT HANELİ RAKAMLARDA
İnebolu’da koronavirüs durumunun kontrollü şekilde sürdüğünü belirten Barış İlyasoğlu, şunları söyledi: “En son Mart ayındaki kontrollü normalleşme takvimi sonrasında vaka sayıları ilçemizde uçuşa geçmişti ve 1 ayda 400 civarı vaka sayısı bulunuyordu. Mayıs ayına kadar 100’ün üzerinde seyreden vaka sayıları bu son tam kapanma dönemi sonrasında 100’ün altına inerek çift haneli rakamlara kadar geriledi. Pandemi hastanesine çevrilen İnebolu Devlet Hastanesi de İnebolu ile birlikte 5 ilçe Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Küre ve Doğanyurt ilçelerindeki covidli hastaları ağırlıyor. İnebolu Devlet Hastanesi’nde bayram öncesi 20’ye yakın tedavi gören Koronavirüs hastası varken bu sayı bayram sonrası 6-7 civarına kadar düştüğünü öğrendim. İnebolu Toplup Sağlığı Merkezi Dr. Serhat Beyan hocamız ve İnebolu Kaymakamı Selçuk Yosunkaya, ilçedeki basın mensupları ile devamlı istişare halinde, halkı bilinçlendirmeye yönelik sürekli uyarılarda bulunuyorlar.” diye konuştu.
“KAN KAYBEDEN BİR İNEBOLU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Gazeteci Erhan Veren’in İnebolu’daki ekonomik tablonun durumu, pandemi sonrası ekonominin geldiği son durumu sorusunu da yanıtlayan Barış İlyasoğlu, “Yiğit İnebolu’muz, İstiklal Madalyası’na sahip ilçemiz ne yazık ki milli mücadeleye, ülkesine ve cumhuriyete her şeyini vermişse de bugün bakıyorsunuz tüm benliğini bu uğura adamış ilçemiz hak ettiği yatırımı alamamış verdiği değeri ne yazık ki görememiş. Yatırım alamamasından kaynaklı sürekli kan kaybeden bir İnebolu ile karşı karşıyayız. İnebolu Limanı’mız büyütülecek, geliştirilecek, istihdam alanları açılacak denilerek özelleştirildi. 2016 yılından bu yana limana yapılan tek yatırım etrafının tel örgüyle çevrilmesi oldu. Biz İnebolu Limanı büyüyecek, gelişecek diye beklerken şuan İnebolu balıkçısı bile kendi memleketinde üvey evlat muamelesi görüyor. İnebolu balıkçısı da akıbetinin ne olacağını bilmiyor, onlara da yeni bir balıkçı barınağı sözü verilmişti o da havada asılı duruyor. Tabi limandan İnebolu’nun beklentisi çoktu. Ne yazık ki özelleştirildiği gibi duruyor. Belediyenin de maddi kaybı oldu, bu konuda kazançlı mı çıktık zararlı mı biz anlayamadık” diye konuştu.
İNEBOLU YOLU ÖDENEKSİZLİKTEN DURDU
Gazeteci Erkan Yılmaz’ın İnebolu yolu projesinin durumu hakkında sorusunu yanıtlayan İlyasoğlu, “İnebolu -Kastamonu yolu projesi ödeneksizlikten durdu. Edindiğimiz bilgiye göre 450-500 kişiyle aktif şekilde çalışan şantiye ihaleyi alan firmanın yeni yol projesi için Azerbaycan’a kaydırıldı. Tünel çalışmalarında baya yol katedilmişti ama ne yazık ki ödeneksizlikten durduruldu. Yol kenarlarındaki rutin çalışmalar devam ediyor” dedi.
TEŞVİKTE 5. HATTA 6. BÖLGEDE YER ALMALIYIZ
Gazeteci İrfan Salcı’nın İnebolu’da sanayi nasıl gelişmeli sorusunu ise şöyle cevaplandırdı: “Sanayi alanında gelişmek için teşvikte İnebolu’nun 4. bölgeden 5. bölgeye hatta 6. bölgeye alınması gerekiyor. Biz burada bunu istiyoruz. 2 tane tekstil fabrikamız var ama burada yeni istihdam alanları oluşmalı. Bunun için İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası başkan Şakir İşeri öncülüğünde çalışmalarını sürdürüyor, inşallah sonuç verir. Yatırımsızlıklara bir de pandemi ve tedbirler eklenince şuanda esnaf birbirini idare ediyor. Veresiye defterleri kabarmış durumda, esnaflar birbirine destek olarak ayakta kalmaya çalışıyor”
“SIRADAN BİR İLÇE DEĞİLİZ, AYRICALIK BEKLİYORUZ”
“Biz sıradan bir ilçe değiliz. Bu ülkenin kurtuluşuna istiklaline yol olmuşuz. Bu uğurda çok emek vermiş çok canlar yitirmişiz. O yüzden ilçe olarak ayrıcalık bekliyoruz. Bu hakkımızdır diye düşünüyorum”
“DERTLİ BİR İNEBOLU VAR”
Gazeteci Barış İlyasoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada yıllar önce tarihi İnebolu çektirmeleriyle ithalat ve ihracat yapılıyormuş. Bu ticaretimiz bugün gerilemiş. Alnımızın akıyla İstiklal Madalyası sahibi olmuşuz, ne yatırım alıp büyüyebilmişiz ne de tanıtılıp gelişip turizme kazandırılabilmişiz. Meslek Yüksek Okulumuz için yeni yer arayışımız vardı buna çözüm bulamamışız öğrenci sayımız yerinde saydı. Cezaevimiz kapandı bu da ekonomik olarak ilçemizi kötü etkiledi. Yani ilçemizin derdi çok. Şirin ilçemiz coğrafi konumu ile turizme açık, sanayiye açık, ticarete açık, eğitime açık. Ama ne yazık ki yatırımsızlıktan öksüz kaldık. Bunun çözümünü ise ben milli mücadele dönemindeki gibi birlik ve beraberliğimizin sağlanması ile olabileceğini düşünüyorum.”
VERİLEN SÖZLER, MEGA PROJELER KİTAPÇIKTA DURUYOR
Gazeteci İrfan Salcı’nın belediye çalışmaları hakkındaki sorusunu da cevaplayan İlyasoğlu “İnebolu son seçimde değişim istedi ve hükümet partisinin adayını destekledi. Bunu da az önce bahsettiğim konular üzerine hükümetten yatırım alırız, destek alırız inancıyla yaptı. Sayın belediye başkanı ikinci yılını doldurdu burada, tabi verilen sözler, mega projeler hala kitapçıkta duruyor. Herkes artık İnebolu’da bir şeyler yapılsın istiyor. İnşallah yapılır sözler tutulur. Şuanda belediyenin yaz sezonu hazırlıkları sürüyor, umarız bereketli bir yaz sezonu geçiririz” dedi.
Gazeteci Erhan Veren’in “İnebolu’da turizm nasıl olmalı? Sorusunu da cevaplayan İlyasoğlu, “Öncelikli turizm açısından eksikliğimiz plaj. Mevcuttaki Boyranaltı sahili bir plaj konumunda olmadığı için ve çabuk derinleştiği için dışarıdan gelen vatandaşlar için burası cazip gelmiyor. Boyranaltı sahiline oluşturulabilecek mendirek ve mahmuzlarla burası kumsala dönüştürülebilir. Bu aslında yıllardır her belediye başkanının kitapçığında yer alan bir proje. Buranın turizme kazandırılması için Boyranaltı sahilinin plaja çevrilmesi gerekiyor. Veyahut Abana yolu üzerindeki Patriyoz sahili turizme açılmalı. Bu şekilde yaz turizminden faydalanabiliriz. Abana’ya yapılan batık mendirek projesi için İnebolu’ya da yapılacağına ve ihaleye çıkacağına dair söz verilmişti. Ancak o da sözlerde kaldı. Şuan Abana’ya yapılıyor. İnebolu’ya da yapılırsa Boyranaltı sahili turizme kazandırılır. Bizim aslında tek yapmamız gereken İnebolu’da turizme mi yöneleceğiz, sanayiye mi yöneleceğiz, eğitim ilçesi mi olacağız. Buna karar verip bir yol haritası çizmemiz gerekiyor. Her gelen bir şey söyledi. Kimisi İnebolu’da sanayi gelişecek dedi öteki turizmde daha iyi olur dedi. Ama sıfıra sıfır elde var sıfır şuan.”