“Küre’nin suyu için 6.5 milyon destek aldık”

Küre Belediye Başkanı Salih Turan, 7 ayda 6.5 milyon TL destek alarak su sorununu bitirmek üzere olduğunu, hibe çöp konteynırı aldığını, yaşlılara ücretsiz hizmet sunduğunu, ilçedeki tuvaletleri ücretsiz yaptığını, kapalı spor salonu gibi bir çok çalışmayı hayata geçireceğini söyleyerek verdiği sözleri bir bir yerine getireceğini belirtti.

“Küre’nin suyu için 6.5 milyon destek aldık”
banner13
banner3

31 Mart Mahalli İdari seçimlerinde Küre Belediyesi Başkanlığı görevine seçilen Salih Turan 7 aylık görevi sürecindeki çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.  

Salih Turan, Küre Belediyesi görevine zor şartlar içerisinde geldiklerini belirterek, “Ben Hollanda’da Belediyecilik görevimi Fen İşleri Amiri olarak 18 yıl yaptım ve bünyemde 27 görevli personel çalışıyordu ve dış işlerini yürütüyorduk. Hollanda ile Küre’deki belediyecilik arasında dünyalar kadar fark var.  Küre Belediyesinde bir düzen oturmamış, bu durumu ilk göreve geldiğimizde gördük ve düzene soktuk.”

İŞÇİDEN ÖNCE BELEDİYEYE GELİYORUM

Ben her gün 07:30’da işçiden önce belediye geliyorum ve personel odasında dış personelim ile birlikte çaylarımızı içerek sohbet ediyoruz ve personelimizin iş görev dağıtımını zabıtamız ile birlikte yapıyoruz. Hangi personelimin nerede olduğunu bilirim ve takibini yaparım. Ben belediyecilik kültürünü Hollanda da aldım ve burada uyguluyorum. Dış işlerimizi zabıtalarımız takip ediyor, işçilerimiz işlerini düzgün bir şekilde yapıyorlar, bizler bunu yakından takip ediyoruz. Dış ve İç personelimizle iç içeyiz,  ben kahvemi alır personelimle beraber oturur içerim, çarşıya çıkar işyerlerini ziyaret ederim.  

KÜRE’YE MAKYAJ YAPILMIŞ

Küre’ye 25 seneden beri hiçbir şey yapılmamış, Küre’ye hizmet değil bire bir makyaj yapılmış. Sokaklarına baktığınızda değişen hiçbir şey yok. Sorunlar yama ile kapatılmış. Hatta birçok esnaf bu ilçeden gitmiş. Esnaf sayısı olarak azalmışız. Su, alt yapı, tanıtım, kültür ve tarihle ilgili hiçbir şey yapılmamış yada çok güdük kalmış. Memurlar bu ilçeden kaçar duruma gelmiş.

SU İÇİN 6.5 MİLYON TL DESTEK ALDIK

İlçenin 25-30 seneden beri kanayan yaramız olarak su sorunumuz buluyor. Biz seçimlerde göreve gelesiye bu kanayan yaramıza sorun bulacağız dedik ve gelir gelmez çalışmalarını başlattık. Suyumuzu 14 km uzaktaki bürüm yaylasından buraya getirmek için projemize 6.5 milyon üzerinde maliyet gerekmektedir. Belediyemiz dar bütçeli bir belediye. Biz bu maliyeti belediyenin bütçesinden karşılamadık. 7 aylık süre içerisinde Özel İdare Müdürlüğünden, Bakanlıklardan ve resmi kurumlardan 6.5 milyonu alarak çalışmalarımıza başladık. Şuan da yolu açmış ve elektriğimizi çektik. Şimdi su hattını kazıp boruları döşememiz kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 1 milyonluk su boruları bu hafta içerisinde ilçemize gönderilecek.  Suyumuz 5 km kendi akarı ile gelecek, ondan sonra da pompa sistemi ile arıtmaya basılacak ve arıtmadan İlçe ’ye suyu vereceğiz. Su arıtma tesisimiz çok eski bir  sistemi. Suyumuzu Küre’ye kazandırdıktan sonra da arıtma sistemini yenileceğiz. Bu sorunu çözdüğümüzde Küre’nin 40 yıllık su sorununu çözmüş olacağız. Küre hakettiği temiz suya kavuşmuş olacak.

30 ADET HİBE ÇÖP KONTEYNIRI ALDIK

 İlçemizin eksiklerini gidermek için devlet desteklerinden faydalanarak Küre’ye temiz çevre için 30 adet çöp konteyneri hibe aldık. Kış ayları ilçemizde çok sert geçtiği için kar kürüme aracı ihtiyacımız var. Onu da bakanlıktan talepte bulunduk ve sözünü aldık, takipçiyiz olacağız.  

KÜREDE TUVALETLER ÜCRETSİZ

Belediyenin işi halka hizmet etmektir, halka hizmet için vardır. Bizde halkımıza hizmet etmek için bu göreve geldik. Küre’de tuvaletin belediyeye gelirinden ne olacak dedik ve cami tuvaleti dâhil 3 tane tuvaletimizi ücretsiz hale getirdik. Belediyemizin bünyesine tuvaletlerin temizliği için personel aldık ve ücretsiz olan tuvaletlerin bakımını ona bıraktık, günde 3-5 kere temizleniyor. Vatandaşlarımızda bu durumu çok güzel karşıladı.

‘RUTİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR’

Göreve geldiğimizden bu tarafa su sorunu çözmek için uğraşlarda bulunurken diğer taraftan ilçe merkezindeki rutin işlerimiz başarılı bir şekilde devam etti. Mahallelerimizde bulunan çocuk parkları sağlıklı değildi. Tüm çocuk parklarımızı yeniledik ve sağlıklı bir şekilde çocuklarımızın hizmetine kazandırdık.

BAKILMAYAN ALT YAPIYI DA ÇÖZECEĞİZ

Benim göreve geldiğimdeki ilk hedefim su sorunu çözmekti ve hedefimize ulaşmamıza az kaldı.  İkinci büyük hedefimiz ise Küre tarihinde bakılmayan alt yapı sorununun çözümü olacak. Her sağanak yağış sonrası ilçemiz çamurdan geçilmiyor. Bazı yerleri su basabiliyor. Suyun ardından alt yapı sorunumuzu ele alacağız. İlçemizi yaşanabilir bir kent olması için belediyecilik anlamında her imkanı kullanacağız.

YAŞLILARA SAĞLIK HİZMETİMİZ BAŞLADI

Bizim ilçemizde okuma ve yazma bilmeyen yaşlı amcalarımız ve teyzelerimiz var. Belediye olarak yaşlılar projesi kapsamında bir çalışma başlattık. İlçemizde yalnız yaşayan okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımız Kastamonu’da hastanede veya başka bir kurumda herhangi bir işi olduğunda belediyemize müracaat ediyor. Biz onun randevusunu alıyoruz. Görevlendirdiğimiz eleman ve araç ile o yaşlımızı nerede işi varsa oraya getirip götürüyoruz, gerekirse ilaçlarını alıyoruz. Bu hizmetimizi başlattık. Bu projemizde bu şekilde yaz kış ücretsiz şekilde devam edecek.

MASRUF MESİRE YERİNE ÇOK GÜZEL BİR PROJE HAZIRLIYORUZ

İlçemizde ailemizi alıp götürebileceğimiz ve oturabileceğimiz bir mesire alanımız yok. Bu projemizi  gerçekleştirmek için Orman Genel Müdürlüğünden Ayrancı mesire alanını alma talebinde bulunduk. Ayrancı mesire alanı Milli Parklar Müdürlüğü bünyesine girdiği için olumsuz cevap geldi. Şimdi Masruf mesire alanı için çok güzel bir projemiz bulunuyor. Burayı herkesin kullanabileceği şekilde A’dan Z’ye değiştireceğiz. Yürüyüş yolları, kafeterya, barbeküler, mescid, hafta sonları canlı müzik gibi birçok sosyal alanın içinde olduğu projemizle masrufu canlandıracağız. Burası için talepte bulunduk. Projemizi hayata geçirerek halkımızın hizmetine sunacağız.

400 BİN TL’YE KAPALI SPOR SALONU

Küremiz’de yıllardır bakılmayan ve el atılmayan bir halı sahamız var. Çocuklarımız taşın üzerinde maç yapıyor. Oraya yeni bir proje hazırlıyoruz. Halı sahanın olduğu yere yeni bir Kapalı Spor Salonu projesi hazırlıyoruz. Projemize nisan ayı içerisinde başlatmayı planlıyoruz. Bu projemiz belediyemize 400 Bin Tl ye maal olacak. Bunu da tamamlayıp halkımızın hizmetine kazandıracağız.

ERSİZLERDERE’YE MİLLİ PARK MÜDÜRLÜĞÜNDEN PROJE

Ersizlerdere köyümüze Milli Park Müdürlüğümüze sunduğumuz projemiz gerçekleştirilecek ve projemizin içerisinde cam teras, yürüyüş yolları, kamelyalar yapılacak ve bu projemizle ilgili tüm girişimlerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Bu projemizin içerisinde Doğanlar kalesini de turizme kazandırmayı hedefliyoruz.

SOKAK HAYVANLARINA KISIRLAŞTIRMALI ÇÖZÜM

Her yerde olduğu gibi ilçemizde de sokak hayvanları ile ilgili sorunumuz var. Bu sorunun önüne geçebilmemiz için valimiz tarından bir karar alınarak,  mobil bir araç alınıp kısırlaştırma yöntemine gidilecek. Bu karar 19 İlçe ’de uygulanacak, mobil araç 10 gün Küre’de duracak ve o süre içerisinde bütün sokak hayvanlarına kısırlaştırma çalışması yapılacak.

 MEMURUN KÜRE’DEN GİTMESİNİ ENGELLEYECEĞİZ

Bu ilçede şimdiye kadar yapılmaması gereken şeyleri yapmışlar. Memur taşıma servislerine baştan izin verilmemeliydi. Bizlerin burada memura gitme deme şansı yok. Çünkü bir öğretmene buradan gitmeyin demek için önce alt yapıyı tamamlamak gerekiyor. Ardından doğalgazı halletmek gerekiyor.  Bu gidişin nedenini önce kendimize sormamız gerekiyor. Bizler bu soruyu kendimize sorarak bir altı yapı hazırlamaya başladık, doğalgaz için gerekli girişimleri ve çalışmalarımızı başlattık. İkinci bir TOKİ konutları için girişimleri ve çalışmalarımızı başlattık ve müracaatlarımızı gerçekleştirdik.

ÜNİVERSİTE’NİN YENİ PROJESİ ÇIKTI

Küre’ye yeni yapılacak olan üniversite binasının proje çizildi ve bize ulaştırıldı. Ancak Küre’ye yeni üniversite binası yapmak sorun değil, sorun üniversiteye öğrenci doldurmak. Bunun için Kastamonu Üniversitesi Rektörü ile bu hafta görüşeceğiz ve Küre’ye yeni bölümler açılmasını isteyeceğiz. Küre MYO’yu öğrenci ile doldurma sözü verilirse üniversite binamızı yapacağız. Yeni bölümler açılmayacaksa yeni bir üniversite binası yapmamıza gerek yok. Bununla ilgili çalışmaların da yakından takipçisi olacağız.

 ‘KÜRE’NİN MADEN KENTİ OLDUĞUNU TÜRKİYENİN BEYNİNE KAZIYACAĞIZ’

İlçemizin maden kenti olduğu doğrudur, hatta Küre’nin madenle ilgili çok önemli tarihi var, ama bununla ilgili vatandaşlara gösterebileceğimiz hiçbir şeyimiz yok, bir maden müzemiz yok. Bunun için maden müzesini faaliyete geçireceğiz. Küremizin giriş ve çıkışlarına maden kenti olduğumuzu gösterir büyük bir maden kentine hoş geldiniz tabelaları yaptıracağız. Maden kentine gelindiği belli olacak. Bu konu da çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımızı en kısa sürede faaliyete geçireceğiz.

‘KÜRE BAKIRSPOR’U TEKRAR CANLANDIRIYORUZ’

Küre’de daha önce Küre Bakır Spor Kulübü vardı. Bu kulüp zamanla dağılmış durumda. Biz tekrardan çalışmalarımızı başlatarak Küre Bakır Sporu canlandıracağız. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Küre Belediyesi olarak kulübümüze elimizden gelen desteği vererek ayağa kaldıracağız  

KÜRE BELEDİYESİ MEHTER TAKIMINI TEKRAR KURDUK

İlçemizde daha önce bir mehter takımı kurulmuştu ve bu takım birbirinden kopmuş durumdaydı. Arkadaşlarımızda görüşerek mehter takımımızı tekrar canlandırma kararı aldık. Yaptığımız çalışmalarla gurubu toparlayarak takımı tekrardan”Küre Belediyesi Mehter Takımı” olarak canlandırdık. İlçemize hayırlı olsun.

 ‘BU YIL FESTİVALİMİZİ İPTAL ETTİK, KENDİMİZİ İÇME SUYUNA ADADIK’

Bu yıl ilçemizde sosyal kültürel anlamda veya ilçemizin tanıtımı anlamında festival yapmadık. Festivale harcayacağımız bütçe ile ilçemizin su sorununu çözelim ve ona harcayalım istedik. Ama önümüzde ki yıllarda insanları bir araya getirecek ilçemizin tanıtımına katkı sağlayacak geniş katılımlı toplantılara festivallere imza atacağız.

Küre Belediye Başkanı Salih Turan haber röportajımızın sonunda şu sözlere yer verdi : ‘’ Bizim gelme amacımız belli, biz buraya elimizi gövdemizi taşın altına koyduk geldik, verdiğimiz sözleri de boş vaat atmadan geldik, projelerimizin hepsini elimizden geldiğince yapacağız. Benim buradaki amacım ne mevki nede makam, ben hizmet etmek için geldim, ben memleketimi seviyorum. Bizler Küre’ye bir şeyler kazandırmak için elimizden ne geliyorsa, hiçbir görüş, parti ve insan gözetmeksizin belediyemiz olaraktan yapacağız ve yapamaya da gayret edeceğiz.

(Cemal İLYASOĞLU)

YORUM EKLE
YORUMLAR
SUDE TURAN
SUDE TURAN - 1 yıl Önce

Sipor salonu iyi fikir su daha iyi ama en iyisi daha yapılmamış olan hayvanlar için mama barınak nerde? Anladık yapmıyorsunuz fakat Çakıla, Demire,kuma para veriliyorda bir kuru mama alınıp vermiyorsunuz hayvanların karnı sırtına yapışmış. derler hep köpekler saldırıyor ama kimse neden bu hayvanlar böyle saldırıyor demez açlar çünki açlar yolda çarsida evde okulda nerde olursam olayım o hayvanların hali gözümün önünden çıkmıyor emeklerinizi görüyor ve değer veriyorum şu işede bir el atsanız hani Belediye başkanı olurken sadece insanlar ve çevreye olunmuyor Küre bundan ibaret değil bunu benden daha iyi bilirsiniz elbet ama benimde çok iyi bildiğim şuki hayvanlar ın hali periŞan herhalde benden başka görende yok hayvanların yanından geçerken ya gözlerinizi yumuyorsunuz yada elinizle gözlerinizi kapatıyorsunuz ayıp günah vede yazıktır akıl ve irade verilen biz insanlar ne hayvanın nede eşyanın değerini bilmiyoruz bizlere çok ayıp utanmamıyız ha bide sakız Çiyner gibi hayvan çiynemekte neyin nesi dir yahu bu nebiçim görügüsüzlük bu ne biçim vicdansızlık bu konu hakkında da sorumluluk bekliyorum teşekürler.

SIRADAKİ HABER