Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Vali Meftun Dallı, Milletvekilleri, Kaymakamlar, kurum müdürleri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla, Doğanyurt'ta gal arılarına karşı Torymus Sinensis salınımı yapıldı.

Programa Vali Meftun Dallı, Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Fatma Serap Ekmekçi ve AK Parti İl Başkanı Hasan Yağcıoğlu, Doğanyurt Kaymakamı Yusuf Ercan Yalçınöz, İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Bölge Yardımcısı M.Burçin İrmak ve İnebolu Orman İşletme Müdürü Azmi Şenel, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, işletme şefleri, arıcılar ve vatandaşların katıldı.

Programda Doğanyurt ilçesine bağlı Kayran köyünde bulunan kestane üretim ormanına, Cide ve Bursa Orman Zararlılarıyla Mücadele laboratuvarlarında üretilen 10 bin Torymus Sinensise ek, 300 tane daha salınımı gerçekleştirildi.

İnebolu Orman İşletme Müdürlüğünce bölge mıntıkasında kalan kestane ormanlarına Kestane Gal Arısı ile mücadele kapsamında laboratuvarda üretilen böceklerle aralıklı olarak yeni salımlar yapılmaya devam edileceği belirtildi.

"KESTANE GAL ARISI KASTAMONU'DA İLK KEZ 2021'DE GÖRÜLDÜ"

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Kestane Gal Arısı zararlısı ilk olarak 2021 yılında Kastamonu ormanlarında görülmeye başladı. Bölgesel yayılım gösteren Gal Arısıyla biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvarda son iki yıldır Gal Arısının yırtıcısı olan “Torymus Sinensis” türünün üretimi başlatıldı. Kestane ağaçlarında gal denilen şişkinlikler oluşturmak suretiyle, ağaçlarda meyve oluşumunu ve beraberinde arıcılık faaliyetlerini de olumsuz etkileyerek yöremiz için ayrı önemi olan kestane balı üretimini engelleyen bu zararlı böcek türüyle ilgili, yöremiz hava durumuna bağlı olarak ağaçların üzerindeki Gal’lere Torymus Sinensis denen yırtıcı bırakılması yöntemiyle mücadele çalışmalarına 2024 yılında da devam edildi. Laboratuvar ortamında üretilen Torymus Sinensis’ler Gal’lerin içinde bulunan zararlıyı ve larvalarını yiyerek zararlı böcek popülasyonunun yok olmasının sağlaması hedeflendi."

HEMŞEHRİMİZE ÜST DÜZEY GÖREV HEMŞEHRİMİZE ÜST DÜZEY GÖREV

Editör: TE Bilisim