Ziraat Odası’nda Suat Balaban güven tazeledi

Ziraat Odası’nda Suat Balaban güven tazeledi
banner13
banner3

İnebolu Ziraat Odası 3. Olağan Genel Kurulu'nda mevcut başkan Suat Balaban görevine yeniden seçildi.

Huzur Kafe’de yapılan ve iki liste farklı listenin yarıştığı seçimlerde 64 delegenin 39'unun oyunu Suat Balaban alırken, diğer aday Yetkin Köseoğlu ise 24 oy aldı.

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Suat Balaban,  genel kurula katılanlara “Hoş geldiniz” diyerek 10 ilde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle Milli Yas ilan edilen bu zor günlerde alkış istemediklerini ifade etti.

YETKİN KÖSEOĞLU KONUŞMASI

Genel kurulda ilk konuşmayı yapan Yetkin Köseoğlu şunları söyledi:

“Saygıdeğer Çiftçi kardeşlerim öncelikle sizlere birkaç soru sormak istiyorum. Ziraat Odamız 8 senedir ilçemizde bizlere hizmet vermek için bulunuyor 8 senedir ne yapmış deyip arada emeği olanların hakkını yemek istemem ama 8 senedir bu oda ilçemiz için kalıcı sürdürülebilir uzun vadeli çiftçiye katkı sağlayacak ne yapmış diye sormak istiyorum sizlere?

Fındık işi yapan Çiftçi Kardeşlerim sizler bu zamana kadar emeğiniz karşılığını odadan destek görerek mi aldınız yoksa kendi çabalarınızla mı? Ürettiğiniz fındığın verimi artırmak için sizi bilgilendiren size katkı sağlayacak seminerler yapan oldu mu, sizin kendi imkanlarınızla gecenizi gündüzüne katıp binbir emekle zahmetle kurutmaya çalıştığınız fındığa hak ettiği değeri sağlayacak katkıyı 8 senedir ziraat odamızdan alabildiniz mi?

Kendi ürettiğiniz fındığı hak ettiği değeri tüccarlara yem etmeyecek ne yapıldı 8 senedir. TMO kuruldu evet Allah nasip etti TMO kuruldu peki o TMO kurulurken ziraat odası neredeydi nasıl katkı sağladı bu duruma?

Seracılık yapan Çiftçi Kardeşlerim sizler tohum gübre ilaçlama sera yapımı gibi temel ihtiyaç ve gereksinimlerinizle ilgili 8 senedir kalıcı destek yada çözüm alabildiniz mi? Köylerimizde kendi imkanlarıyla üretim yapıp kendi imkanlarıyla bir pazar oluşturup ekmeğini taştan çıkaran değerli Çiftçi Kardeşlerim sizler 8 senedir size destek olacak ne gördünüz? Köyünde onlarca dönüm arazisi olup ne üreteceğine nasıl üreteceğine karar veremeyen, toprağında hangi ürünü üretse daha güzel verim alacağını bilmeyen, bunların hepsini geçtim bu düşüncelerini faliyete geçirmek için bile nereye başvuracağını bilmeyen değerli Çiftçi kardeşlerim sizin için 8 senedir ziraat odamız kalıcı bir çözüm üretti mi?

Hayvancılık Yapan Çiftçi Kardeşlerim sizler devletimizin hayvan sahiplerine sağladığı katkılar dışında  8 senedir  hayvanlarınız yemi samanı ilacı vitamini tohumlaması için odamızdan destek aldınız mı? Bırakın bunları bir kenara gözünüz gibi baktığınız hayvanınızı hak ettiği değerde satacak bir pazar bulabildiniz mi?

Ne yazık ki burada bulunan yada bulunmayan Çiftçilerimiz, 8 senedir bu işi yürüten bir odanın yaptıklarına bakarak bu sorular karşında %95’i “hayır” cevabı verecektir.

Fındık üreten Çiftçi kardeşlerim, hak ettiğimiz değeri almak için mücadeleye en baştan başlayacağız. Toprak analizi yapabilmek için gerekli koşulları sağlayacağız. Bu analizler sonucu gerekli gübre desteğini sağlayacağız.  TMO’yu sezonluk değil kalıcı kılacağız böylelikle sizin ürettiğiniz malın sahibi aradaki tüccarlar olmayacak, sizlere anlaşmalı fiyat verip malınızı elinizden sanki kendileri emek vermiş gibi ucuza kollayan al-satçılara fırsat vermeyeceğiz. Fındık üreticilerimizi al-satçılara muhtaç etmeyeceğiz.  Fındığımızı daha verimli hızlı ve güvenli kurutabilmek için kurutma ve nem ölçer cihazı alacağız böylelikle TMO’nun da aldığı ürünler değer kaybetmeyecek ve maddi kaybınız olmayacak. Köyden kalkıp araba tutup tonlarca fındığı TMO’nun önüne yığıp değerlerine bakıldıktan sonra kimseye malının değeri bu dedirtmeyeceğiz. Bilinçli üretip düzgün kurutup nemini ölçüp alnımızın akıyla % 100’e yakın verim sağlayacağız.

Seracılık yapan ve kendi üretip kendi satan Çiftçi kardeşlerim, Sizlerin emeği ödenmez ne yapsak az kalır sizin için… Seracılık için önce fide desteği sağlayıp sizler için ilk tercihin ziraat odası olmasını sağlayarak sizi kimseye muhtaç etmeyeceğiz. Bununla kalmayıp toprak analizi yaparak hangi tarlada hangi ürün daha verimli olur daha çok kazanç sağlar bunu bularak gerekli zirai ürünlerin teminini de yapacağız. Üretmekle sorun çözülmüyor üretilen ürünü pazarlamak da gerekir çiftçi kardeşlerimizi yol kenarlarında tozun toprağın içinde bırakmayacağız köy  ürünleri için pazar kurulması için elimizden geleni sonuna kadar yapacağız.

Hayvancılıkla uğraşan çiftçi kardeşlerim, Biz öyle 8 senede bir kere civciv dağıtarak bunu 8 sene konuşarak yapmayacağız bu işi. Profesyonel destek alarak profesyonel yönlendirmelerle destek vereceğiz çiftçimize.

Değerli çiftçi kardeşlerim, değerli büyüklerim, abilerim, ablalarım benim makamda mevkide gözüm yok Allah’a çok şükür. Benim bu memlekete hizmet etmek için neler yaptığımı ne kadar uğraş verdiğimi hepiniz az çok biliyorsunuz. Ben bunu vicdanım rahat olarak söylüyorum Allah’a şükürler olsun. 8 sene bir koltukta oturup hiçbir şey yapmayıp bundan sonra daha iyilerini yapacağımı vaad etmiyorum. 8 sene faaliyet gösteren oda bu zamana kadar sadece aidat toplamak için çaba sarf etmiş keşke toplanan aidatlar kadar odaya kayıtlı olan çiftçilerimize destek olunsaydı. Üzülerek söylüyorum ki 8 sene aidat ödedim bir tek fide bile almadım diyen çok üyemizin sitemlerini dinledim. Ben sadece size hizmet etmek için adayım ve sadece bunun için sizden desteklerinizi bekliyorum…

Ziraat Odası demek sadece aidat toplamak değil, Ziraat Odası demek üreticinin malını elinden nasıl daha ucuza alırım demek değildir. 8 yıldan bu yana devletin verdiği desteklerden kalıcı hiçbir şey yapmadığı için kendine pay çıkartmaya çalışan zihniyete söylüyorum. Ziraat bankasından aldığımız kredileri devletimiz sağlamıştır. Ziraat Odası başkanı değil. Ama bunlar bu kadar aciz ki bunlardan bile medet umar oldular. Dosya hazırlayarak ve bunu reklamını yaparak kendi başarısızlığını kapatmaya çalıştılar.  Bu işin vebali var. İnebolulu çiftçilerimize biz söz veriyoruz. Bu sorunlara tek tek deyinip kimseden korkmadan sorunları çözmek için uğraşacağız. Bizim İnebolu’muza bir sözümüz var. Bu sözümüzü tutmak için siz çiftçilerimizin desteğine ihtiyacımız var.

SUAT BALABAN KONUŞMASI

Mevcut Başkan Suat Balaban yaptığı konuşmasında; ‘’  İnebolu Ziraat Odası Başkanlığı 17.07.2016 tarihinde genel kurulunu kurucu kurulu tarafından yargı gözetiminde yapılarak seçimler sonucu tüm tüzel kişiliğini kazanmıştır.  08.08.2016 tarihi itibariyle Bozkurt Ziraat Odasından 3116 üyesinin devrini alarak ilçemize kurucu olarak kazandırdığımız 01.01.2017 tarihi itibariyle İnebolu Ziraat Odası siz değerli çiftçilerimize aktif olarak hizmet vermeye başladı.  Kuruluşumuzda emeği herkese cani gönülden teşekkür ediyorum.  Odamızın kuruluşunda çok zorlu süreçler geçirdik ama önümüze çıkan tüm engelleri aşarak İnebolu’muza Ziraat Odasını kurucu olarak kazandırdık. Bu gurur hepimizin gurudur ve ilçemize sunduğumuz en büyük hizmetlerden biridir. Odamız kurulmadan önce çiftçilerimiz her sene ÇKS kayıtları için Bozkurt Ziraat Odasına gitmekte idi. Şimdi ise çiftçinin odası olan Ziraat Odasına tüm hizmetler çiftçinin hizmet karıdır. Hizmet karı olmaya da devam edecektir. Kuruluşumuzdan bu güne siz değerli çiftçilerimize devletimizin vermiş olduğu hibe desteğinden yararlanmanızı sağladık, bunların ilk başında ilçemizin ve çevre ilçelerimizin en büyük geçim kaynağı olan fındığın piyasa fiyatlarının altına inmemesi için gerekli görüşmeleri yaparak tüm zorluklara rağmen iki yılın sonunda Toprak Mahsulleri Ofisi 9 Eylül 2019 tarihi itibariyle ilçemizde fındık alımı merkezini siz değerli çiftçilerimizin hizmetine sunarak ürünlerin değerlerini almasını sağladı. 2022 yılında devletimizin başlatmış olduğu %150 hibe destekli kırsal kalkınma makine projesinde ilk defa yer alarak 54 kişinin başvurusunu yapıp Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ilettik. Sonuçlar neticesinde 54 başvurunun 53’ü asil 1’i yedek olmak üzere odamız adına ilçe olarak büyük bir başarıya imza attık. 2023 yılında ise 20 kişinin başvurusunu yaparak Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ilettik, sonuçlarının takipçiyiz ve takipçisi olacağız. Çiftçilerimize Tarımsal Kalkınmayı sağlamak ve üretimini arttırmak için bölgemizin iklimine uygun yüksek verimli olan fide ve fidanların dağıtımını yaptık. Kümes hayvancılığının kaybolmaması için organik yetiştiriciliğini sağlamak için tavuk, civciv dağıtımı yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. ‘’ dedi.

Balaban sözlerini şöyle dürdürdü; ‘’  Siz değerli çiftçilerimize ürünlerinin değerinde alım yapılması için sezonluk değil, kalıcı olarak toprak mahsullerini ilçemize kazandırma çalışmalarını şuanda yapmak üzereyiz. Çiftçilerimizin bilinçli bir tarım yapabilmesi toprağını analiz ettirmesi için kalıcı olarak gerekli kuruma toprak örnekleri göndermek ve doğru toprağı uygun ürünün üretilmesini sağlayacağız. Toprak analizi için buraya bir Ziraat Odasının kesinlikle ve kesinlikle bir şey kurmasının imkânı yok. Maliyetleri şuan itibariyle en son yaptığımız araştırmalara göre 2,5 milyon civarında ve oradaki bu analizi yapacak Laboratuvarın maaşı da 50 bin TL’dir. Bu maaşı hangi Ziraat Odası verebilir. Biz aracı kurumları kullanarak çok bariz olmamakla beraber şuan ki para göre 100 TL gibi rakamla biz bu işi çözüyoruz. Bu yılda her sen olduğu gibi fidan, fide, tavuk gibi dağıtımlarımız olacaktır. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler neticesinde arıcılık, hayvancılık, besicilik ve organik tarım üzerine eğitim programları düzenleyeceğiz. Sayın Köseoğlu, Biz 8 seneden beri değil, biz 7 senedir hizmet veriyoruz ve 7 senin 4 senesinde sen benim yönetimimde yer aldın ve seni çağırdığımız toplantılara katılmadın. Neden gelmedin güzel kardeşim,  bu kadar engin düşünlerin, fikirlerin vardı da bizimle neden paylaşmadın, neden bu çiftçilere eziyet ediyorsun şuanda. Hayvan Pazarı kuracağını söyleyen Sayın Köseoğlu, benim bu işin duayeni olduğumu unuttun herhalde, ben 7 yaşımdan beri kasaplık mesleği ile uğraşan ve çiftçiliği en iyi şekilde bilen, traktörün üstüne bindiğim zaman tarlasını ekip biçebilecek kapasiteye sahip, ahıra girdiğim zaman hayvanın ne olduğunu anlayan biriyim. Sana ben hayvan pazarının nasıl kurulacağını anlatayım. Sayın Köseoğlu, Bir hayvan pazarı için yer tahsisi yapacağım demişsin, İnebolu’da zaten yer sıkıntısı var, nereye yapacaksın sen hayvan pazarını. Kurban Pazarında bile bizi bir o tarafa bir bu tarafa atıyorlar bizi. İnebolu’da kalıcı kurban pazarı kurma şansın yok bir kere, hayvan pazarı kurabilmek için her tarafa kafana göre hayvan bağlamazsın ruhsatlı bir Pazar yapman gerekir, ruhsatlı bir hayvan Pazar yeri yapabilmen için de aylık 20 bin TL gideri olan veteriner tutma şartı var. Sayın Köseoğlu birde köylü pazarından bahsetmiş, sen belediye misin köylü pazarı kuracaksın.  Sen bu odanın geri ile köylü pazarı mı yapacaksın. Sel felaketinde hali hazırda olan köylü pazarı yıkıldı ama yenisine Sayın Belediye Başkanımız konuştuğumuzda şuanda projesi çıkmış ve katlı bir şekilde yenisi yapılacaktır. Sayın Köseoğlu ben sana soruyorum, sen İl Genel Meclis Üyesisin çok Belediye’ye yardımcı olmak istiyorsan önce bir kere İnebolu’daki otopark sorununu çöz. Eti Bakır’ın oradan eski benzinliğin oraya kadar 51 bin metre kare yer var orada. Maden Belediye’ye yardımcı olmak istiyorsun o zaman git Belediye’ye yardımcı ol ve bu otopark sorunundan da bu halkı kurtar, bu çiftçiyi kurtar. Ziraat Odasını kirasından bahsetmek istiyorum. Odanın olduğu yer rahmetli babamdan kalmadır. Sayın Köseoğlu, Kira bedeli olarak, benim 11,5 milyar kira aldığımı söylemiştir. Banka dekontları buradır, hepiniz inceleyebilirsiniz. 11,5 milyar kira değil, 1000 lira kira veriyoruz. Eğer bana 140 metre kare bu şekilde şuanda odamızın olduğu yeri 1000 TL’ye bulsun, ben hemen çıkıyorum.  Bende yerimi 3-4 milyara kiraya vereyim benim cebime harçlık kalır. İl Genel Meclisi Üyesi Sayın Yetkin Köseoğlu, köylere delegeleri lamaya gidiyorsun, yolları açmaya gidiyorsun bunu sen kullanıyorsun ama bize diyorsun ki sen yaptın sen ettin, sen kullandın. Biz böyle bir şey yapmadık, konuşmadık, bu senin zati görevindir. Yolu da açacaksın, bu halk sana bu oyu onun için verdi. Köseoğlu’na hiç yakıştıramadığım kendine bir şey var çok üzüldüm,  Genel Sekreterimiz olan Gizem Baş kardeşimiz acılı bir anne,  iki tane yavrusunu toprağa vermiş bir anne, bunun üzerinden siyaset yapıp tutun dedin ki,  ben Suat Balaban’a bu seçimlerde yardımcı olduğu için işten çıkaracağım diyorsun, acılı bir anneden bahsediyoruz.  Acılı bir anne bu çarpılırsın,  sen onu çıkart onun illaki arkasında eşi var, abileri var, babaları var. Kimse aç kalmaz ve aç mezarı da yok Allah’a çok şükürler olsun.  Ben koltuk sevdalısı değilim, ben bismillah diyerek yola çıktım. Yüce rabbimin izniyle sizler beni bu göreve layık gördünüz. Bana bu görevi verdiniz sürece ben sizler hizmet etmeye devam edeceğim. ‘’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından seçimlere gidildi.  Suat Balaban 39 oy, Yetkin Köseoğlu 24 oy aldı. 1 oyda geçersiz sayıldı.

İnebolu Ziraat Odası oda meclisi şu şekilde oluştu:

1. Suat Balaban, 2. Birol Kürekci, 3. Hasan Dikel, 4. Cihan Şirvan, 5. İbrahim Yılmaz, 6. Mehmet Keskin, 7. Veysel Özkaya, 8. İrfan Çekirdek, 9. Murat Rüzgar, 10. Yaşar Teke, 11. Ali Yağcıoğlu, 12. Cemal Küm, 13. Talat Özkaya, 14. Kenan Sarıoğlu, 15. Ömer Yazıcı, 16. Mustafa Gübüçoğlu, 17. Selim Rüzar, 18. Hikmet Avinal, 19. Ergün Sergin, 20. Mustafa Mut, 21. Veli Akbaş.

Meclis seçimlerinin ardından yönetim kurulu seçimi yapıldı. Yeni yönetim şu şekilde belirledi:

1. Suat Balaban, 2. Birol Kürekci, 3. Hasan Dikel, 4. Mehmet Keskin, 5. İbrahim Yılmaz,  6. Cihan Şirvan, 7. Veysel Özkaya

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2023, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER