Taş Ocağı projesi iptal edildi

Taş Ocağı projesi iptal edildi
banner13
banner3

Çicekyazı ve Ersizler Köylüleri derin nefes alacak. Bölgeye yapılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için ÇED süreci sonlandırıldı.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Çiçekyazı Köyü ve Ersizler Köyü mevkiine İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından kurulması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için olumsuz görüş bildirerek projeye onay vermedi.

ÇED SÜRECİ AŞAMASINA BAKILMAKSIZIN SONLANDIRILIRDI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, OGM ve TEİAŞ’nin olumsuz yöndeki görüşlerini içeren yazıyı İl Müdürlüğüne gönderdi. Bu kapsamda ÇED Yönetmeliğinin 5. Maddesi 2/a bendinde "Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır" hükmü çerçevesinde söz konusu projeye ait ÇED süreci sonlandırıldığı bildirildi.

ORMAN VE HALK İLİŞKİSİNİ OLUMSUZ ETKİLER

ÇED sürecinde komisyon üyesi olan Orman Genel Müdürlüğü'nün 30.09.2023 tarihli yazısında, "ÇED görüşü talep edilen sahanın tamamının 6831 Sayılı Orman Kanununa göre orman sayılan alanlardan oluştuğu, yapılması planlanan madencilik faaliyetinin çoğunlukla 2 ve 3 kapalı verimli ormanlarında planlandığı, orman bütünlüğünün bozulacağı ve bu alanların orman olarak muhafaza edilmesi gerektiği, proje sahasını yerleşim yerinin üst kısmında ve yakın mesafede olması, otoyolların ön görünümünde kalması, Orman-Halk ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceği ve sosyal problemlere sebebiyet vereceği ifade edilerek söz konusu proje ile ilgili olarak yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı ÇED süreci içerisinde nihai karar alınmasının Genel Müdürlükçe uygun görülmediği bildirildi.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. de 21.09.2023 tarihli yazısında ise ,"söz konusu ruhsat alanına 22 Bölge Müdürlüğümüz (Kastamonu) sorumluluğunda bulunan mevcut 154 KV Küre-Ayancık Elektrik Enerjisi iletim Hattının (EEIH) isabet ettiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda 154 KV Küre- Ayancık EEIH altında bulunan depolama alanlarının tesis edilmesinin (EEIH)'nin işletme ve bakım faaliyetleri çalışmalarına engel teşkil edeceği tespit edilmiş olup; projenin bu haliyle yürütülmesinin Teşekkülümüz faaliyetleri açısından uygun olmadığına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER