MİNİBÜSÇÜLER CAN ÇEKİŞİYOR

Karadeniz Tur Koop Başkanı Cengiz Celiloğlu: “Pandemi en çok minibüsçülere vurdu, kredilerimizi ödeyemiyoruz. Devletimizden destek ve yardım bekliyoruz.”

MİNİBÜSÇÜLER CAN ÇEKİŞİYOR
banner13
banner3

Birçok ilde ve ilçede şehirlerarası taşımacılık yapan minibüsler yolcu olmadığı için tur sayısını %70 eksiltirken şehiriçi servislerin sayısı da düşürüldü. Sefer sayısını 26 turdan 8 tura düşüren Karadeniz Tur Kooperatifi şehiriçi yolcu taşımacılığı seferlerinde de kısıtlamaya gitti.

Kooperatif Başkanı Cengiz Celiloğlu pandemi sürecinin en çok minibüsçüleri olumsuz etkilediğini, mart ayından bu yana para kazanamadıklarını, üyelerinin araç kredi taksitlerini ödeyemediklerini belirterek “Devletimizden yardım ve destek beliyoruz” dedi.

‘’ÜYE ARKADAŞLARIMIZIN HİÇ BİRİSİ PARA KAZANAMIYOR’’

Karadeniz Tur Koop Başkanı Cengiz Celiloğlu Kastamonu’da aynı sorunu yaşayan 250 civarında minibüs olduğunu belirterek şunları söyledi; ‘’ Kooperatifimize bağlı 41 tane minibüsümüz var. Bizler İnebolu’dan Kastamonu’ya yolcu taşımacılığı yapan bir kooperatifiz. Mart ayından önce günlük 26-27 arabamız Kastamonu’ya gider ve geri dönerdi. Şu anda pandemi nedeniyle tur sayımızı 8 sefere kadar düşürmek durumunda kaldık. Bunda bile boş gidip geliyoruz. Çok zaman mazot parasını bile çıkaramıyoruz. Üye arkadaşlarımızın hiç birisi para kazanamıyor ve çok zor durumda.

ÖĞRENCİ TAŞIMACILIĞI YAPANLAR DAHA DA SIKINTILI

Bizde öğrenci taşımacılığı yapan üyelerimiz de bulunuyor. Öğrenci taşımacılığı yapan araç sahiplerimiz bizden daha çok zor durumdalar. Onlar hiç çalışamıyorlar. 3 Ay önce sözleşme yapılırken herkesten teminat mektubu yada paraları alındı ama şimdi 3 aydır hiç servis çekilmedi. Öğrenci taşımacılığı için borçla araç alanlar oldu. Şu anda evine ekmek alamayan arkadaşlarımız var.

Her aracın yıllık ödemek zorunda kaldığı koltuk, trafik, kasko sigortası, cam pulu gibi ödemeleri var. Yıllık en az 10 bin TL tutuyor. Vergileri var. Araçlarımız genelde 200 bin TL civarında olduğu için birçok arkadaşımızın kredisi var.  Kooperatifimizde şuanda bankalara milyonlarca borcu olan arkadaşlarımız var. Kredi borçlarını ödeyemez duruma geldiler. Kredi taksitlerini yeni kredi ile kapatıyorlar.

KÜÇÜK HATALARA CEZA YAZILIYOR

Arkadaşlarımız para kazanamıyorlar, moralmen çökmüş durumda ve moralmen çöken insan küçük hatalar yapabiliyor. Büyük şehirlerde yolcu fazlalığından ceza yazılıyor. Biz yolcu bulamıyoruz. Zarar ederken bir de ceza ile karşılaştığımızda daha fazla moralimiz bozuluyor. Hata yapan şoför arkadaşımıza ceza yazılsın biz bu duruma karşı değiliz ama ufak tefek hatalarında affını bekliyoruz.  Taşradaki taşımacılık sektörü bitmiş durumda.

‘’VATANDAŞLARIMIZ MİNİBÜSLERE BİNMEKTEN KORKUYOR’’

Vatandaşlar kalabalık olmaktan ve virüs kapmaktan korkuyor. Büyükşehirlerde yapılan kontrollerde ki fazla yolcuların medyada yer alması buralarda minibüs yolculuğu yapanları olumsuz etkiledi.  Vatandaşlarımız bizim araçlarımıza binmekten korkuyor. Aslında bizim araçlarımız her gün temizleniyor ve dezenfekte ediliyor. 

TAŞIMA SEKTÖRÜ AYAĞA KALDIRILMADIR

Bu sorun sadece İnebolu Karadeniz Tur Kooperatifi'nin sorunu değil, Kastamonu’da yolcu taşımacılığı yapan en az 250-300 tane minibüs var. Her ilçeden Kastamonuya yolcu taşıyan kooperatifi bulunuyor. Köylerden mahallelerden sokaklardan okullara öğrenci taşıyan minibüsler var. MEB ile sözleşme yapmış ama kısıtlama nedeni ile öğrenci taşıyamayan ama teminat olarak yatırdığı parası bekleyen teminat mektubunun faizini ödeyen minibüsler var. Her ilçenin taşımacısı şuanda çok zor durumda ve Türkiye genelinde  yolcu taşımacılığı sektörü mart ayından bu yana bitmiş durumdadır. 200 Bin TL lik  250 araç 50 Milyon ediyor. Yani 50 milyonluk yatırım can çekiyor. 250 araç sahibi aileleri ile birlikte en az 1000 kişi ediyor.

DEVLETİMİZDEN YARDIM BEKLİYORUZ

Devletimizden yardım ve destek beliyoruz. Taşıma sektörü tekrar ayağa kaldırılmalıdır. Devletimizden sigorta kasko ve cam bandrolünde indirim talep ediyoruz. Kredi borçlarının faizsiz olarak ötelenmesini istiyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER