‘’Vaka sayıları yılın en yüksek seviyesine ulaştı’’

İnebolu Toplum Sağlığı Merkezi Dr. Ahmet Fatih Samur; ‘’Vaka sayıları yılın en yüksek seviyesine ulaştı’’

‘’Vaka sayıları yılın en yüksek seviyesine ulaştı’’
banner13
banner3

İnebolu Toplum Sağlığı Merkezi Dr. Ahmet Fatih Samur, İnebolu’daki covid-19 salgını vaka artışları ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Koronavirüs salgını vaka artışlarında Kastamonu’nun zirvede olduğunu belirten Dr. Ahmet Fatih Samur; İnebolu genelinde okullar açıldıktan sonra ilçemizde de hastalığın yayılmasının çok kolaylaştığını ve özellikle okullarda çocuklar arasında enfeksiyon yayılımının yaygın olduğunu söyledi. Bu durumun beklenen bir şey olduğunu ve mevcut sürecin en az zararla atlatılması için tüm tedbirlerin alınmakta olduğunu açıkladı.

İNEBOLU GENELİNDE VAKA SAYILARI 200’ÜN ÜZERİNDE SEYREDİYOR

Okullarda vaka artışları en çok çocuklarda görüldüğünü söyleyen Dr. Samur; ‘’En çok vakalar okulların açılması ile öğrencilerde ve ailelerinde görüldü. Okulların açılması ile başlayan bu süreçte vaka sayılarındaki artış, 2021 yılının en yüksek vaka sayılarına ulaşmamıza sebep oldu. Özellikle Eylül ayının sonu ve Ekim ayının başında 300’ün üzerinde pozitif vaka sayısı ile bu yılın en yüksek vaka sayılarına ulaştık. Şuanda İlçe merkezi genelinde vaka sayılarımız 200’ün üzerinde seyrediyor. Toplum sağlığı merkezi olarak, okullarda görülen vakaları yakından takip edip, okullardan kaynaklı vaka artışının ilçe geneline yayılımını minimum düzeyde tutmak için, öğrenciler ve okul personelinin filyasyon işlemlerini titizlikle takip ediyoruz. Güncel vakalarımızın kaynağına baktığımız zaman, vakaların %50’den fazlasını öğrenciler oluşturmaktadır. Pozitif çıkan bu öğrencilerin bir kısmının ailelerinde de enfeksiyon yayılımı görülmektedir. Okullarda yürüttüğümüz filyasyon çalışmalarıyla bu oranların minimum düzeyde olması için çalışıyoruz. İnebolu genelinde 300 civarında yüksek vakaları gördüğümüzde okul kaynaklı vakalardı. Şuanda vaka sayısı grafiğimize baktığımızda eylül sonu ve ekim başındaki hızlı artış dönemini geride bıraktık ve bir plato dönemi geçiriyoruz. Bu sayılardaki vaka miktarına en son mart ve nisan aylarında ulaşmıştık. Sonrasında vakalarda bir azalma dönemi olmuştu, hatta yaz aylarında vaka sayımızın tek haneli sayılara düştüğü haftalar olmuştu. Şu an ise İnebolu toplamında vaka miktarımız 200 ün üzerinde olup, bu durumun bir müddet daha bu şekilde seyredeceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

AŞI OLAN VAKALARDA HASTALIĞIN SEYRİ DAHA HAFİF

Vaka artışlarında dikkat çekilmesi gereken bir şey olduğunu ifade eden Dr. Ahmet Fatih Samur; ‘’ İnebolu genelinde vaka sayısı çok fazla olsa da pozitif hastalarda hastalığın seyri önceki dalgalarda olduğu gibi ağır seyirli gerçekleşmedi. Özellikle aşısını tamamlayan hastalarda hastalığın seyrine baktığımızda, asemptomatik olarak hastalığı atlatan ya da hafif semptomlarda hastalığı geçirenlerin oranı arttı. Hastaneye yatış ihtiyacı ya da yoğun bakıma yatışı ihtiyacı olan hasta oranı azaldı. Bu durum aşılama oranlarımızın artması ve de mevcut hastalık yayılımının ağırlıklı olarak küçük yaştaki okul öğrencilerinin oluşturmasından kaynaklanmaktadır.‘’ dedi.

OKULLARDA TEDBİRLER ÜST DÜZEYDE

‘İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı olarak  okullarda gerekli tedbir çalışmalarını İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü  ile beraber yürüyoruz. Öğretmenlerimiz, okul idarecilerimiz ve tüm  Milli Eğitim personeli, bu konuda büyük bir hassasiyet gösteriyorlar ve tüm tedbirleri alıyorlar. Ayrıca öğretmenlerimiz de aşı olma konusunda tüm hassasiyetini gösteriyorlar. ‘’

TOPLAM 2 DOZ AŞILAMADA %70 ORANINI YAKALADIK 

İnebolu genelinde aşılama noktasında bilgi veren İnebolu Toplum Sağlığı Merkezi Dr. Ahmet Fatih Samur sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’ İnebolu genelinde 1. Doz aşılama %80 gibi bir onarımız bulunuyor. İlçe nüfusunun toplamda 1. Ve 2. doz aşısı tamamlananlar %70 oranını buldu. Yaz aylarında aşılama oranlarımız çok düşüktü. Şuanda aşılama oranlarımız daha iyi durumda ve bundan da iyiye gideceğine inanıyoruz.  Aşılama çalışmalarımız aralıksız bir şekilde hastane de ve evlere gezici ekiplerimizin çalışması ile devam ediliyor. Gençlerimizin de aşılamalarını çalışmalarını sürdürüyoruz. Ayrıca da aşılamada 65 yaş üstünü de ele alırsak %90’lara ulaştığını belirtti.

KORUNMAK İÇİN AŞI OLMAYI İHMAL ETMEYELİM

‘’ Aşısını hiç olmayan, ya da tek doz aşı olup henüz ikinci dozunu olmayanlar varsa bir an önce aşı olmalarını tavsiye ediyoruz. Aşı olanların hastalığın ağır semptomlarından korunduğunu hastalığı çok hafif atlattığını görüyoruz. Vatandaşlarımızın aşılarını olmalarını ihmal etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Maalesef hala aşı olmayıp da hastalığı ağır atlatan hastalarımız oluyor. Pandemi şartlarının tamamen ortadan kalkmasını istiyorsak daha fazla beklemeden aşılarımızı tamamlamak oldukça büyük önem arz ediyor. ‘’

BÜYÜK BİR ÖZVERİ İLE ÇALIŞAN TÜM PERSONELİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Filyasyon ekiplerimiz gecesini gündüzüne katıp var gücüyle bu pandemi sürecinin başından beri çalışıyorlar. Toplum sağlığı merkezinde çalışan tüm ekip arkadaşlarımızın pandemi ile mücadelede çok büyük emekleri bulunuyor. Büyük bir özveri ile çalışan tüm personelimize sizlerin aracılığınızla sonsuz teşekkür etmek istiyorum.’’ diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER