Su Ürünleri Araştırma Komisyonu istişare toplantısı İnebolu’da düzenlendi

İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası, çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı...

Su Ürünleri Araştırma Komisyonu istişare toplantısı İnebolu’da düzenlendi
banner13
banner3

Balıkçılık ve su ürünleri sektöründe yaşanan sorunların araştırmak amacıyla kurulan TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu üyeleri, ilçemizde incelemelerde bulunarak istişare toplantısı düzenlendi.

TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu üyeleri İnebolu Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen istişare toplantısında balıkçıların sorunlarını dinleyerek rapor haline alındı.

Toplantının açılış konuşmalarını İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Özcan Gazioğlu, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu ve İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şakir İşeri gerçekleştirdi.

İNEBOLU ESKİ İHTİŞAMLI GÜNLERİNE YENİDEN KAVUŞACAK

İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, “Kadim ilçemize hepiniz hoş geldiniz diyorum öncelikle. Gazi Meclisimizin bu kadar değerli üyelerini ilçemizde görmek bizi gerçekten mutlu etti. İlçemizin Meclisimizle bağı eskilere dayanır. Az önce dışarıda da ifade ettim. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'de İstiklal Madalyası tevdi edilen tek ilçe İnebolu ilçesidir. Dolayısıyla Gazi Meclisimizin bu kadar kalabalık bir heyetle çok önemli bir sektör ve sorunlarla ve sorunları yerinde görüp çözme adına gelmesi bizi Kaymakamlık yönetimi olarak, ilçe halkı olarak çok memnun etti. İnebolu'muzun en önemli sorunlarından biri kıyı kenti olmamız, sahil ve ticaret kenti olmamız hasebiyle denizcilik ve balıkçılık aslında. Dolayısıyla böyle bir konunun da masaya yatırılması inşallah ilçemiz için hayırlı olacak. Sektör temsilcilerimiz bahsettiler ve bundan sonra da toplantı süresince bahsedilecek. Balıkçı barınağımızın yapılması çok önemlidir. İnebolu-Kastamonu yolcumuzun hali hazırda başlayan proje tamamlanması, sizlerin de kıymetli takipleriyle bizim için çok önemli. İnşallah İnebolu eski ihtişamlı günlerine yeniden kavuşacak. Biz umutluyuz. Çünkü İnebolu bölgesel bir merkez olarak görev icra etmiş oldu. Bundan sonra da aynı canlılığı inşallah hep beraber göreceğiz. İnebolu ticareti gerçekten Osmanlı döneminde, Cumhuriyet döneminden beri her zaman önemli. Şunu ifade edeyim, Osmanlı döneminin ilk dört ticaret odasından biri içinde bulunduğumuz İnebolu Ticaret Odası. Türkiye'nin çok ünlü iş adamları bu odaya kayıtlı. Bu bizim aslında ticari geçmişimizi ne kadar önemli olduğunu gösteren bir kıstas. Balıkçılarımızın da inşallah sorunlarının çözülmesiyle tekrardan eski ticaret canlılığına kavuşacak diye umut ediyorum” dedi.

2022 YILINDA AVCILIK YOLUYLA 14 BİN 4006 TON SU ÜRÜNLERİ İSTİHSALİ YAPILMIŞTIR

Kastamonu Tarım ve Orman Müdürü Vekili Özcan Gazioğlu; ‘’ “İlimizde Karadeniz’de direkt irtibatlı 6 ilçemiz ve 170 kilometre uzunluğunda sahil şeridimiz bulunmaktadır. Karadeniz’e komşu olan iller arasında en uzun sahil şeridine sahip olan iliz. 9 adet balıkçı barınağımız ve 1 adet limanımızla toplam 233 adet balıkçı gemimizle ilimizde ticari balıkçılık sürdürülmektedir. Balıkçı gemilerimizin hepsi12 metre altında olup geleneksel kıyı balıkçılığıdır.  2022 yılında ilimizde avcılık yoluyla 14 bin 4006 ton su ürünleri istihsali yapılmıştır. Su ürünleri ilgili çalışmalar bakanlığımızca sürdürülmektedir. ‘’ dedi.

İÇ SULARDA YAKLAŞIK BİN 250 TON CİVARINDA YILLIK ÜRETİM KAPASİTEMİZ VAR

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu:  “Hem sektörüm adına hem de bulunduğum Ticaret Odası adına sizlere hoş geldiniz demekten gurur duyuyoruz. Çünkü burada, bu kadar vekilimizle beraber olmak bize ayrıca bir mutluluk veriyor. Şöyle bir durum var ki biz de bu sektörün içindeyiz. Su ürünleriyle alakalı iç sularda yaklaşık bin 250 ton civarında yıllık üretimimiz kapasitemiz var. Ama bizim iç sulardaki üretimimizle Sinop, Samsun ve Trabzon'a kadar balık gönderiyoruz. Çünkü bizim ürettiğimiz balıklar, Karadeniz somonu olarak üretilen bir balıktır. Biz bunun kuluçkada yumurtasını üretiyoruz. Balığımızı çıkarıyoruz. 600-800 gram bandına geldikten sonra bu ürünlerimizi Sinop, Samsun ve diğer illerimize gönderiyoruz. Bizim ürettiğimiz balığımızın bin 300 ton civarında hacmimiz varsa yedi katı büyüdüğü zaman yaklaşık 9 bin ton civarında bir üretim kapasitesine kavuşmuş oluyor. Ama maalesef biz bu resmimizi iç sularımıza yaptığımız takdirde bile biz Kastamonu olarak faydalanamıyoruz. Biz burada istihdam yaratmak için, Kastamonu’da yapılmasını talep ettiğimiz ve Kastamonu sahillerinin 170 kilometre gibi bir sahil kapasitesi var. Ama maalesef kafes alabalığıyla alakalı bir girişimimiz yok. Bu konuda sizlerden destek istiyoruz. Sonuç olarak biz burada su ürünleri olarak bütün balıkçılarımızın da bu sektörün içinde olduğuna dair olmak yapılan çalışmalar neticesinde 60 bin ton kapasiteye ulaşabilecek kapasitemiz var. Pazar olarak da şu anda Rusya, Çin üzerinde ciddi anlamda Karadeniz somonunu Avrupa dahil olmakta birçok ülkeye ihracatımız var. Ama biz bu işin içinde olmak istiyoruz Kastamonu olarak. Yani ben şahsım için değil, memleketimiz için istiyorum. Bu 60 bin tonluk bir satışta eğer oluşturabilirsek İnebolu için ve diğer sahil ilçelerimiz için ciddi anlamda bir olacaktır. Yol sorunumuz, liman sorunumuz da dahil olmak üzere iyi bir adım atacaktır” dedi.

BİZ BİR AN ÖNCE TÜRKİYE'NİN ULUSAL LOJİSTİK AĞINA DAHİL OLMAK İSTİYORUZ

İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şakir İşeri; ‘’  “Cumhuriyetimizden sonra ne yazık ki bölgemizin yaşadığı sorunlardan bir tanesi de göçle beraber ilçemizin ticari potansiyelinin azalması. Bugün sektör analizi yapacağız.  Özellikle balıkçılıkla ilgili problemleri dile getireceğiz. Bizim balıkçılarımızın sizden birçok talebi var ama iki tane önemli sorunumuz var. Bir tanesi avlanma yasağı, ikincisi de İstiklal Madalyalı ilçemizin İstiklal Madalyası almasına vesile olan kahraman denizcilerimizin torunlarının bugün balıkçılık yaptığı limandaki durumu siz de gördünüz. Sığıntı gibi demek istiyorum ne yazık ki. Yıllardan beri çiziliyor, ediliyor. Evet, teşekkür ederiz. Bu aşamaya kadar geldi. Ama bizim balıkçı barınağımız yok. Ve bizim balıkçımız bu konuda da gerçekten çok zor durumda kalıyorlar. O yüzden sizden ricamız bu. Biz bir an önce Türkiye'nin ulusal lojistik ağına dahil olmak istiyoruz. Biz eğer buradan balık yollayacaksak, yol lazım. Biz buraya eğer balık yemek isteyen turist çekeceksek yol lazım. Ne yazık ki bunlardan bizde olmadığı için bunların sıkıntısını çekiyoruz. İnsanlar buraya ulaşmakta zorluk çekiyorsa ticaret de olmuyor. Bu bugüne kadar sağ olsun çeşitli vekillerimiz iyi kötü bizimle ilgilendi ama ben burada ayrı bir parantez açmak istiyorum. Kastamonu Milletvekilimiz Sayın Serap Ekmekci hanımefendiye ayrıca teşekkür etmek istiyorum.” diye konuştu.  

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2023, 17:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER