İyi ki doğdun Oğuz Atay!

Bugün, İnebolu doğumlu yazarımız Türk Edebiyatı’nın duygusal prensi Oğuz Atay’ın 87’inci doğum günü.

İyi ki doğdun Oğuz Atay!
banner13
banner3

Bugün, İnebolu doğumlu yazarımız Türk Edebiyatı’nın duygusal prensi Oğuz Atay’ın 87’inci doğum günü.

Roman, öykü ve oyun yazarı Oğuz Atay, 12 Ekim 1934’te İnebolu ilçemizde dünyaya geldi.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitiren Oğuz Atay, askerlikten sonra Kadıköy’de vapur iskelesinde çalışmaya başladı. Şimdinin Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlayan Atay, uzmanlığını aldığı okulda öğretim üyesi oldu. 1971 yılında yayınladığı Tutunamayanlar kitabı ile Türkiye’nin en iyi yazarlarından biri seçilen Oğuz Atay bu muhteşem yapıt ile TRT Roman Ödülü’nü almaya hak kazandı.

OĞUZ ATAY KİMDİR?

Roman, öykü ve oyun yazarı Oğuz Atay, 12 Ekim 1934’te Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde dünyaya geldi. TED Ankara Kolejinin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini bitirdi. 1960’ta girdiği İstan­bul Devlet Mühendislik ve Mimar­lık Akademisi İnşaat Bölümü’nde topoğrafya ve yol inşaatı dersleri okuttu. 1975’te doçent oldu, 1976’da hastalandı. Beyninde çıkan bir tümör nedeniyle bir süre Londra’da tedavi gören yazar, hasta­lığından kurtulamayarak 13 Aralık 1977’de İstanbul’da yaşama veda etti. Atay, Edirnekapı Şehitliği’ndeki anne­sinin yanına defnedildi.

Oğuz Atay, 1960 sonrası toplumsal değişim ve aydınların tu­tumuna eleştiriler getirdiği ‘Tutunamayanlar’ romanıyla 1970’te TRT tarafından verilen 1970 Sanat Ödülleri Yarışması Başarı Ödülü’nü kazandı. Roman, topluma ilişkin gözlemleri, aydınların yaşamına, toplumsal kurumlara yönelen eleştirileri ile Türk edebiyatının ‘kült’ eserleri arasında yer aldı. Atay’ın ‘Tutunamayanlar’ dışında ‘Tehlikeli Oyunlar’ (1973), ‘Bir Bilim Adamının Romanı’ (1973), ‘Eylembilim’ (tamamlanma­mış, 1998) ‘Korkuyu Beklerken’ (1975) ’Oyunlarla Yaşayanlar’ gibi eserleri bulunuyor.

İNEBOLU’DA ANILACAK

İnebolu doğumlu yazarımız Oğuz Atay, doğumunun 87. Yıl dönümünde doğduğu topraklarda anılacak. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl birincisi düzenlenen Oğuz Atay Öykü Ödülü töreni bugün saat 18.00’da İnebolu Belediyesi Sinema ve Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER