İnebolu Kaymakamlığı ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) iş birliğinde yürütülecek olan ‘Serada Üreten Kadınlar’ projesinin lansmanı gerçekleştirildi.

‘Serada Üreten Kadınlar’ projesinin kursiyerleri İnebolu Kaymakamlığı Toplantı Salonunda bilgilendirildi.  Toplantıda İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan Seracılık Projeleri ile ilgili kursiyerlere bilgilendirmelerde bulundu. 

BİZ İNEBOLU’DA SERACILIĞI VE TARIMI MARKALAŞTIRACAĞIZ

Kaymakam Ahmet Vezir Baycar toplantıda yaptığı konuşmada; ‘’ İnebolu’da Sera ile ilgili bir seferberlik başlatıyoruz. İnebolu, Kastamonu’da Sera potansiyeli en fazla olan İlçemizdir. İlçemiz 650’e yakın sera ile iştigal eden ve 115 bin metrekare sera alanımız buluyor. Kastamonu’nun tarıma elverişli arazisinin az olması seraya olan rağbeti arttırıyor. Çünkü başka hububat noktasında herhangi bir tarım yapacak maalesef alanımız az ve alan kıtlığımız var. Dolayısıyla da serada da ciddi bir verimlilik var. Vatandaşlarımızın geleneksel olarak böyle bir eğilimi var ve serada pazarlama sıkıntısı yaşanmıyor. Gerekse İnebolu’da köylü pazarında gerekse yerel marketlerde gerek ise İstanbul’daki İnebolu pazarında satışları çok kolay oluyor. Biz şimdi iki Sera projeyi eş zamanlı şekilde birden başlatıyoruz. Projemizin birincisi İki dönümlük modern bir sera yapacağız. Bu proje 2 milyon TL’lik bir projedir. Projemizi hayata geçirerek başlatıyoruz ve projemizin ilk kursunu da açıyoruz. Bu seradan kısaca bahsetmek istiyorum. İki dönümlük serada topraklı ve topraksız alan olmak üzere ikiye ayıracağız. Ranzalı topraksız tamamen son teknolojiye uygun üretim yapacağız. Bu proje kapsamında bizimde bir hedefimiz bayanlardan oluşan kooperatif kurmaktır. Biz bu şekil projeler ile bayanlarımızı desteklemek istiyoruz ve kadınlarımızın gücüne inanıyoruz. Onlarla beraberde İnebolu’da çok işler yapacağımıza inanıyoruz. Kooperatifimizi kuracağız ve belirli bir eğitim döneminden sonra bu işi yapabileceğini inandığımız kişileri seçeceğiz. Profesyonel anlamda seracılığı kavrayan ve bu işi gerçekten yapacağına inandığımız arkadaşlarımızın kanat getirdiği kişiler seçeceğiz, sonrada kurduğumuz serayı o kooperatifle bir sistem kurarak beraber işleteceğiz. Biz İnebolu’da seracılığı ve tarımı markalaştıracağız. Hedefimiz yüksek tutacağız ve biz işimizi profesyonel yapacağız.  ‘’ dedi.

HEDEFİMİZ BU YIL İÇERİSİNDE 100 KİŞİYE SERA DESTEĞİ VERECEĞİZ

Kaymakam Baycar konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘’ İnebolu Kaymakamlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Köylere Hizmet Götürme Birliği işbirliğinde başlatılan İnebolu Ahşap Sera Projesi ise ikinci bir projemizdir. İnebolu Ahşap Sera Projemize ilk olarak 50 kişi ile başlıyoruz. Projemizden yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın temel prensibimizde bu işte nitelikli olmaktır. Bu projede sadece ekonomik durumu gözetmeyeceğiz ve bu işi yapabilecek kişileri değerlendireceğiz. Bizim bu projede hedefimiz bu yıl içerisinde inşallah 100 kişiye sera vereceğiz. Biz bu projede bu işi biraz desteği ihtiyacı olan ve bu işi profesyonel halde yapacak bir enerjiye güce ihtiyacı olanları seçeceğiz. Bu projede işçiliği vatandaş yapacak. Bu projenin %75’ini biz karşılayacağız. Bu projemizi inşallah Nisan ayı gibi yetiştireceğiz.  Bu sene 2023 yılında Allah’ın izniyle ilk hedefimiz olan 100 aileyi sera ile buluşturacağız. Buda şimdiye kadar ki bütün İnebolu sera mevcudunun %20’sini bir senede biz arttıracağız. İlerleyen yıllarda da bu rakamların üzerine katacağız.  Biz bu ikinci sera projesinde herhangi bir hibeden faydalanmadan gerçekleştiriyoruz. Biz bu projeyi Kaymakamlık olarak, Vakfın imkânlarından ve Köylere Hizmet Götürme Birliği imkânlarından istifade ederek bu projeleri başlatıyoruz. Projelerimizin İnebolu halkına hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. ‘’ diye konuştu