Zararlı böceklere karşı "feromon tuzağı"

Zararlı böceklere karşı "feromon tuzağı"
banner13
banner3

İnebolu’da kestane ürünün veriminin düşmesine neden olan böceklerle biyolojik mücadele için "feromon tuzağı" kuruluyor.

İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü’nün katil arı olarak adlandırılan kestane gal arısı ile mücadelesi sürüyor.

İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü bu kapsamda İnebolu’da 1000 adet, Doğanyurt’ta 500 adet olmak üzere toplam 1500 adet feromon tuzağı (yapışkanlı) kurulmaya başlandı.

Tuzak kurma işine Orman İşletme Müdürü Azmi Şenel ve Kestane ağacı yoğun olan şefliklerin Şefleri Yunus Kısaarslan, Hüseyin Kaplan ve Ahmet Uysal ve yöre halkı katıldı.

İnebolu Orman İşletme Müdürü Azmi Şenel yaptığı bilgilendirmede; ‘’ İnebolu Orman İşletme Müdürlüğümüz Katil arılar Kestane Gal arısı ile mücadelemizi aralıksız sürdürmeye devam ediyoruz. İnebolu da 1000 adet, Doğanyurt’ta 500 adet olmak üzere toplam 1500 adet feromon tuzağı kurulumu gerçekleştirdik.  Bu tuzaklarla böylece zararlı böceklerin popülasyonu kontrol altına alınarak Kestanede oluşabilecek verim kaybının önüne geçilecek. Bu tuzaklar 7 ile 10 gün arayla kontrol ediliyor. Yakalanan böcekler sayılarak imha ediliyor. Bu hiçbir canlıya zarar vermeyecek şekilde yapılan bir düzenek. Feromon tuzakla toprak alana konuşlandırılan bir huni içine bu böceklerin karşı cinsinin kokusunu içeren bir ilaç sıkılıyor. Bu ilacı hisseden böcek tuzağa yöneliyor. Ağaç yerine huniye yönelen ve içine giren böcekler tuzak içerisindeki kavanozda hapsoluyor ve bir daha çıkamıyor. Toplanan böcekler içerisinde doğaya faydalı böcekler kavanoz içerisinden çıkarıp doğaya salınıyor. Zararlı olan kabuk böceklerini imha ediyoruz. Bu kapsamda ileriki dönemlerde meydana gelebilecek ağaç kurumalarının önüne geçmiş olacağız” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER