ZARBANA ÇAYI SİMSİYAH OLDU!

ZARBANA ÇAYI SİMSİYAH OLDU!
banner13
banner3

Küre – İnebolu arasında bulunan ve Özlüce Köyü’nden denize karışan Zarbana Çayı’nda sel suları ile birlikte dere yüzeyinde oluşan kirli görüntü vatandaşları şaşkına uğrattı.

İnebolu İlçesi, Alaca, Kayaelması, Çaydüzü, Güneşli Köyleri, Küre İlçesi, Çaydüzü, Topçu, Beşören, Güllüce Köyleri Mevkiileri'ndeki Küre (Zarbana) Çayının sel suları sonrası simsiyah görüntüye ulaşması civari köylerde yaşayan vatandaşları tedirgin etti. Dere yüzeyinin maden atıklarıyla kaplandığını iddia eden vatandaşlar durumu yetkililere şikayet ederek dere suyundan numune alınmasını istedi.

Küre’de faaliyetini sürdüren özel bir maden işletmesinin maden atıklarını sel sularıyla birlikte Zarbana Çayı’na verdiklerini iddia eden vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Köylerde Zarbana Çayı’ndan su içen hayvanların rahatsızlanması üzerine köye veteriner çağırıldı. Özlüce Köyü’ndeki balıkçılar ise özellikle barbun balığı zamanı yaşanan bu hadisenin ciddi balık ölümlerine sebep vereceği ve doğal yaşamı tehdit ettiğini ifade etti. Köy muhtarları ve vatandaşlardan bazıları Kaymakamlıklara giderek şikayet dilekçesinde bulundu. Zarbana Çayı’ndaki kirli görüntüyü cep telefonları ile kaydeden vatandaşlar gazetemizi arayarak sitem etti. Ulusal haber kanallarının whatsap ihbar hatlarına görüntüleri yollayacaklarını belirten vatandaşlar denizlerdeki canlıların ve insanların sağlığıyla oynandığını söyledi.

Zarbana Çayı üzerinde zaman zaman maden atıklarının görüldüğünü belirten köylüler, ilk defa bu kadar yoğun bir maden kalıntısının dere boyunca kapladığını söyledi. Dere boyunca devam eden kirliliğin denize de karıştığını belirten vatandaşlar, denizlerde canlıların sağlığına tehdit eden bu olayın araştırılmasını istedi.

Zarbana Çayı kenarında bulunan Yunus Köyü Muhtarı Bakiye Çevik de gazetemizi arayarak durumu bildirdi. Zarbana Çayı yüzeyinin simsiyah kaplandığını belirten Muhtar Çevik, “Daha önceleri dönem dönem çayın suyunun rengi değişiyordu, ancak bu gün aşırı derecede değişti, çayın ve denizin üzeri simsiyah oldu, yetkilileri göreve davet ediyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2019, 10:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER