Suat Balaban “Devlet Millet El Ele Vermeli”

Suat Balaban “Devlet Millet El Ele Vermeli”
banner13
banner3

İnebolu Ziraat Odası Başkanı Suat Balaban, fındıkta yaşanan son gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, ‘’Devlet millet el ele verip fındığa sahip çıkmalı ‘’ dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) 2019 yılında ilçemize kazandırdıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Suat Balaban şunları söyledi:

“Yıllardır söylediğimiz ancak bir türlü kırılmayan piyasa oluşumu tekelleşme bu yılda kendini piyasa fiyatları üzerinde gösterdi. Ferrero fındık alım fiyatını TMO’nun açıklamış olduğu fiyatın gerisinde kilogram başı 48-49 TL’den açıkladı. Geçen yıl bu TMO ile 2 TL fark varken bu yıl 8-9 TL’ye geriledi.

Halbuki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yıl ki fındık fiyatını 54 TL olarak belirtmişken bunun aksine kısaca yabancı firma ‘ben kurduğum sömürü düzene üretici üzerinden milyarlarca dolar kar etmeye devam ediyorum’ dedi.

Yabancı bir firma yatırım yapma bahanesiyle ülkemize geliyor ve fabrika kuruyor, üretim yapıyor, kendine kartel yapı oluşturuyor. Kendisi ile işbirliği yapan tüccardan fındık alıyor, işbirliği yapmayanı kendince cezalandırarak piyasadan çekilmelerini söylüyor.”

İZİN VERİLMEMELİ

‘’Ekonomik olarak sıkıntılı bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde tek geçim kaynağı fındık olan üreticilerimizin emeğini yedirmeyelim’’ diyen Suat Balaban; ‘’Ekonomik olarak sömürülmesine izin vermeyelim’’ dedi.

SÖMÜRÜLÜYOR

Suat Balaban; “Bu yılda Ferrero bu manipülasyonu piyasada kendine bağlı alıcılarla yapıyor. üreticinin fındığını çeşitli bahaneler sunarak en düşük fiyattan almaya çalışıyor. Bu açıkça üreticilerimizin sömürülmesidir.

Fındığın değerini korumak milli bir görevdir. Devlet-Millet işbirliği ile bu tekelleri kırmalıyız. Devlet Fiskobirlik’i ile işbirliği içerisinde ürünün tamamını alacağını kararlı bir şekilde ifade ederek, güçlü bir şekilde piyasaya girmeli bu oyunu bozmalı ve tekelleşmeyi yok etmelidir. Tekellerin değil, ülkemizin kazanması sağlanmalıdır’’ dedi.

BASKIDAN KURTARALIM

Suat Balaban;’’ Piyasayı üreticilerimizin aleyhine, tamamen kendi istekleri yönünde şekillendirmeye çalışanlar hakkında gereği yapılmalıdır. Tüm kesimler artık TMO‘nun fındık üreticisi ve fındık piyasası için stratejik öneme sahip olduğunun farkındadır. TMO, açıklamış olduğu alım fiyatlarıyla ve uyguladığı politikalarla  piyasada denge sağlamaya çalışıyor aynı zamanda alım merkezi kurduğu bölgelerde  fındık tüccarlarının kendi fiyatından düşük fiyattan satış yapmalarını engelliyor böylece fındık üreticilerimizin emeğini ziyan etmiyor. İşte bu sebeple 2019 yılında büyük çabasını verdiğimiz TMO’yu ilçemize kazandırmamızın en büyük sebebi budur. Bu yüzden TMO bu tekelcilere karşı daha hızlı ve daha fazla alım yapmalı, alım merkezlerini artırmalı,  çiftçilerimizin ödemelerini peşin yapmaya gayret göstermelidir. Bunu da şöyle açıklayayım; TMO fındık ödemelerini 21 gün üzerinden ödeme yapması nedeniyle hasatla birlikte girdi borçlarını ödeyecek, işçilik giderlerini karşılayacak olan üreticilerimiz, ürünü tüccara götürüp TMO’nun altında bir fiyata satmak zorunda kalmasıdır.

Diğer taraftan da fındığın % 90‘ı TMO’nun belirlediği fiyatın altında bir fiyatta piyasada satılıyor, TMO buna müsaade etmemelidir’’ dedi.

KURS EKSİKLİĞİMİZ VAR

Suat Balaban ‘’ TMO‘nun bize verdiği talepler doğrultusunda fındık ayırımı ve kurutmada çok büyük sıkıntılar yaşandığını bu konuda olumsuzluklar yaşanmaması için fındık üreticilerimize bu 2 konu ile birlikte Halk Eğitim Merkezinde kurs açılmasını talep ediyoruz ‘’ dedi.

2022 TMO FINDIK ALIM MERKEZİ

Bu yılda ilçemizde yer alan TMO merkezi alımlarını 6 Ekim’e kadar yapacak olup çiftçilerimizin randevu almalarında son güne bırakmamaları önemle rica olunur. Randevu alamayan üreticilerimiz ziraat odamızdan yardım alabilirler.

Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Ş.Bayraktar’dan mesaj

Karadenizli başkanlara çağrı yaptı

Yabancı bir firmanın yatırım yapma düşüncesiyle Türkiye'ye gelerek fabrika kurduğunu, piyasa müdahale ettiğini iddia eden TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, "Karadeniz bölgemizdeki il ve ilçe belediyelerine seslenmek istiyorum, sahip olduğunuz araziler üzerine fındık depoları kurarak fındık üreticisine sahip çıkın. Bu sayede fiyat düşüşünü engelleyerek bölge ekonomisine daha fazla katkı sağladığınız gibi kırsal ve genç nüfusu da yerinde tutmuş olacaksınız" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER