İnebolu Kaymakamlığı-Köylere Hizmet Götürme Birliği ve İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Ahşap Sera Projesi kapsamında 50 çiftçiye kereste ve sera naylonu,  60 çiftçiye 120 metrekare sera naylonu, 260 çiftçiye de 8 ton soğan fidesi dağıtımı gerçekleştirildi.

Köylere Hizmet Götürme Birliği şantiyesinde gerçekleşen dağıtım törenine, Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay,  Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mücahit Temur, İnebolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan, İnebolu Orman İşletme Müdürü Azmi Şenel, Ziraat Odası Başkanı Suat Balaban, İl Genel Meclisi Üyeleri, Köy Muhtarları ve Çiftçiler katıldı.

SERA SAYIMIZI 810’A YÜKSELMİŞ OLACAĞIZ

Dağıtım töreninde konuşan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar; ‘’ Ulusal ve küresel her bir zorlukta tarımın ve tarımsal üretiminin önemini bir kez daha görüyoruz. Son dönemlerde yaşadığımız pandemi de akabinde Rusya, Ukrayna savaşında herhangi bir sıkıntı da şunu görüyoruz ki bizim Ülke olarak kendi kendine yeten bir toplum ve bir ülke olmamız lazımdır. Eğer bunu başaramazsak maalesef ve maalesef sıkıntı da kalırız. Biz herkesin bahçesinde serasında yetişebilecek ürünlerin fiyat yüksekliğinden şikâyet ediyoruz. Biz neden şu yapmıyoruz, herkes kendi çapında kendine yetecek kadar üretebilse aslında hiçbir sıkıntı yaşamayacağız. Biz ilçemizde serayı bir seferberlik halinde desteklenecek tarımsal sektör olarak kabul ettik ve desteklemeye başladık. Kastamonu’da bizim 19 ilçemiz var ve biz İnebolu’da serada birinciyiz ama biz bunu yeterli görmüyoruz. Biz istiyoruz ki İnebolu bu kadar verimli bir toprağa sahibiz ve biz bunu bölgesel bir sera merkezi yapalım İnebolu. Biz kendimize bir hedef koyduk, 2023 yılının sonuna kadar bizim sera mevcudunu inşallah birinci çıkarmamız lazımdır.  Mevcut sera 650 adetti ilk etapta 50 sera dağıttık ve 700’e çıkardık. Bugün (03.10.2023 Pazartesi günü) 110 adet sera dağıtacağız.  Mevcut sera sayımızı 810’a çıkarmış olacağız. İnşallah sene sonuna kadar geri kalanı da dağıtarak il mevcudunun üzerine çıkartmış olacağız. Böylece hanelerimize, kadınlarımıza kendi kendine yeter şekilde ekonomik bağımsızlığına katkı da bulunmuş olacağız.‘’

İNEBOLU SERA MERKEZİ OLACAK

Kaymakam Baycar sözlerini şöyle sürdürdü;‘’ Bu proje bizler için çok önemli bir şey, çünkü kadınlarımız güçlü olması lazım ve ayağının yere sağlam basması lazımdır. Bunu yapmak içinde desteklenmeleri lazımdır. Hedefimiz doğrultusunda hareket edeceğiz. Birkaç yıl içerisinde İnebolu bir sera merkezi olacak. Bizim avantajlı ve dezavantajlarımızı sağlam değerlendirmemiz lazım, analiz etmemiz lazım. Biz İnebolu olarak, dağlık bir bölgedeyiz ve bir tarafımız deniz, bir tarafımız orman çok ciddi ve geniş tarla tarımı yapabilecek araziye sahip değiliz. Dolayısıyla bizim için sera aslında bir velinimet ve örtü altında az bir arazi de ciddi anlamda verim elde edeceğiz. İnşallah bundan sonra da yeni yeni teşvikler üzerine çalışacağız ve seracılığı geliştireceğiz. Bizim zamanla da bu üretim tekniklerini de modernleştirmemiz lazım, organik katlı tarım yapılabilecek seralar ve bunları zaman içerisinde buna geçmemiz lazım, Kalkınma Ajansı ile beraber sayın valimizin destekleriyle 2 milyona aşkın bir projeyi hayat geçirdik ve onun ihalelerini de yaptık. 2 dönüm katlı tamamen organik üretim yapabilecek topraksız sera üretimi yapacağız. İnşallah onunda bir ay içerisinde açılışını yapacağız. Bizim buradaki amacımız, İnebolu’ya bir sera markası ve değerini kazandırmak. İnebolu tarım diye bir marka kuracağız ve oluşturacağımız kadın kooperatifi ile beraber bu üretimi beraber yapacağız. Kadınlarımızın pozitif bir ayrıcalığınız var. Sizleri bir tık önde tutacağız. Kadınlarımızı destekleme adına ekonomik olarak kendi ayakları üstünde durmalarını sağlayacağız. Kalkınma Ajansı ile beraber yaptığımız sera projesinde bu modern üretim tekniklerini hayata geçireceğiz. Kadın kooperatifi ile hem üretimi beraber yapacağız hem de pazarlamak içinde uygun pazarlama teknikleri bulacağız. Bu projemizde diğer kadınlara ve üreticilere örnek olmuş olacak. Biz bunu yaparken 250 metre karesini de Tarım Müdürlüğümüze bıraktık ve tahsis ettik. Burada bir tarımsal okulu uygulama okulu gibi yeni teknikleri ve modern tekniklerini tarımsal üretim için ne gerekiyorsa onları çiftçilerimize ve seracılarımıza göstermiş olacağız. Dağıtacağımız seraların sizlere hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.  ‘’ diye konuştu. Ayrıca, Kaymakam Baycar, çiftçilerden seraların kurulumun yapılması için 1 ay sözünü aldı.

İNEBOLU ÇİFTÇİLERİ ÇOK ŞANŞLI

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mücahit Temur ise yaptığı konuşmada; ‘’ İnebolu gerçekten çok şanslı bir dönem yakalamışsınız ve bunun kıymetini de biliyorsunuz. Bizler de tür işlerin dışında ekstra bir şey kazandırabilirsek yatırım gibi o zaman seviniyoruz. İnşallah bu proje hayırlı olur ve bu yatırımın devam edeceğini görüyoruz. Sizleri tebrik ediyorum. İnebolu’muza hayırlı uğurlu olsun.’’ Dedi.

SEN ÜRET YETER İNEBOLU’M

İnebolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan; ‘’ Üretmek İnadına üretmek hepimizin bu zaman yapması gerekecek bizde bakanlığımızın -SEN ÜRET YETER Kİ- sloganını Sen Üret Yeter İnebolu’m uyarladık. İnebolu yeter ki üretsin. Çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun. ‘’

BİZ İSTANBUL’U BİLE İNEBOLU’DAN BESLİYORUZ

İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay; ‘’ İnşallah üretimi İnebolu’da daha arttıracağız. Sera19 ilçenin arasında en fazla İnebolu’da bizim köylerimizde var. Biz İstanbul’u bile İnebolu’dan besliyoruz.  Seracılık İnşallah birlik beraberlik içerisinde kuvvetlenerek artacak. İnşallah hem pazarımız şenlenecek hem de sizlerin cepleri şenlenecek. Biz birde Kestane ile ilgili kadın kooperatifimizi kurduk, şuanda arkadaşlarımız sertifikalarını alıyorlar. İnşallah ilerleyen zamanlarda köylerdeki elmayı, armuttu, kiviyi de işleyeceğiz. ‘’ ifadelerini kullandı.