Yüzyılın Rotası’nda İnebolu’da Yer Alacak

Yüzyılın Rotası’nda İnebolu’da Yer Alacak
banner13
banner3

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için hazırlatmış olduğu “Yüzyılın Rotası” isimli sanal Bandırma Vapurunun İstanbul’dan Samsun’a yolculuğunda İnebolu’nun da yer alması için harekete geçti.

İNEBOLU BELEDİYESİ BİLGİ VERMEDİ

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için hazırlanan “Yüzyılın Rotası” isimli sanal Bandırma Vapuru için çalışmasını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin rotada İnebolu’nun da yer alması için İnebolu Belediyesi ile irtibata geçtiği, belediyeden materyaller talep ettiği, İnebolu Belediyesi’nin ise “arşivimize ulaşamıyoruz” şeklinde çağrıyı olumsuz cevaplandırdığı öğrenildi.

YALÇIN BAYER TEPKİ GÖSTERDİ

Konu ile ilgili Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, köşe yazısında “Yüzyılın Rotası” projesinde kesinlikle İnebolu’nun yer alması gerektiğini ifade ederek “İnebolu’suz olmaz” dedi.

MİLLETVEKİLİ BALTACI İNEBOLU’YA GELDİ

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, İnebolu’dan gelen çağrılara karşılık vererek İnebolu’ya geldi. Burada çeşitli alanlarda video çekimleri yapılarak İnebolu’nun tarihi ve Kurtuluş Savaşı’ndaki önemine dikkat çekti.

Hazırlanan video Yüzyılın Rotası sanal Bandırma Vapuru’nda yer alması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi.

Milletvekili Baltacı, İnebolu’da hazırlanan videoda şu ifadelere yer verdi:

“16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Samsun’a gitmek için yola çıkan Bandırma Vapuru İngiliz torpidosunun takibinde 17 Mayıs 1919 Cumartesi günü saat 21.00 sularında işte bu sahile gelir ve çapayı atar.

Vapurdakiler biran önce karaya ayak basmak ister ancak gemidekileri karaya çıkartacak piyade kayığı Filizkıran fırtınasıyla kuduran dev dalgalar ve karanlık nedeniyle bir türlü yüzdürülemez. Gemiden de filika indirilemez ve Bandırma Vapuru çaresiz Sinop Limanı’na gitmek üzere demir alır.

İşte bu sahil tarihler 9 Haziran 1921’i gösterdiğinde İstanbul ve Rusya’dan gelen cephaneyi Yunan donanmasına teslim etmediği için Panter ve Kılkış adlı iki Yunan zırhlı tarafından bombalanacaktır.

İşte bu sahilde iskele olmadığı için alargadaki gemilerden cephane sandıklarını tahliye işini kahraman kayıkçılar üstlenecek, “Denk kayığı” adıyla bilinen tekneleriyle 300 bin ton cephaneyi 3 yıl boyunca karaya çıkaracaktır.

Bu sahile çıkarılan cephane 80 yaşındaki Hamamcı Kadı Salih Reis omuzunda kağnıya, kağnıdaki cephane ise bebeğiyle donarak şehit olan Şehit Şerife Bacı’nın azmiyle İstiklal Yolu üzerinden batı cephesine ulaştırılacaktır.

Bu fedakarlık Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle tarihe kazınacaktır; “Gözüm Sakarya ve Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da.”

1924 yılı geldiğinde Atatürk başkanlığındaki TBMM tarafından Milli Mücadele’ye katkılarından dolayı İnebolu Mavnacılar Loncası’na yani Kayıkçılar Cemiyeti’ne Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası verilecektir. Bu Lonca, Ankara Hükümetinin hizmet karşılığı gönderdiği parayı ise geri iade edecektir.

O gün fırtınalı havalarda dev dalgalara göğüs geren Bandırma Vapuru’nda ve İnebolu’nun irili ufaklı onlarca teknesinde sadece Kurtuluş Savaşının demiri değil, aynı zamanda bağımsızlık, hürriyet ve ulusal onur ateşi taşınmıştır.

Bizler hala Cumhuriyet’e ilk adımı atanların izinde, Bandırma Vapuru’ndayız. Gelin birlikte bu kutlu öyküyü bir kez daha yazalım.”

YORUM EKLE
YORUMLAR
Murat DENiZ
Murat DENiZ - 4 yıl Önce

İnebolulu olarak sayın vekilimize çok teşekkür ederiz.

SIRADAKİ HABER