Şeref ve Kahramanlığın 96. Yıldönümü!

Şeref ve Kahramanlığın 96. Yıldönümü!
banner13
banner3

9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü’nün 96. yıldönümü kutlama etkinlikleri, Atatürk Anıtı önünde yapılan çelenk sunma töreni ile başladı.

Daha sonra İnebolu Limanı'nda ki kutlama programına geçildi. Törene Kastamonu Vali Vekili Yaşar Karadeniz, İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, Belediye Başkanı Engin Uzuner, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Savaş, kurum amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törende konuşan Kastamonu Vali Vekili Yaşar Karadeniz, büyük millet olmanın herkese nasip olmayacağını belirterek Ortadoğu'yu örnek gösterdi. Vali Vekili Karadeniz, konuşmasında, "Büyük milletler ne zaman ki zora dara düşerlerse daha da birbirlerine kenetlenirler daha sımsıkı olurlar daha büyürler ve kuklaya bir sel gibi coşarak yine o önceki iyi günlerine dönmek için güçlü bir mücadelenin içinde yer alırlar. Bugün içinde bulunduğumuz coğrafya da Ortadoğu'da yaşanan olaylara baktığımızda aslında büyük millet olan ülkelerle diğer ülkeler arasındaki farkı da çok iyi görüyoruz.  Bu bölgede oynanan oyunlara bakıyorsunuz geçmişten beri tarihi geçmişi olan ve devlet olma geleneği olan büyük milletler hala daha direniyorlar ayakta duruyorlar. Ama sonradan oluşan suni devletler bundan çok daha çabuk etkilenip parçalanma sürecine girebiliyorlar. İşte bizde Kurtuluş Savaşı'nda böyle bir süreç yaşadık. Tıpkı bugün oynanan oyunların bir başka versiyonu zaman toprak egemenliğine dayalı emperyalizm denilen versiyonu uygulamaya konulmuştu ve Anadolu Coğrafyası harita üzerinde tıpkı diğer Arap ülkelerin bölgelerinde olduğu gibi değişik ülkelere değişik milletlere tahsis edilmişti. Ama o zor durumda dahi Ankara önlerine kadar düşman gelmesine rağmen bu millet ümidini hiç kaybetmedi. Ve dimdik ayaktayız diyerek mücadelesine daha da ödün verdi ve bağımsızlığını kazandı." diye konuştu.

"İNEBOLU ANKARA'NIN İMDADINA YETİŞTİ"

Vali Vekili Karadeniz,  bağımsızlık sürecinde İnebolu’nun katkısı hiçbir zaman unutulmadığını ve unutulmayacağını belirterek "Çünkü o en zor zamanlarda artık Anadolu’da cephanenin bitti denildiği zaman İnebolu Ankara’nın imdadına yetişmiş. Kastamonu ve İnebolu yöresinin insanları kadınlar ve erkekleriyle dişini tırnağına takarak Anadolu ya cephane taşımışlar ve lojistik destek sağlamışlardır." dedi.

İNEBOLU-KASTAMONU YOLU

Bugün de bu güzergâhın yine önemini koruduğuna dikkat çeken Vali Vekili Karadeniz, İnebolu-Kastamonu yolunun ihale sürecine değindi: "Her ne kadar coğrafya da kaynaklanan sıkıntılar ve gelişen ulaşım yollarından yeterince nasibini almamış olması dolayısıyla biraz unutulmuş gibi görünse de ama son zamanlarda önemi yine ortaya çıkmıştır ve buna paralel olarak bildiğiniz gibi Kastamonu İnebolu Kara Yollarında ihale süreci şuanda hala devam etmektedir. Bu süreç tamamlandığında sizler inşallah buradan Anakaraya 3 saat gibi kısa sürede ulaşabileceksiniz. Nasıl Kurtuluş Savaşında bu güzergâh bu coğrafya Kurtuluş Savaşımızın lojistik yolu olmuşsa bundan sonra da ekonomimizin lojistik yolu olmaya devam edecektir. Özellikle Limanla bu yol birleştiğinde inanın buradaki gelişmeler şuan ki durumun çok çok daha ötesinde olacaktır. "

"AYNI FEDAKÂRLIK AZİM VE KARARLILIKLA HER DAİM ÇALIŞMALIYIZ"

İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy da yaptığı konuşmada İnebolu’nun yiğit evlatları kayık ile kanının birleşmesiyle destansı zaferin mimarı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ulu Önder Atatürk İnebolu ya geldiği zaman kahraman ve cesur denizcilerin ellerini tek tek sıkmış “Büyük bir samimiyet ve yakınlıkla sizin gayretlerinizi öteden beri takdir ederim, her vakit ve surette vatan emrinde bulunacağınızdan eminim yaptığınız hizmetleri asla unutmayacağım” diye belirterek takdirlerini belirtmişlerdir. Denizcilerimiz de vatan ve millet için her zaman aynı şevk ve gayretle çalışacağız yeter ki emrediniz karşılığını vermişlerdir. Bu vatanı bize atalarımızın bize bir emaneti olduğunu unutmayarak milletimizin bağımsızlığını ve bütünlüğünü korumak için canlarını feda ettiklerini aklımızdan çıkarmadan, aynı fedakârlık azim ve kararlılıkla her daim çalışmalıyız.Birlik ve beraberlik temsiliyle her zorluğun üstesinden gelineceğini sergileyen Heyemola oyununun sadece oyunlarda değil İnebolu’muzun menfaati için hayatın her aşamasında sergilemek zorundayız. "

Daha sonra temsili gösteri ile Kurtuluş Savaşında silah  ve  cephanenin deniz  yolu ile İnebolu Limanına   getirilişi ve  yöre  halkının omuzlarında  kağnı  arabasına yüklenerek cepheye  sevki  canlandırıldı. Heyamola ve halk oyunları gösterileri sonrasında ‘‘Gözüm Sakarya Dumlupınar da, Kulağım İnebolu’da’’ konulu okullar arası resim, şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ve İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü Bocce turnuvasını kazanan takımlara ödülleri verildi.

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2017, 17:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER