Sahilimizde sondaj hazırlığı

Sahilimizde sondaj hazırlığı
banner13
banner3

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’deki doğalgaz aramalarına ilişkin 2022’de bir müjde daha gelebileceğini duyurdu. Bakan Dönmez, “Kastamonu açıklarında sismikleri yaptık. Şu anda Barbaros Hayrettin Paşa, Ordu açıklarında sismik araştırma yapıyor. Bu yeni sahalarda da sabırla bekleyelim. Ocak-Şubat gibi kazmayı vuracağız ama birkaç ay sürebilir” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin şimdiye kadar 540 milyar metreküp doğal gaz keşfettiği Karadeniz’de yeni müjdeler gelebileceğini söyledi. İlk keşfin yapıldığı yerin etrafında yoğunlaştırdıklarını belirten Bakan Dönmez, “İlk gazı bulduğumuz yerin etrafına biraz daha yoğunlaştık. Şimdi ocak-şubatta ilk bulduğumuz sahanın Güney Batı bölgesinde bir keşif amaçlı sondaj daha yapacağız. Dolasıyla oradan da somut veriler gelir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

KASTAMONU VE ORDU AÇIKLARINDA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya gaz sahasının yanı sıra iki yerde daha sismik çalışması yapıldığını belirtti. Dönmez, “Kastamonu açıklarında sismikleri yaptık. Şu anda Barbaros Hayrettin Paşa Ordu açıklarında sismik araştırma yapıyor. 2022’de bir müjde olabilir. Bu yeni sahalarda da sabırla bekleyelim. Ocak-Şubat gibi kazmayı vuracağız ama birkaç ay sürebilir” diye konuştu.

Karadeniz gazı sisteme dahil olduğunda hem vatandaşın hem de devletin kazanacağını vurgulayan Enerji Bakanı Dönmez, “İlk yıl muhtemelen 3-4 milyar metreküp civarında bir üretimimiz olacak. 2026’da maksimum seviyesine olan 15-20 milyar metreküp yıllık üretime ulaşacağız. Bunun ülkemizin ihtiyacının yüzde 30’unu karşılamış oluyoruz. Bu da Türkiye’deki tüm konutların yaklaşık 25 yıl süreyle doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. Yerli gaz sisteme girdikçe pahalı gaz sistemden çıkacak. Bizim ithal ettiğimiz fiyatların oldukça altında olacak bizim üretim maliyetlerimiz” ifadelerini kullandı.

Fatih Dönmez, Karadeniz’e ağırlık verdiklerini ancak Akdeniz’de de Oruç Reis’in çalışmalara devam ettiğini ifade etti. Dönmez, Akdeniz’de Türkiye’nin kendi alanında faaliyete devam edileceğini kaydetti.

Türkiye’nin satın aldığı dördüncü sondaj gemisine ilişkin de bilgi veren Dönmez, şunları kaydetti:

“Dördüncü sondaj gemisi mayıs gibi elimizde olacak. Temmuz gibi gerekli işlemlerini ardından operasyona başlarız. Bu son nesil ve ilk defa kullanacağımız bir gemi. Fiyatı da çok hesaplı.”

(Kastamonu Gazetesi)

YORUM EKLE
YORUMLAR
salihkarahalil
salihkarahalil - 2 yıl Önce

Allah bereketini artırsın türkiyeye faydası olursa ben istemedim diyenlerde faydası olur

Uğur Öztürk
Uğur Öztürk - 2 yıl Önce

Hayırlı uğurlu olsun tüm insanlığa

SIRADAKİ HABER