Vali Çakır ‘Bu sayı, kesinlikle bizi gevşetecek bir sayı olmamalı’

Kastamonu’nun vaka düşüşünde ilk sırada olmasını değerlendiren Vali Çakır; “Hedefimiz sarı kategoriye geçmek” dedi.

Vali Çakır ‘Bu sayı, kesinlikle bizi gevşetecek bir sayı olmamalı’
banner13
banner3

Tam kapanma sonrası rakamlardaki düşüş iyimser bir havayı getirirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vaka sayısı en çok azalan illeri açıkladı. Bakan Koca, paylaştığı grafikte vaka sayısı en çok azalan 10 ile yer verdi.

Buna göre, 8-14 Mayıs haftasında vaka sayısı en çok azalan iller Kastamonu, Tekirdağ, İstanbul, Bayburt ve Zonguldak oldu.

"BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ"

Bakan Koca sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Son bir haftada vaka sayısı en çok azalan illerimiz Kastamonu, Tekirdağ, İstanbul, Bayburt ve Zonguldak. Bu güzel seyri kalıcı hale getirmek elimizde. Başardık yine başarabiliriz" dedi.

Vali Avni Çakır, koronavirüsle ilgili açıklamalarda bulundu. Kastamonu’nun vaka sayısı düşen iller listesinde birinci sırada olması nedeniyle hastanede kapalı olan bölümlerin de yeniden açılmaya başladığını belirten Vali Çakır, hedefin haritada sarı kategoriye girmek olduğunu söyledi.

“Dün Sağlık Bakanımızın açıklamış olduğu vaka sayılarını gösteren tabloda ilimiz Türkiye’de en yüksek oranda vaka düşüşünün yaşandığı il oldu. Bir önceki hafta da en yüksek illerden ikincisiydik. Bu tablo her hafta değişebiliyor. Aslında baktığınızda da iller arasındaki sayılarda 5-10 vakalık farklar var. Dolayısıyla aslında Türkiye ortalamasında bir azalış yaşanıyor ama Kastamonu olarak bizim bu konuda önceki haftalarda biraz daha geç bu düşüşü yaşamamızdaki sebeplerden bir tanesi coğrafyamızdaki çok dağınık yerleşim. Dolayısıyla bu anlamda nispeten çok daha geniş bir alanda biz kontrol mücadelesi yürütüyoruz” dedi.

HALKIMIZIN DESTEĞİ VAKA SAYILARINI DÜŞÜRDÜ

Kapanma sürecinde özellikle İstanbul merkezli Kastamonu’ya gelişler olduğunu anımsatan Vali Çakır: “Biz aslında geçen hafta da bir iniş yaşamıştık ama bu tam kapanma sürecinin etkisini biz geçen hafta daha güçlü bir şekilde hissettik. Bu anlamda başta sağlık, kolluk, belediye personeli arkadaşlarımız, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından sahada binden fazla personelimiz görev yapıyor. Muhtarlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, din görevlilerimizin, milli eğitim personelimizin bunların aktif desteği var. Sonuç olarak halkımız da bu süreçte desteğini verdi, böyle bir sayı yakaladık. Ama bu sayı, kesinlikle bizi gevşetecek bir sayı olmamalı. Çünkü hâlâ şu an kırmızı kategoride yer alıyoruz bu sayıya göre. Sayılarımız şu an fena gelmiyor, önümüzdeki hafta hızlı bir şekilde biz 1 Haziran sonrasında en kötü ihtimalle sarı kategoriye girmeyi hedefliyoruz. İnşallah halkımızın desteğiyle de vaka sayılarımızdaki azalış aynen devam edecek diye umuyoruz” diye konuştu.

VAKA DÜŞÜŞ ORANLARI HASTANEDEKİ YATIŞ ORANLARINA YANSIDI

Vaka düşüş oranlarının hastanedeki yatış oranlarına da yansıdığına dikkat çeken Vali Çakır: “Kastamonu, aşılama konusunda Türkiye’de 8. sırada yer alıyor. Bölgede de en iyi illerden bir tanesiyiz. Bu aşılamanın sonucunun pik döneminde de faydasını gördük. Sayılarımız yükseldi ama kesinlikle bir kriz hâline gelmedik bir önceki pik durumumuza göre. Hızlı bir şekilde bu vaka azalış hızıyla beraber ve aşılamanın da artışıyla beraber hastanedeki yoğunluk oranımız hızla düştü. Kapattığımız servisleri şu an tekrar açmaya başladık. Önümüzdeki süreçte de zaten tamamen normale döneceğiz. Şu an sayılarımız oldukça iyi seviyede. Vaka azalışıyla beraber inşallah 1 Haziran’dan itibaren normal bir faaliyet dönemine geçeceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Kazım BOLAT

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER