Mobil Kısırlaştırma aracı devreye alındı

Mobil Kısırlaştırma aracı devreye alındı
banner13
banner3

Sahipsiz sokak hayvanlarının daha sağlıklı koşullarda yaşaması, kontrolsüz üremelerin önüne geçilmesi ve insan sağlığının korunması için Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) tarafından devreye alınan Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracı çalışmalara başladı.

Vali Avni Çakır’ın başkanlığını yaptığı KASMİB, sokak hayvanlarının nüfusunu kontrol altına almak ve sağlıklı bir ömür sürmelerine destek sağlamak amacıyla “Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Aracı” sağlayarak Kastamonu’daki merkez ve tüm ilçelerdeki minik canlara sağlık hizmeti sunmaya hazırlanıyor. Veteriner hekimle beraber İnebolu’dan başlanarak haftada en az 1 ilçedeki sokak hayvanlarının kısırlaştırma operasyonu geçireceği araçta yalnızca bu işlemin olmayacağını ifade eden KASMİB Başkanı Vali Avni Çakır; “Aynı zamanda da sokak hayvanlarının her türlü rahatsızlıklarında cerrahi müdahale ne gerekiyorsa onlarda, aşılamalarında da arkadaşlarımız her türlü hizmet verecekler” dedi.

 SOKAK HAYVANLARI, TÜM TOPLUMUN HASSAS KONUSU

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan KASMİB Başkanı Vali Avni Çakır; “Göreve başladıktan sonra Sokak Hayvanlarının kısırlaştırılması konusu, KASMİB toplantısında gündeme getirdiğimiz bir konuydu. Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’mizin ortak bir araç alımıyla birlikte ilk genelinde hizmet sunulması projemiz vardı. Göreve geldikten sonra bununla alakalı Belediye Başkanlarımızın da taleplerini dikkate alarak, uyumlu bir şekilde hareket ederek mobil kısırlaştırma cihazımızı tedarik ettik. Akabinde de son derece modern, en son teknoloji ile donatılmış, gezen bir ameliyathane haline getirdik. İnşallah bugünden itibaren de İnebolu’da başlayarak Kastamonu’daki tüm belediyelerimizin hizmetine sunacağız. Sokak hayvanları, tüm toplumun hassasiyetinin yüksek olduğu bir konu. Öte yandan özellikle sahil beldelerimizde artan nüfusla beraber çok aşırı miktarda dışarıdan kedi, köpek hayvanlarıyla bölgemize gelişi, akabinde de tatil süreci sonrası bölgede kalışları söz konusuydu. Bu da dengesiz ve kontrolsüz bir biçimde büyüme ya da bazı insanlar tarafından rahatsızlık olarak dile getiriliyordu. Her iki tarafın da dengesi tam bir şekilde sağlamak, bu anlamda hayvanlarımızın aşırı kontrolsüz şekilde yaşanan artış da hem beslenmeleri noktasında hem de diğer konularda sıkıntı yaşatıyordu. İnşallah devreye sokacağımız bu aracımızla birlikte sokak canlılarımıza en üst seviyede sağlık hizmeti vermiş olacağız. Veteriner arkadaşımız zaten belediyede bu ünitede çalışıyordu. Kendisi son derece tecrübeli. Kurumumuzda bu konuda resmi göreve başlamış olacak” diye konuştu.

EN YÜKSEK POPÜLÂSYON İNEBOLU İLÇESİ’NDE

 Projenin İnebolu İlçesi’nde başlamasının sebebini de açıklayan Vali Çakır; “En çok popülasyonun İnebolu İlçesi’nde olduğunu tespit ettik. Tüm belediyelerimizle de bundan bir ay önce aşılama ve kısırlaştırma çalışmalarımızın devreye gireceğini belirtmiştik. Onların da yapması gereken bir takım yükümlülükler var. Çünkü sadece operasyonla bitmiyor bu iş. Operasyon sonrasında da hayvanların belli bir rehabilite sürecinin geçmesi için uygun ortamların oluşturulması gerekiyor. Bununla ilgili arkadaşlarımız hazırlıklarının birçoğunu tamamladı, diğerleri de tamamlamak üzere. Bu kapsamla İnebolu’dan başladık. Her hafta bir ilçemizde ya da haftada 2 ilçemizde olacak şekilde talebe göre faaliyetlerimize devam edeceğiz. Burada sadece kısırlaştırma yapmayacağız. Aynı zamanda da sokak hayvanlarının her türlü rahatsızlıklarında, cerrahi müdahale gerekiyorsa onlarda, aşılamalarında da arkadaşlarımız her türlü hizmet verecekler. Bu konudaki hizmetlerimizin ücretleri son derece cüzi bir miktarda, vatandaşa en ufak bir şekilde yansıtmayacak şekilde olacak. Zaten Milli Parklar’ın bu konuda ciddi bir katkısı da olacak. Bir kısmını kendimiz, bir kısmını Milli Parklar, bir kısmını belediyeler olarak vatandaşa herhangi bir külfet yüklemeden inşallah bu işlemi devam ettireceğiz. Bu konuda sizlerin duyarlı haberleri de bize bu yönde çok büyük motivasyon sağlıyor. İnşallah sahada yaptığımız her çalışmanın da duyuru olarak her belediyenin bu kapsamlı bir yere şahit olmasını da hep beraber sağlarız” ifadelerine yer verdi.


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER