Zarbana Çayı üzerinde yeni HES projesi

Zarbana Çayı üzerinde yeni HES projesi
banner13
banner3

Ceykar Elektrik, 155 milyon lirayı aşan bir yatırımla Zarbana Çayı üzerinde 14 MW kapasiteli Kaya Hidroelektrik Santrali (HES) kurmayı planlıyor.

İnebolu ilçesi sınırları içinde bulunan Zarbana Çayı üzerinde 14 MW kapasiteli Kaya Hidroelektrik Santrali (HES) kurulup işletilecek. Daha önce Ceykar Elektrik tarafından yine Zarbana Çayı üzerine kurulması planlanan HES projesi, köylülerin kurduğu Hesinize Karşı Hepimiz Platformu’nun itirazları ve mücadelesi ile mahkeme kararınca durdurulmuştu.

Ceylan Grup şirketlerinden Ceykar Elektrik Üretim A.Ş. tarafından, Alaca, Çaydüzü ve Güneşli Köyleri sınırları içerisinde, Zarbana Çayı üzerinde 13,950 MW kurulu kapasitede Kaya Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulması ve işletilmesi planlanıyor. Projenin değerinin 155 milyon lirayı aşması bekleniyor.

Proje kapsamında Zarbana çayı üzerinde 208,00 m talveg, 215 metre kret ve 217,54 metre maksimum su kotunda beton dolgu gövdeli olarak tesis edilecek bir regülatör yapısı ile sular çevrilerek 3,30 m çapında ve 2.135,00 metre uzunluğundaki dairesel betonarme tünele aktarılacak. Tünel çıkışındaki yükleme havuzunda toplanan sular 1,90 metre çapında ve 537 metre uzunluğundaki cebri boru vasıtasıyla 50,00 metre kuyruksuyu kotunda yer alan santral binasına aktarılacak. Santral binasında enerjisi alınan su sonrasında tekrar yatağa bırakılacak.

Santralde yılda ortalama 36,368 GWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Kaya Regülatörü ve HES’te senkron generatörlerden 6,3 kV gerilim seviyesinde üretilecek enerji, ünite transformatörleri vasıtası ile 34,5 kV gerilim seviyesine yükseltildikten sonra 34,5 kV kapalı şalt donanımına aktarılacak buradan da 15,00 km 3×477 MCM enerji nakil hattı ile İnebolu TM’ye bağlanarak ulusal şebekeye aktarılacak.

ÇED TOPLANTISI 30 KASIM’DA

Ceykar Elektrik Üretim A.Ş. tarafından İnebolu İlçesi, Alaca, Çaydüzü ve Güneşli Köyleri sınırları içerisinde “Kaya Regülatörü ve HES Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı 30 Kasım 2022 Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı 30 Kasım Çarşamba günü saat 13.30’da Güneşli Köyü kahvehanesinde yapılacak.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hüseyin çelik
Hüseyin çelik - 1 yıl Önce

Önceden nasıl birlikle mücadele edilmişse aynı mücadeleyedevam

SIRADAKİ HABER