Solunum yolunda ‘üçlü virüs’ tehdidi

1 haftada yaklaşık 1000 kişi grip-nezle gibi şikayetleri nedeniyle İnebolu Devlet Hastanesi’ne başvurdu

Solunum yolunda ‘üçlü virüs’ tehdidi
banner13
banner3

Havaların soğumasıyla grip vakalarında artış yaşanırken, son dönemde üst solunum yollarında aynı anda birden fazla virüs görülmeye başlandı. Uzmanlar 'üçlü virüs' olarak bir arada görülen rinovirüs, RSV ve influenza ile ilgili vatandaşları uyarırken, üçlü virüs tehdidi ilçemizi de sardı. Özellikle okullarda sınıfların yarısı, salgına yakalanıp hastalanan çocuklar nedeniyle neredeyse boş kaldı.

İnebolu Devlet Hastanesi Çocuk Polikliniklerine ve Acil Servis olmak üzere bir hafta içerisinde yaklaşık 1000 kişi grip-nezle gibi hastalık şikâyetinde bulundu.

Virüs salgını ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Enes Dalmanoğlu "Son dönemde viral enfeksiyonlarda belirgin artış görüyoruz. Özellikle influenza ve rinovirüs dediğimiz mikroplarda belirgin artış var. Bu iki mikrop aslında birbirinden çok farklı seyrediyor. Rinovirüs, nezle mikrobu. İnfluenza dediğimiz de grip mikrobu. Her ikisinde ateş gözüküyor ama grip nezleye göre daha ağır seyirli. Çocuklarda halsizlik, bitkinlik, eklem ağrıları ön planda oluyor ve ateş 40 dereceye kadar yüksek seyrediyor. O yüzden influenza gördüğümüz noktalarda, okullarda belirgin olarak sıkıntı ortaya çıkıyor. Hastalar okula gidemeyecek düzeyde oluyor. Bununla beraber nezle olan hastaların genel halleri daha iyi oluyor ve okullara gidebiliyorlar.

MASKE KULLANMALARI GEREKİYOR

Şu anda influenza ve rinovirüsten hatta RSV'den dolayı servisimizde belirgin bir artış var. Neredeyse servisimiz tam doluluk oranıyla çalışıyor. Yoğun bakımlarımızda gene artış görüyoruz. Son bir haftadır yoğun bir artış var; bu hastalıkların çoğu virüslere bağlı. Aynı Kovid-19 gibi bu mikroplar da bir virüs. Bu salgın damlacık yolu ile bulaştığı için okullarda, kreşlerde çok belirgin bir şekilde bulaş oluyor. Hasta sayısı, gün geçtikçe artıyor. O yüzden mümkün olduğunca bu hastalık semptomları gösteren çocuklarımızın izole olmaları, okula gitmemeleri ve maske kullanmaları gerekiyor. Bu çocuklarda akciğer ve ortakulak enfeksiyonları görülebildiği için antibiyotik ihtiyacı olabiliyor fakat genel olarak bunlar virüs olduğu için antibiyotikler, bu hastalıklarda işe yaramıyor."

GRİP AŞISINI VE KOVİD-19 İÇİN HATIRLATMA DOZUNU ÖNERİYORUZ

Kapanmalarla bir şekilde enfeksiyon zincirinde kırılmayı sağladık ama şu anda bütün bu tedbirleri bıraktığımız için önceden korunduğumuz virüslerle artan sıklıkla karşılaşmaya başladık. Tabi ki öncelikle maske, mesafe ve hijyen hayatımızın bir parçası ama aşıyı da hatırlatmak gerekli. RSV, rinovirüs gibi etkenlerde aşımız yok ve Kovid-19 ile influenzaya göre hafif seyirli hastalıklar. Kapalı alan ve toplu taşımalarda maskeye tekrar dönmemiz gerekiyor. Henüz olmayanlar için grip aşısını ve Kovid-19 için hatırlatma dozunu öneriyoruz. ‘’

RESPİRATUAR SİNSİSYAL VİRÜS (RSV) NEDİR?

Grip ve soğuk algınlığına benzer şikayetlere neden olurken, tedavisinde gecikildiğinde akciğerleri tehdit ediyor. Tüm yaş gruplarında özellikle bebekler ve yaşlılarda yaşamı tehdit eden solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüs, son yıllarda görülme sıklığındaki artışla dikkat çekiyor. Çocukların tümü 2 yaşına kadar en az bir kez RSV ile hastalanmakta ve hayat boyu bu enfeksiyonun tekrarı sık olarak görülmektedir. Büyük çocuk ve erişkinlerde RSV genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu; bebek ve küçük çocuklar ile prematüre doğanlarda, bağışıklık yetmezliği olanlarda ve yaşlılarda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonları geliştirebilmektedir. ‘’ dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER