Nusret Mayın Gemisinin İnebolu ziyareti iptal oldu

Nusret Mayın Gemisinin İnebolu ziyareti iptal oldu
banner13
banner3

Milli Savunma Bakanlığı TCG Nusret müze gemisinin 30 Nisan-20 Haziran tarihleri arasında Marmara ve Karadeniz limanlarında ziyarete açılacağını duyurmuştu. 16 Mayıs İnebolu Limanında halkın ziyaretine açılması beklenen TCG Nusret müze gemisi İnebolu’ya gelmedi. İnebolu Programını 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle iptal edildiği bilgisine ulaşıldı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "TCG NUSRET müze gemimiz, 30 Nisan-20 Haziran 2023 tarihleri arasında Marmara ve Karadeniz limanlarında halkımızın ziyaretine açılacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.

ÇANAKKALE KAHRAMANI

Tarihe yön veren Çanakkale Savaşının zaferle sonuçlanmasını sağlayan en önemli stratejik manevralarından birini gerçekleştiren Nusret Mayın Gemisi, müttefik gemilerine rağmen Anadolu yakasındaki Karanlık Liman’a ellerinde kalan son 26 mayını döşeyerek savaşın kaderini değiştirdi.

1911 yılında Almanya’nın Kiel şehrinde kızağa çekilen gemi 1913 yılında Osmanlı Donanması’na katıldı. Gemi, 2 adet 47mm topu ve 26 adet mayınıyla birlikte 4 Mart 1915 gecesi tarihi bir görev için Çanakkale Boğazı’na açıldı. Görev kapsamında Nusret, Erenköy’ün Karanlık Limanı açıklarına taşıdığı 26 mayını bırakarak geri döndü. Bu görev sayesinde Nusret, 18 Mart 1915 günü Çanakkale Boğazı’nı geçmeye çalışan 639 kişilik mürettebatlı Bouvet zırhlısını, onun ardından gelen HMS Irresistible ve HMS Ocean zırhlılarını sulara gömmüştü.

NUSRET MAYIN GEMİSİ TARSUS’TA SERGİLENİYOR

Geminin orjinali Tarsus/Mersin de bulunmaktadır. Geminin replikası ise Gölcük tersanesi tarafından 2011 yılında “TCG Nusret” adıyla tekrar inşa edilmiş ve Çanakkale’de müze gemi olarak limana bağlanmıştır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER