Yöresel Tarhana hazırlığı başladı

Yöresel Tarhana hazırlığı başladı
banner13
banner3

İlçenin her köşesinde yollarda yaz döneminde tarhana başında nöbet bekleyen yöre insanı görülebilirken, çatı üzerinde kurutulan tarhanalar da görenlere tebessüm ettiriyor ve renkli görüntüler oluşturuyor.

İnebolu’da ev hanımlarını kışın ayrı telaş, yazın ise ayrı telaş sarıyor. İlçemizde en önemli damak tatlarından olan ve kış sofralarının vazgeçilmezi olan tarhana sonbahar aylarında aileler tarafından imal ediliyor. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan tarhana için yoğun mesai harcayan hanımlar, yoğurdukları tarhanaları yer, balkon, tarla veya yol kenarlarına sererek kurutuyor.

Tarhana yapımının zor ve meşakkatli bir iş olduğunu fakat kış aylarında tarhana çorbası içmenin keyfinin doyulmaz olduğunu söyleyen ev hanımı Zehra Konyalıoğlu; “Şimdi zorluğunu çekiyoruz ama yaptığımız tarhanaları ve kestiğimiz makarnaları kışın gönül rahatlığı ile tüketebiliyoruz. Komşularımızla imece usulü ile toplaşarak tarhanamızı yapıyoruz.  İlçemizde tarhana yapamayan sevdiklerimize de hediye ediyoruz. Biberlerin çekirdeklerini çıkartıyor ve ince ince doğruyoruz. Maydanozu, dereotunu ince ince doğrayıp domatesleri küp şeklinde doğruyoruz. Soğanı ince ince doğrayıp çok az zeytinyağı ile kavurarak üzerine biberleri ilave ediyor ve kavurmaya devam ediyoruz. Sonra domatesleri, salçayı ilave edip hiç suyu kalmayacak şekilde kavurup, soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra maydanozu, dereotunu, tuzu, naneyi ilave edip karıştırıyoruz. Ardından yoğurdumuzu da ekleyip azar azar un ilave ederek, kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Üzerini kapatıp mayalanması için 1-2 gece bekletiyoruz. Sonrasında da hamuru parçalara ayırıyoruz. Böldüğümüz hamuru fazla güneş görmeden kurutup, elekten geçiriyoruz. En son da güneşte bekleterek kurutuyor. ” dedi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Gülay kozkalan
Gülay kozkalan - 10 ay Önce

Çok güzel lezzet li oluyor emeğinize ellerinize sağlık

SIRADAKİ HABER