Şehadetinin 100. yılı anısına ‘’Şehit Şerife Bacı’’ belgeseli çekildi

banner3

Kastamonu Dernekler Federasyonu (KASDERFED) ve Kastamonu Sanat Kurulu işbirliğinde Şehit Şerife Bacı’nın Şehadetinin 100. Yılı anısına  ‘’Şehit Şerife Bacı’’ belgesel çekimi gerçekleştirildi.

‘’Şehit Şerife Bacı’’ adlı belgeselin çekimleri için kağnılarla İnebolu’ya gelen ekip sabaha karşı 04.30 da Boyranaltı sahilinden start verdi. Denizden gelen cephane kağnılara yüklendi ve daha sonra Küre ardından Seydiler’de çekimine devam etti.

Cephane taşırken donarak şehit olan Şerife Bacı sahnesinin canlandırması karlık alanda Seydiler’in yüksek kesimlerinde çekildi. Milli Mücadele döneminde Sovyetler Birliği ve İstanbul'dan gemilerle İnebolu'ya getirilen cephanelerin cepheye taşınmasında büyük fedakârlık gösteren İnebolu kayıkçılarının ve halkının kahramanlık mücadelesi senaryosu da ilçemiz sahilinde çekildi. Belgesel çekimlerine İnebolu Kültür ve Sanat Derneği de destekte bulundu.  

ECDADIMIZA BİNLERCE CANIMIZ FEDA OLSUN

Belgeselin yönetmeni Kastamonu Sanat Kurulu Başkanı Yılmaz Cesur yaptığı açıklamada; “Böyle bir ecdadın torunu olduğum için öncelikle milyonlarca defa ecdadımıza teşekkür ediyorum. Gerçekten şuanda burada tüylerimiz diken diken oluyor, İnebolu’ya gelip bu ruhu yaşamak gerekiyor. Yani bu bir başka duygu başka bir heyecan başka bir zevk. Bununla alakalı ömrümüzü versek bile inanın Şerife Bacılara Halime Çavuşlara bunlar yetmez. Onlar bizler için gerçekten çok değerli, o yüzden bugün İnebolu’dayız.  Ben Yılmaz Cesur olarak zaten 19 İlçemde memleketime ömrüm feda olsun.  Böyle ecdadımıza binlerce canımız feda olsun.  Şehit Şerife Bacı anlatılmaz,  Şerife Bacı ancak bu memleketin onuru gururudur. Şerife Bacı bizim anamızdır, Şerife Bacı bizim bacımızdır.  Günümüzde bunu düşünmek bile insana çok büyük heyecan veriyor. Şehit Şerife Bacımız bu tarihte yaşayacak ve bundan sonra da yaşayacaktır. Bizler için çok önemli olan Şehit Şerife Bacı adlı belgesel çekimlerini gerçekleştirmek için İnebolu’ya geldik.  Şehit Şerife Bacının şehadetinin üzerinden 100 yıl geçmiş, bizler de 100. Yıl için Kastamonu Dernekler Federasyonu (KASDERFED) Genel Başkanı Fatma Kıranoğlu ile birlikte güzel bir çalışma yaparak ‘Şehit Şerife Bacı’ projesi kapsamına belgesel çalışması gerçekleştiriyoruz. Belgesel çalışmamızın tamamladıktan sonra kurgu ve montajını gerçekleştireceğiz. Belgeselimizin süre 35 veya 40 dakikalık olacak. Belgeselimizde Hababam Sınıfı’nın değerli oyuncusu hemşehrimiz Tuncay Akça, (KASDERFED) Genel Başkanı Fatma Kıranoğlu, Müzik Sanatçısı Birsen Sömek, Nazan Cesur, tiyatrocularımız Dursun Güney ve İlker Sefa ile İnebolu Kültür ve Sanat Derneğinde Hüseyin Baysal yer almaktadır.  İnşallah belgeselimizin çekim ve kurguları tamamladıktan sonra hemşehrilerimiz için yayınlayacağız.’’ Dedi.

BELGESELİMİZ TARİHİMİZİ VE KÜLTÜRÜMÜZÜ IŞIK TUTACAK  

Kastamonu Dernekler Federasyonu (KASDERFED) Genel Başkanı Fatma Kıranoğlu ise yaptığı açıklamada; ‘’Kastamonu tarihimizde hiç işgal almamış, kurtuluş savaşında yurt genelinde nüfus bazında en çok şehit vermiş illerimizden biridir. Adını tarihe altın harfler ile yazdırmış dün ve bu günün kadınlarının medarı iftarı olmuş Kastamonulu Şehit Şerife Bacımızın şahadetinin 100.yılında rahmet ve minnetle anarken tarihimizi ve şehit şerife bacımızı bir kez daha ölümsüzleştirmek istedik. İnebolu’da bugün 1921 Milli Mücadele yıllarının ruhunu yaşamaktayız. Şehit Şerife Bacımızın 100.yılında Şehit Şerife Bacının şahadetinin anısına Kastamonu Dernekler Federasyonu ve Kastamonu Sanat Kurulu işbirliği ile bir belgesel çekmek istedik ve uzun zamandır bu belgesel ile alakalı çalışmalarımızı yürüyorduk. Çekim çalışmalarımızdan sonra kurgu ve montajı tamamlayıp ortaya güzel bir belgesel filmi çıkacağına iniyoruz. Bu belgesel de tarihimizi kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak istiyoruz, bizim tek amacımız bu ve tarihimizi yaşatmak istiyoruz. Şehit Şerife Bacının 100.yıl anısına da böyle bir ölümsüz anı yapmak istedik. Bu projemizi bir yıldır yapmak istiyorduk. Yönetmenimiz Kastamonu Sanat Kurulu Başkanı Yılmaz Cesur’un projesini hazırlamasıyla beraber çekimlerimizi tamamlamak için Kastamonu’ya geldik. Belgesel çekimlerimizi Kastamonu, İnebolu, Küre, Seydiler’de gerçekleştirdik.  Belgesel çekiminde bizlere İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay konaklama konusunda destek verdi. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği de çekimlerimizde bize çok destek oldular. Bizlere destek olan herkese teşekkür ediyoruz. ‘’ diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2021, 15:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER