Milli Mücadelenin 100’ncü yılı etkinlikleri çerçevesinde İnebolu Erkekarpa Köyü Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen anma programı tarihin bilinmeyenlerine dair tarihi bir program olarak 21 Aralık 2019 tarihinde Fatih Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Tarihçi İlyas Kara, eğitimci yazar Mehmet Saim Sayan ve Şair Mertcan Karacan’ın İstiklal Yolu’nun bilinmeyenlerine ışık tuttuğu sunumlardan oluşan konuşmalar katılımcılar tarafından ilgiyle dinlenirken, gecenin finalinde sahnelenen İstiklal Yolu ve İnebolu tiyatro gösterimi de salondakilere duygulu anlar yaşattı.
Kastamonulu Tv programcısı ve sunucu Murat Güven tarafından sunulan İstiklal Yolu’nun İzinde 100’ncü Yıl ve Şehit Şerife Bacı Anma Programı’nın onur konuğu ise İnebolu ve İstiklal Yolu’nun önemli kahramanlarından Zeki Sami Bey’in torunu emekli gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Tuncer Cebecioğlu oldu. Eski devlet bakanlarımızdan Murat Başesgioğlu’nun da ilgiyle takip ettiği programda İnebolu’dan katılım sağlayan İmam Hatip Fikri Yılmaz şehitler ve ecdada Kuranı Kerim Tilaveti ve duayla kahramanlar yad edildi.
Programın açılış konuşmasını yapan İnebolu Erkekarpa Köyü Derneği Başkanı Ali Özdemir, ‘’Birçok anma programında ve çeşitli toplantılarda dile getirilen kahramanlarımıza dair bilinmeyen birçok konunun bu anlamlı gecede konuşmacılar tarafından aktarılacağına değinerek, İstiklal Mücadelesinin ecdadımızın tarihte bıraktığı izlerin yarınlara aktarılması noktasında önemini belirtti.
‘YARINLARA IŞIK TUTACAK BİR KIVILCIM OLMA AMACINA ULAŞIR’
Özdemir yaptığı konuşmada, “Dünya tarihinin ve Türk dünyasının mucize destanlarından milli mücadelenin 100. Yılında torunları olmakla gurur duyduğumuz, rahmet ve minnetle andığımız ecdadımızın aziz ruhlarına ithafen düzenlediğimiz programda Milli mücadelenin görünmez kahramanlarının torunları olarak, istiklal yolunun ilk adımı ve en önemli noktası İnebolu’muzun, bugüne ve yarına doğru bir şekilde aktarımı ve anlatımını hedefledik. İçinde bulunduğumuz yılın önemine ve değerine dair hazırlanan bir dizi programdan farklı olarak, karınca kararınca hazırlamış olduğumuz ve değerli hocalarımızın sunumları ile değer kattığı ve bizleri aydınlatacağı, genç kardeşlerimizin siz değerli dostlarımıza o günleri bir nebze olsun hatırlatmak amacıyla hazırladıkları ve sahneleyecekleri istiklal yolu tiyatro oyunumuzla duygulandıracağı anma toplantımız umarım yarınlara ışık tutacak bir kıvılcım olma amacına ulaşır. İsimlerini duyduğumuz, öykülerini dinlediğimiz nice kahramanlarımıza dair bilinmeyenleri aktarmayı, bugüne ve yarına taşımaya gayretimizin inebolu Erkekarpa Köyü Derneği olarak Türkiye’mizin bir fotoğrafı olan İstanbul’da böylesi değerli bir anma toplantısında sizlerle paylaşmaktan onur duyuyoruz. Gözüm Sakarya da Dumlupınar da, Kulağım İnebolu’da diyen gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği değere ve öneme sahip gazi İnebolu’muzun günümüzde ve yarınlarında da gereken önemi ve değeri görmesidir. ’’dedi.
Eğitimci, Yazar Mehmet Saim Sayan ise Şerife Bacı’nın Öyküsü konulu sunumunda 1984 yılından bu yana Şerife Bacı ve İstiklal Kahramanlarının layıkıyla anılması ve gelecek nesillere aktarımı konusunda yapılan çalışmalara yer verdiği konuşmasında, Türkiye’de ilk defa kendisi tarafından kaleme alınan Şehit Bacı öyküsü ile başlayan kartopunun, sanatçı İlyas İlbey ile sinema filmi projesi aşamasına kadar gelecek bir değere ulaştığını ifade ederek düzenlenen programın da önemli bir proje olduğunu vurguladı. Yaptığı çalışmalar ve kaleme aldığı eserlerden örneklemeler ve kahramanlara dair değerli anekdotlarla konuşmasını sürdüren Sayan’a programa katkılarından dolayı plaket takdim edildi.
Programa Türk Edebiyatında İstiklal Mücadelesi ve yazarlarımız konulu sunumu ile katılan genç şair Mertcan Karacak ise Rıfat Ilgaz, Halide Edip, Orhan Şaik, Nazım Hikmet, Fazıl Hüsnü Dağlarca eserlerinden ve anekdotlarından parçalar aktararak katılımcılara yazın dünyasına mücadelenin yansımalarını yaşattı.
Tarihçi yazar ve eğitimci İlyas Kara ise Türkiye Cumhuriyeti'nin harcı İstiklal Yolu'nun hikayesini, bu destanı yazan kahramanları, bu uğurda çekilen çilelerin öykülerini, İnebolu müftüsü Ahmet Hamdi Efendi'yi, Şaban Reis'i, Kadı Salih Reis ile birlikte Zeki Sami Bey ve dönem İnebolulu kahramanlarını anlattığı konuşmasında katılımcılara döneme dair bilinmeyenleri aktardı.
Programa katılan eski Çalışma Sosyal Güvenlik ve Spor Bakanımız Murat Başesgioğlu da Şehit Şerife Bacı ve İstiklal Yolu’nun önemine dair yaptığı konuşmada tertip edilen programın oldukça farklı ve değerli olduğuna vurgu yaparak Kastamonuluların birlik ve beraberliğinin önemine vurgu yaparak daha güçlü, daha zengin ve birlik içinde memleket olmak gerektiğini belirtti.
İnebolu’nun bilinmeyen Kahramanlarından Zeki Sami Bey’in torunu Tuncer Cebecioğlu’na dernek tarafından gecenin anısına Şehit Şerife Bacı tablosu hediye edilirken, tabloyu Murat Başesgioğlu takdim etti.
İnebolu Erkekarpa Köyü Derneği yönetim kurulu üyesi Seçkin Kansızoğlu’nun kaleme aldığı ve İbrahim Göksel Kart’ın yönettiği İstiklal Yolu ve İnebolu isimli tiyatro oyunu ise salondakileri finaliyle gözyaşlarına boğdu. Gösterim sonrası İnebolu Erkekarpa Köyü Derneği Başkanı Ali Özdemir, oyunun çeşitli il ve ilçelerde de gösterimini gerçekleştirmek istediklerini belirtti.
Program nedeniyle Seydilerli Kaligrafi sanatçısı Mehmet Usta’nın Resim sergisi ve tabloları da katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Geceye katılanlara Kastamonu Belediyesi tarafından Mehmet Sayan’ın kaleme aldığı Şerife Bacı kitabı hediye edildi.
Geceye,İnebolu Erkekarpa Köyü Muhtarı Yaşar Denizgezen, Eski Bürokratlardan İlyas Yılmaz, KASYOT Üyeleri Rafettin Ayvacı, Ahmet Tığlı, Mustafa Yaşar Dilsiz, İnebolulu hemşehrimiz Milli YüzücüHasan Heke, İnebolu Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Ümit Maranki, İnebolulu İş Adamı Rıza Durmuş, İnebolu Aşağıçaylı Dernek Başkanı Şevket Küloğlu, Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkanı Fatma Kıranoğlu çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşundan temsilciler ve aileler katılım sağladı.