Selzedelere ‘iade’ şoku

Selzedelere fazla ödenen paralar geri istendi, liste çıkartıldı...

Selzedelere ‘iade’ şoku
banner13
banner3

11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz genelinde meydana gelen ve 72’si Kastamonu’dan 82 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan “100 yılın afeti” olarak tanımlanan sel felaketinin ardından evlerini ve eşyalarını kaybeden vatandaşlara AFAD aracılığıyla nakdi yardımlar yapıldı.

Bozkurt başta olmak üzere, Abana, İnebolu'da yapılan yardımların bir kısmının mükerrer (fazladan) ödendiği gerekçesiyle geri ödenmesi talep edildi.

Kastamonu Valiliği tarafından afetin etkili olduğu ilçelerin kaymakamlıklarına ve köy muhtarlıklarına gönderilen yazıda; söz konusu mükerrer yardımların, ödeme yapılan office 2019 pro satin al vatandaşlardan alınarak valilik hesabına yatırılmasının sağlanması talep edildi.

Öte yandan, geri ödeme yapılması istenen yardımların büyük bölümünün 11 Ağustos sel felaketinde en büyük hasarı alan köylerden olan ve adeta Zarbana Çayı ile Karadeniz’in birleştiği ve sular altına kalan İnebolu’ya bağlı Özlüce Köyü’nden olması da dikkat çekti.

Kastamonu Valiliği tarafından gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı; "Ağustos 2021 tarihinde ilimiz ve ilçelerinde etkili olan sel afeti nedeniyle Türkiye afet müdahale planı tam uygulanmış; Hasar Tespit, Zarar Tespit ve DSİ, AFAD Jeolojik Etüt Raporları Ekiplerince inceleme raporları düzenlenerek Cumhurbaşkanlığınca onaylanmıştır. 3 ayrı ekibin raporları doğrultusunda Valiliğimiz ve ilçe Kaymakamlıklarında oluşturulan Acil Yardım Harcama Komisyonu kararları ile AFAD başkanlığından gelen Acil Yardım Ve İnsani Yardım Hesaplarından 2021 yılı için belirlenen ve fiili ikameti aynı konutta bulunan ev sahiplerine 15 bin TL ve kiracıları da 7 bin TL ödeme yapılmıştır. Sel afetinde sadece eşya zararı bulunan vatandaşlarımıza zararın büyüklüğüne göre 35 bin TL'ye kadarı ilçe vakıflar ınca arta kalan tutar da 15 bin TL'ye kadar valiliğimiz ya da kaymakamlıkların ilgili hesaplarından 50 bin TL kadar zararı ödenmiştir.

İlk günlerinde vatandaşlarımızın yaralarını sarmak acıyla Bozkurt Afet Koordinasyon Merkezinde Kaymakamlık Hesabından ve Valiliğimiz Hesabından, Bozkurt ve afet yaşanan diğer ilçelerimizden Abana, Azdavay, İnebolu Küre ve Şenpazar ilçeleri afetzedeleri adına ödemeler yapılmıştır.

Valiliğimize gelen talep ve şikayetler üzerine bu ilçelerimize gönderilen ödeneklerden afetzede vatandaşlarımıza yapılmadığından, Valilik Acil Yardım Harcama Komisyonu tarafından ödeme yapılmış olup, bu iki hesabın incelenmesi neticesinde ekte ilçesi ve T.C. numarası adı soyadı ve fazla ödeme tutarı belirtilen vatandaşlardan geri alınarak TR16 0001 0001 5136 1065 4050 11 nolu Valilik insani yardım hesabına yatırımının sağlanması bunun gereğini rica ederim." denildi.

Gelen yazı ile şoke olan sel mağdurları ne yapacaklarını kara kara düşünüyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hüseyin demirbaş
Hüseyin demirbaş - 2 yıl Önce

Aynen inceleme gerekli benim komşum tarımdan aynı metrekare beş katı fazla para aldı sebebini öğrenemedik

Ergün Durgut
Ergün Durgut - 2 yıl Önce

Aynı iade talebinin iki tane dairesi olupta sosyal yardımlaşmadan ve belediyeden gıda ve kömür alan sözde fakirlerdende istenmesi gerekmezmi

SIRADAKİ HABER