Türkiye’nin İstiklal Madalyası’na sahip tek ilçesi olan İnebolu’da 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü’nün 103. yıl dönümü kutlama etkinlikleri, düzenlenen tören ile başladı.

Kurtuluş Savaşı’nda cephane ve mühimmatların indirildiği ve kağnılarla Ankara’ya taşındığı İnebolu ilçesinde düzenlenen tören, Atatürk heykeline çelenk sunulmasıyla başladı. 

Kurtuluş Savaşı'nda Karadeniz'den gelen cephane ve ikmal malzemelerinin kağnılarla Ankara'ya ulaştırılmasının sağlandığı İnebolu ilçesinde düzenlenen 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü törenle kutlandı.

Kurtuluş Savaşı'nda tüm ilçe halkının gösterdiği kahramanlıklar sebebiyle Türkiye'nin tek İstiklal Madalyası alan ilçesi olan İnebolu'da düzenlenen törene Kastamonu Valisi Meftun Dallı, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Serap Ekmekci ve Halil Uluay, İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Eda Büyükdeğirmenci, çevre ilçelerin kaymakamları ve belediye başkanları, askeri erkan, kent protokolü ve yüzlerce vatandaş katıldı.

25 AĞUSTOS ŞAPKA VE KIYAFET İNKILABININ 99.YIL PROGRAMI BELLİ OLDU 25 AĞUSTOS ŞAPKA VE KIYAFET İNKILABININ 99.YIL PROGRAMI BELLİ OLDU

“BUGÜN İNEBOLU'NUN EN GÜZEL GÜNÜDÜR”

Törenin açılışında konuşan İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, “9 Haziran herhangi bir gün değildir. 9 Haziran kurtuluş savaşı yıllarında, azgın ve saldırgan düşman saldırısı karşısında, İnebolu halkının, şanlı direnişinin ve düşmana meydan okuyuşunun yıldönümüdür. 9 Haziran, İnebolu'dan cephelere gönderilecek, silah ve malzemelerin düşmanlarca teslim alınmak istenmesine karşı İnebolu halkının kahramanlığının tescil edildiği gündür. Bugün İnebolu'nun en güzel günüdür. Bugün kahraman dedelerimizin ne kadar şanlı olduklarının tarihin hafızasına kazındığı gündür. Bugün bir ilçe halkının kadını, erkeği, genci, yaşlısıyla vatana nasıl hizmet edildiğinin herkese gösterildiği bir gündür. Bugün yüce Türk milletinin İnebolu özelinde şaha kalktığı destanlar yazdığı ve destanlaştırdığı bir gündür” dedi.

Uzuner, konuşmasının devamında “9 Haziran ve ondan önceki günlerde, İnebolu adeta milletimizin ilgi odağıdır. Çünkü; Mehmetçiğin mermisi, silahı, onu yönetecek olan o kahraman subaylar İstanbul'dan bAnadolu'ya geçen vatansever aydınlar, kurtuluşu sağlayacak bütün amirler, bu küçük kasabadan ve bu kasabanın kahraman evlatlarının ellerinden omuzlarından cephelere uzanmıştır. İstiklal tarihi denen nehrin bir kolu savaş boyunca İnebolu çayına inat İkiçay'a Kastamonu'ya doğru adeta gürleyerek akıp gitmiştir. Ulu Önder Atatürk; "Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da" sözü ile kurtuluş mücadelesinde İnebolu'nun önemini çok güzel vurgulamıştır. Milli mücadele yıllarında, şiddetli fırtınalarda, uzaklarda demir atan cephane yüklü gemiden; cephaneyi limanı-rıhtımı olmayan sahile, karaya çıkartarak; İnebolu- Küre- Şeydiler -Kastamonu- Çankırı yolu ile bağımsızlık Savaşı veren Kuvay-ı Milliye güçlerine taşıyan tüm yürekli ecdatlarımızı, kahraman kayıkçılarımızı, şerife bacılarımızı bir kez daha rahmetle ve şükranla anıyorum.” ifadelerini kullandı.

“300 BİN TON CEPHANEYİ ANKARA'YA, MİLLİ ORDUMUZA ULAŞTIRILMIŞTIR”

Daha sonra konuşan İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, " İnebolu gerek tarihsel önemi, kurtuluş savaşında verdiği önemli katkı gerekse doğal güzelliği, eşsiz mimarisi, stratejik konumuyla, Liman kenti olması hasebiyle tarihsel iktisadi değeri, gibi birçok özelliğiyle bölgemizin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. İlçemiz ve ilçe halkı Kurtuluş savaşının en meşakkatli dönemlerinde milli ordumuzun ekmek ve sudan daha fazla cephane ihtiyacı duyduğu zamanlarda lazım olan silah ve mühimmatları ordumuza ulaştırmıştır. Bu gün buradan başlayarak yürüyeceğimiz güzergahtan 300 bin ton silah ve cephane sabah akşam, kar kış demeden zorlu şartlarda büyük bir fedakarlık ve gayretle Ankara' ya ulaştırmıştır.” diye konuştu.

“EĞER İNEBOLU’MUZ BOYUN EĞSEYDİ BUGÜN TARİH İNEBOLU’YU YAZAMAZDI”

AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci de İnebolu'nun önemine değinerek, “Bundan 103 yıl önce, 9 Haziran 1921'de, bir Ramazan gününde İnebolu'muz düşman gemilerince bombalandı. Eğer İnebolu'muz o gün gemilerden karaya inen komutanların ultimatomlarına, direktiflerine boyun eğseydi, bugün tarih İnebolu'yu yazamazdı, korkarım Türkiye Cumhuriyeti'ni de yazamazdı. Çünkü İstiklal Savaşı'nın temelinde İnebolu ve burada yanan bağımsızlık ateşi var. ‘Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda. Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda. Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek beni vatanımdan dünyada cüda' diye yazar. İnebolu da buna boyun eğmedi ve tarihin altın sayfalarındaki yerini şerefi ile aldı. İnebolu kadim bir memleket. Her daim, her devirde adeta bir tek taş, mücevher, gözbebeği ilçemiz. Adı her zaman şanla, kahramanlıkla anılan bir ilçemiz. 103 yıl önceki bağımsızlık ateşinin, bugün her İnebolulunun kalbinde yandığından kimsenin şüphesi yok” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZİN KURTULUŞUNDA YAZILMIŞ KAHRAMANLIK DESTANLARINDAN BİR TANESİDİR”

Programda son olarak konuşan Kastamonu Valisi Meftun Dallı, “Vatan savunmasının en değerli örneği olan ve milletimizi kurtuluşa götüren cephane ve lojistik ikmalinin İnebolu Limanı'ndan yurdun dört bir tarafına ulaşmasını sağlayan kahraman Kastamonulu hemşehrilerimiz ile 103 yıl sonra burada birlik olmaktan büyük şeref duyduğumu ifade etmek istiyorum. İstiklal Yolu ülkemizin kurtuluşunda yazılmış kahramanlık destanlarından bir tanesidir. Kastamonu halkının o dönemki zorlu şartlarda ülkemizin düşman işgalinden kurtulmasında ve istiklalin kazanılmasından gösterdiği kahramanlık mücadelesidir. Tüm zor coğrafya ve iklim şartlarını aşarak, her türlü imkansızlığa rağmen genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla verdiği emsalsiz bir vatan savunmasıdır. Milli Mücadele'de silah, cephene ve lojistik hattının en önemlisi İnebolu kıyılarından başlamıştır. Bu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ‘gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da; kulağım İnebolu'da' sözünden anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Komandolar zeybek oynadı

Konuşmaların ardından temsili gösteri ile Kurtuluş Savaşı'nda silah ve cephanenin deniz yolu ile İnebolu Limanı'na getirilişi ve yöre halkının omuzlarında kağnı arabasına yüklenerek cepheye sevki canlandırıldı. Heyamola oyunu gösterisi sonrasında, Kastamonu Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanlığı Gösteri Birliği tarafından zeybek oynandı. Komandoların zeybek oyunu vatandaşlardan büyük alkış aldı. Kutlamaların devamında Kastamonu Atabey Gazi Mehteran Gösterisi gerçekleştirildi.

Denizcilerin gösterileri sonrası Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı İnebolu halkını ve protokolü selamladı.

9 HAZİRAN İNEBOLU ŞEREF VE KAHRAMANLIK GÜNÜ'NÜN 103. YILDÖNÜMÜ Foto Galeri: 9 HAZİRAN İNEBOLU ŞEREF VE KAHRAMANLIK GÜNÜ'NÜN 103. YILDÖNÜMÜ

Editör: Barış İlyasoğlu