“Zarbana Çayı’nı kirletenler hukuk önüne çıkacak”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, İnebolu, Özlüce ve Zarbana Çayı’nda yaptığı incelemelerin ardından CHP İl Başkanlığı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Zarbana Çayı’nı kirletenler hukuk önüne çıkacak”
banner13
banner3

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca Zarbana Çayı'nda incelemelerde bulundu

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, maden atıkları nedeniyle kirlilik oluştuğu öne sürülen Kastamonu'nun İnebolu ilçesindeki Zarbana Çayı'nda inceleme yaptı. Zarbana Çayı'nın geçtiği Özlüce ve Güneşli köylerinin sakinleri ile Özlüce köyündeki bir kahvehanede bir araya gelen Karaca, köylülerden bilgi aldı.

Karaca, İnebolu, Özlüce ve Zarbana Çayı’nda yaptığı incelemelerin ardından CHP İl Başkanlığı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında CHP Milletvekili Hasan Baltacı, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin ve CHP Merkez İlçe Başkanı Uğur Alemdar’da yer aldı.

Açılış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, Kastamonu’nun her sorunu için çalışmalarını sürdüklerini belirtti.

“DOĞAMIZA VE ÇEVREMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ise konu ile ilgili olarak, “İnebolu Zarbana Çayı’nı ziyaret ettik. Zarbana Çayı’ndaki kirlilikten etkilenen yaklaşık 10 tane köy var. Bu köylerden Özlüce’yi, Çaykıyı’yı, Güneşli’yi ve Akçayı ziyaret ettik. Orada köylülerimizle, muhtarlarımızla sohbet ettik. Zarbana Çayı’ndaki kirlilik hakkında bilgi aldık. Köylülerin yürütmekte olduğu bir çevre mücadelesi var. Buna nasıl katkı verebileceğimizi konuştuk. Uzun süredir bu kirlilikle ilgili devlet kurumlarıyla yapılan yazışmalar var. Bundan sonra Sayın Genel Başkan Yardımcımızın önderliğinde bu konuyu ciddiyetle ele alıp sürecin takipçisi olacağız. Doğamıza ve çevremize sahip çıkacağız. Bununla ilgili her türlü girişimde bulunacağız” ifadelerine yer verdi.

“ÖZLÜCE, ÇAYKIYI, GÜNEŞLİ VE AKÇAY KÖYLERİMİZİ GEZDİK”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise konu ile ilgili olarak, “Yaklaşık 1 ay önce CHP Genel Merkezi’ne İnebolu’dan Zarbana Çayı’ndaki kirlilikle ilgili bilgiler ve belgeler gönderdiler. CHP olarak bizden bu konuda duyarlı olmamız ve girişimde bulunmamız için talep geldi. Bunun üzerine CHP Doğa Haklarından Sorumlusu Genel Başkan Yardımcısı olarak değerli İl Başkanım ve Milletvekilimle irtibata geçtim. Bugün Zarbana Çayı’ndaki kirliliği, şikayetleri yerinde incelemek, bunun nedenlerini incelemek, oradaki köylerde yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetleri hem yerinde görmek hem de vatandaşlarımızın şikayetlerini ve taleplerini bizzat dinlemek için Kastamonu’ya geldik. Özlüce köyü, Çaykıyı, Güneşli ve Akçay köylerimizde köylülerimizle görüştük. Çok uzun yıllar geçmesine rağmen bu sorunun çözülememiş olmasından dolayı vatandaşlarımızın yakınmalarını dinledik. Bizlerde neler yapabileceğimizi, köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızla birlikte Zarbana Çayı’nı eski günlerine kavuşabilmesi için nasıl bir mücadele yöntemi geliştirilmesi gerektiğini paylaştık” dedi.

“MECLİSE KONUYU TARTIŞACAĞIZ”

Milletvekili Hasan Baltacı ile birlikte konuyu Meclis gündeme taşıyacaklarını belirten Biçer Karaca, “Ulusal basına bu konuyu taşıyacağız. Arkasından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaatlarımızla bu çaydaki kirliliğin sebepleriyle ile ilgili bir tespit yapılmasını isteyeceğiz. Kirliliğin kaynağını vatandaşlarımız bize iletti. Fakat bunun hukuki tespiti bakımından bir çalışma yürüteceğiz. Vatandaşların bizle yaptığı paylaşıma göre bir firmaya ait orada bulunan atık havuzundan kaynaklanan, özellikle yağışın bol olduğu dönemlerde Zarbana Çayı’ndaki su debisinin yükseldiği dönemlerde atık havuzundaki zehirli suyun çaya boşaltılmasından kaynaklı bir kirliliğin ve doğa felaketinin yaşandığını bize ilettiler. Bizde bu çaydan numuneler alarak, kirliliğin sebeplerini ortaya çıkaracağız” diye konuştu.

 “BALIKLARIN YUMURTA BIRAKMADIĞINI ÖĞRENDİK”

Zarbana Çayı’nın Karadeniz’e döküldüğü Özlüce köyünde balıkçılık noktasında sıkıntılar yaşandığını da değinen Biçer Karaca, “Vatandaşlarımızın oraya özgü bir midyenin bulunduğu, midyenin artık atık ile zehirli sulardan dolayı şekil değiştirdiği ve sağlıklı bir şekilde çıkamadığı, bazı balıkların eskiden bu sahile yumurtalarını bıraktığı, uzun zamandır da bırakmadığı yönünde şikayetleri oldu” şeklinde konuştu.

 “ZARBANA ÇAYI’NI KİRLETENLER HUKUK ÖNÜNE ÇIKACAK”

Kendilerinin yaşanacak bir Türkiye dediklerini, yıllardan beride tüm vatandaşlara yaşanacak bir Türkiye idealini hayata geçirmek için vaatte bulunduklarının altını çizen Karaca, “Doğası kirliyse, soluduğu hava, yaşadığı ortam ve ormanlarımız, doğamız bu şekilde talan edilip, zehirlenmişse, yaşanacak Türkiye hedeflerimizi gerçekleştirmemiz mümkün değil. O nedenle CHP olarak yurdumuzun dört bir köşesindeki doğal hakkı ihlallerini yerinde görüp, izleyerek bunların mücadelesini verdiğimiz gibi, Zarbana Çayı’ndaki kirliliğin nedenlerini ve bu kirliliğe neden olanlar hakkında gerekli hukuki yaptırımların uygulanması içinde bizde mücadelemizi il başkanımızla, milletvekilimizle, ilçe başkanlarımızla, köylerdeki vatandaşlarımızla mücadeleyi güçlendireceğiz. Zarbana Çayı’ndaki yıllardır süren kirliliğe çözüm üretmek adına da hep birlikte bu mücadele başarıya ulaşacağız” açıklamasında bulundu.

“HES DAVALARINI TAKİP EDİYORUZ”

HES Projelerine açılan davaları da takip ettiklerini belirten Karaca, “Bu konudaki çalışmalarımızda hukuken devam ediyor. Diğer doğal hakları ihaleleri konusunda bizler Kastamonulu vatandaşlarımızın yanında olacağız. Karaca son olarak ise siyez bulguruna sahip çıkın. Sarımsağınız ve bastırmanız çok iyi. Her yörenin kendine has da bir ürünü var, Kastamonu’nun da çok doğal ve güzel ürünleri var. Kastamonu’nun da doğal ürünleri çok fazla, bununla da Kastamonu halkı gurur duymalı” ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER