'En büyük sorunumuz Kültür Merkezi eksikliği'

Yerel Yönetimlerin gündeminde kültür sanat faaliyetlerinin olmadığını ve yerel yönetimlerden destek görmediklerini belirten Hasan İlyasoğlu “Yerel yönetimlerde şimdiye kadar kimsenin gündeminde kültür sanat olduğunu görmedim. Bize en küçük bir yardımları olmayan yönetimler 10 bin TL, 20 Bin TL rakamlarda dışardan gelen ticari kurumlara ödüyorlar” diye konuştu.

banner3

Yerel Yönetimlerin gündeminde kültür sanat faaliyetlerinin olmadığını ve yerel yönetimlerden destek görmediklerini belirten Hasan İlyasoğlu “Yerel yönetimlerde şimdiye kadar kimsenin gündeminde kültür sanat olduğunu görmedim. Bize en küçük bir yardımları olmayan yönetimler 10 bin TL, 20 Bin TL rakamlarda dışardan gelen ticari kurumlara ödüyorlar” diye konuştu.

İstamonuTV’de her hafta yayınlanan Mustafa Yaşar Dilsiz ile Ajanda programına İnebolu Kültür Sanat Derneği Başkanı Hasan İlyasoğlu konuk oldu.  İnebolu Kültür Sanat Derneği Başkanı Hasan İlyasoğlu canlı yayınla katıldığı programda İnebolu’da gerçekleştirdikleri kültür ve sanat faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Mustafa Yaşar Dilsiz; İnebolu Kültür ve Sanat Derneği nasıl oluştu ve ne zaman kuruldu?

Hasan İlyasoğlu: “Ben sinemayı, tiyatroyu ve sanatı çok seviyorum. Ben birde insanları seviyorum, son yıllarda özellikle 1980’lerden sonra bu daha çok başladı. İnsanlar arasında iletişimsizlik,  sokakta gidiyorsunuz ve karşıdan gelen kimse kimseye selam vermiyor. Oturduğumuz apartmanda bile yan yana geçerken selam verme konusunda insanlar imtina ediyorlar neredeyse. Bu bizim kültürümüz değil, insanlar burada biraz kendi kabuğuna çekilmiş vaziyette daha önceden kahvede 51 oyununu kahvede oynarken insanlar artık internetten oynamaya başladılar. İnsanlar arasında iletişim böyle zayıfladı.  Ayrıca birde toplumda bir kutuplaşma oldu ve işin içine partiler girdi, partililer birbirine selam vermez oldu. Daha sonra cemaatler, tarikatlar girdi yani bir tarikatın bir cemaatin müridi diğerine selam vermezler oldu. Birbirinden alışveriş yapmaz oldu böyle bir ayrıştık ve böyle bir kutuplaştık. Bizim Anadolu kültürümüzde böyle bir şey yok ve Anadolu kültüründe bizim imece ve yardımlaşma var hoşgörü ve tiyatro var ve böyle bir ortamda bunu bir çözüm bulmak lazım, İnsanların içerisindeki bu ayrımcılığa bu iletişimsizliğe nasıl bir çözüm bulabiliriz diye düşündüm. Geçmişleri kıyaslama yaptığımız zaman burada en büyük eksikliklerimizden bir tanesi insanlar arasında yardımlaşmanın olmadığını tiyatronun edebiyatın olmadığını ve artık sinemanın olmadığını eskiden hep birlikte sinemalara ve konserlere giderdik bu günümüzde artık olmadı. Bu kutuplaşmanın ve ayrışmanın tek çözümünün ilacının Kültür Sanat olduğunu ve Kültür Sanat faaliyetlerinin olduğunu düşünüyorum.  Arkadaşlarımızla görüştük ve bu konuda neler yapabiliriz diye düşündük. Daha eskiden olduğu gibi yine tiyatro yapabilir miyiz yine eskiden olduğu gibi şiirler okunabilir mi? yine eskiden olduğu gibi müzik yapabilir miyiz diye düşündük. Daha sonra konuştuğumuz arkadaşlarımız çoğaldı herkes kendi çevresinde anlattı ve bize siz hayalcisiniz yürümez bu iş diyenler de oldu ama biz yolumuza devam ettik. Konuştuğumuz insanlar hep olumlu cevaplar verdiler,  hep birlikte beraber toplandık ve burada öncelikle bir dernek kurmaya karar verdik. Derneğimizin adını da kurucular birlikte karar verdik. Kurucu üyelerimizin başvurusu ile derneğimizin kuruluşunu gerçekleştirdik.

Mustafa Yaşar Dilsiz; Kültür ve Sanat Derneği olarak ne tür faaliyetlerde bulundunuz.?

Hasan İlyasoğlu: “Emekli öğretmen Hüseyin Ersoy hocamız kendi eğitim hayatı boyunca öğrencileri ile birlikte tiyatroya gönül vermiş arkadaşımız.  Özellikler tiyatrolarda kendisi gönüllü olarak yönetmenlik yapıyor ve 2 tane çocuk oyunu oynamasına neden oldu. Bu çocuk oyunlarının bir tanesini adı ‘Aman Doktor’ isimli oyun diğeri ise ‘Okullar Açıldı’ isimli 2 tane çocuk oyununu Hüseyin Ersoy hocamızın kendi başarısındaki oyunudur. Ayrıca da yetişkinler için de 4 tane tiyatro oyunumuz var, birinci oyunumuz ‘Komşu Köyün Delisi’, İkincisi ‘Erkekler Köyü’, üçüncüsü ‘Ah Bir Kadın Olsam’, dördüncüsü ise ‘Bana Bir şeyler Oluyor’ bunlardan son iki oyunu da yine Hüseyin Ersoy hocam yönetmenlik yaptı. Bizim tiyatro oyuncularımız İnebolu halkından esnaf ve öğrencilerden oluşuyor.  İlk oyunumuzda 32 kişi ile birlikte oynadık, bir sonraki oyunlarda biraz daha oyuncu sayısı az olanları tercih ettik.

Mustafa Yaşar Dilsiz: İnebolu’nun eskisinde Kültür Sanat anlamında neler yapılmış?

1970 yıllarda İnebolu Halk Evinin bu türde çalışmaları vardı ve Halk Evi aynı zamanda Kültür Merkezi olarak da kullanılıyordu. Hem sahnesi vardı ve düğünler bile halk evinde yani şimdiki Türk Ocağı Binasında yapılıyordu. Halk Evinin aynı zamanda müzik aletleri de vardı, halk evinde bir tane piyano vardı, baterisi vardı, bando takımı da bulunuyordu. Halk evinde 3 tane tiyatro oyunun oynanmasına tanıklık ettim. Bir tanesinde birlikte turneye de çıktık ve Abana- Küre –Daday’a gittik oralarda oyunumuzu sergiledik. Arkadaşlarımızın hiç birisi oralarda kimsenin en küçük bir maddi çıkar gözetmedi. Geçmişteki 1960-1970 yıllarda müzik gurubu vardı ve Sarı Recep’in derlediği türküler seslendiriliyordu.   ‘’

Mustafa Yaşar Dilsiz: İnsanlarımız neden sanattan uzaklaşıyor?

Hasan İlyasoğlu;  ‘’ 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi insanların üzerinden silindir gibi geçti. İnsanları bir arada olan insanları içeriye aldılar ve yıllarca işkencelerden geçirdiler. İçeride bir kısmı bizim bölgemizden arkadaşlarımız Ankara’ya götürüldü ve oralarda işkencelerden geçildi ve gerçekten yaptıklarını yapacaklarına pişman ettiler. Burada sen şu derneğin üyesisin dediler, sen şu kitabı okudun dediler, sen şurada konser verdin dediler ve bunların hepsini suç unsuru olarak görüp herkesi cezalandırdılar. Ondan sonra da tekrar İnebolu geldiğimizde aslında Halk evini tekrar kurabilir miyiz?, düşüncesi doğdu o zaman Halk Evini kurmakta zorlandık, çünkü insanlar dernek kurmaktan bir araya gelmekten korkar hale gelmiş ve kimse kimseye selam veremez noktasına gelmişti.  12 Eylül Askeri Darbesi insanların üzerinden silindir gibi geçti ve Kültür Sanat diye de bir şey kalmadı.

Mustafa Yaşar Dilsiz; Belediye’nin Sosyal Kültürel çalışmalarını nasıl buluyorsunuz.?

İNEBOLU HALKI BİZE DESTEK OLUYOR

Hasan İlyasoğlu; ‘’Bizim yerel yönetimimizin gündeminde kültür sanat yok, geçen yıl Cide Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivaline gittim ve hayretler içerisinde kaldım Cide’ye bir güzel kültür merkezi yapılmış. Kültür Merkezinin hem salonu güzel hem de sahnesi de ayrı bir güzel. Yerel yönetimlerde şimdiye kadar kimsenin gündeminde kültür sanat olduğunu görmedim. Bize en küçük bir yardımları olmayan yönetimler 10 bin TL, 20 Bin TL rakamlarda dışardan gelen ticari kurumlara ödüyorlar.  Biz kuruluşumuzda şunu ortaya koyduk ve biz hiç kimsenin arka bahçesi olmayacağız, dedik. Ne belediyenin ne de herhangi bir siyasi partinin nede bir kaymakamlığın arka bahçesi olmayacağız dedik. Bizim tek derdimiz kültür, bizim tek derdimiz sanat olacak dedik. Hem İnebolu halkı ve İnebolu’da bulunanlar bugün aidatlarıyla bağışları ile her zaman bize destek oluyorlar. Bizim bu konuda en küçük bir sıkıntımız yok. Burada sıkıntılarımız şunlar, eğer belki az daha böyle kurumsal olabilirsek, örneğin şuan da yapmış olduğumuz tiyatro çalışmalarımız amatörce biraz daha da güzel ve sayılarını da çoğaltmamız mümkün olabilir.

SOKAKTA BİRBİRİNE SELAM VERMEYEN İNSANLAR KOCAMAN BİR AİLE OLDU     

Hasan İlyasoğlu; ‘’ Şiir dinletileri, Oğuz Atay, Orhan Şaik Gökyay ve Nazım Hikmet anma etkinlikleri yapıyoruz. Bu yapmış olduğumuz etkinliklerinde zaman zaman üzülüyorum. Gittiğimiz ve gezdiğimiz yerlerde diyorlar ki biz duymadık bu etkinlikleri diyorlar. Bu etkinlikleri duyurabilmek bile bir maliyet. Biz üye sayımız arttıkça zamanla daha da güçleneceğiz, Destekçilerimiz arttıkça daha da güçleneceğiz. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği olarak daha da güzel şeyler yapacağız ve daha fazla çalışmalar yapacağız. Senede 1 yada 2 tiyatro yaparken bu sayıyı 3’e çıkarmaya başlayacağız. Yerel yönetimler bize destek olurlarsa seviniriz ama gölge etmesinler.  Etkinliğimize kaymakam gelmediği zaman memurlarda etkinliklerimize katılmaya imtina ediyorlar. Belediye Başkanı gelmediği zaman belediye çalışanları da sanki böyle yasa dışı gibi iş olarak görüyorlar. Bizim en büyük destekçimiz halkımız oldu ve salonlarımız tıka basa doldu. Bizim ilk etkinliğimiz olan şiir dinletilerimizde de salonlarımız doldu taştı. Bir Oğuz Atay anma etkinliğinde salonumuz doldu.  Kastamonu bu konuda bize imreniyor ve bunu nasıl beceriyorsunuz diyorlar. Duyurduğumuz zaman insanlar etkinliklerimize geliyorlar. İnsanlarımız kültür ve sanatı özlemişler. Seyircilerimiz çalışmalarımız için bize teşekkür ediyorlar. Sokakta birbirine selam vermeyen insanlar kocaman bir aile oldu. Bunlar çok güzel şeyler bu konuda destek istemeye de devam edeceğiz. ‘’

EN BÜYÜK SORUNUMUZ KÜLTÜR MERKEZİ

Hasan İlyasoğlu “ Bizim en büyük sıkıntımız Kültür Merkezidir. Oyunumuzu sergileyebileceğimiz bir salon yok. Tiyatro oyunlarında Mustafa Şerbetçinin konferans salonunu kullanıyoruz o salonda olmasa zaten yapabileceğimiz hiçbir şey yok ve hem İnebolu’ya istediğimiz güzel bir kültür merkezi en şöyle 250 kişilik bir seyircinin yararlanabileceği güzel bir sahnesinin olacağı hem tiyatro için hem de konser için çok amaçlı kullanılabilecek bir kültür merkezine ihtiyaç vardır. Bunu bir Cide yapıyorsa bizde yapabiliriz. Biz istek ve taleplerimizi her zaman söyleyeceğiz ve çalışmalarımıza da aralıksız devam ettireceğiz.

Mustafa Yaşar Dilsiz : Önümüzdeki günlerdeki projeleriniz nelerdir.?

Hasan İlyasoğlu: 12 Ekimde panel türünde Türkiye geneli bir öykü yarışması düşünüyorduk ama maalesef bu pandemi dolayısı ile vazgeçtik. 12 Ekimde Oğuz Atay Anma etkinliği yapacağız. Pandemi dolayısı ile yine ‘Bana bir şeyler oluyor’ oyunu askıya aldık.  Bu tiyatro oyunumuzu seyircisiz oynayalım ve kamera çekimini yapalım diye düşünüyoruz.  Her yıl 29 Ekimde Cumhuriyet Balosu çalışması yapıyoruz. Bu yıl yine aynı şekilde bir çalışma yapacağız. Bu yıl bir sergi açılışımız olacak. Ocak ayı içerisinde Nazım Hikmet anma etkinliği düzenleyeceğiz. Eğer talep olursa müzik çalma kursu açmayı planlıyoruz. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa Yaşar DİLSİZ
Mustafa Yaşar DİLSİZ - 4 yıl Önce

İnebolu'ya yakışan faaliyetleri ve kültür sanata verdiği önem için gazetenize çok teşekkür ederiz. Ayrıca İnebolu'da yeniden kültür sanat ateşini yakan İnebolu Kültür Sanat Derneği yönetim ve gönüllülerine de ayrıca teşekkürler. Başarılar

SIRADAKİ HABER