Milli Mücadele efsanemiz Denk Kayığı yeniden can bulacak

Milli Mücadele efsanemiz Denk Kayığı yeniden can bulacak
banner13
banner3

İnebolu Kaymakamlığı himayelerinde Milli Mücadele Döneminde mühimmatları taşımak için kullanılan Denk Kayığı İnebolu’ya yakışır bir şekilde yeniden hazırlanıyor. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar’ın isteğiyle başlatılan projede Milli Mücadele efsanemiz Denk Kayığı Mehmet Aksoy’un ellerinde yeniden can bulacak. Ayrıca, İnebolulu Hemşehrimiz Adem Salcıoğlu tarafından da Denk Kayığının yeniden doğuş hikayesi, yapılışı aşama aşama belgeselleştirilecek.

Kaymakam Ahmet Vezir Baycar; ‘’ İnebolu olarak Türkiye’nin istiklal madalyalı tek ilçesiyiz. Bununla da gurur duyuyoruz. İstiklal Madalyası kolay kazanılmadı ve çok büyük fedakarlıklar neticesinde elde edildi. Dönemin önemli bir ticaret merkezi olan İnebolu ve İnebolu Limanı Kurtuluş Savaşı'nda Kayıkçılar Loncası çok büyük rol oynamıştır. Kayıkçılar Loncasına İnebolu’yu temsilen Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası verilmiştir. 3 yıl boyunca hiçbir ücret almadan denk kayıklarıyla mühimmatlar taşınıyor. Deniz aracılığıyla gemilerle kıya, kıyıdan da kağnılarla ve sırt üstünde Ankara’ya ordumuza yetiştiriliyor. 3 yıl boyunca zorlu bu işi meccanen yapıyor atalarımız. Denk kayıklarımızda bu konuda çok büyük bir rol üstelenmiştir.” diye konuştu.

 ‘’DENK KAYIĞIMIZI İNEBOLU’NUN GÜZEL BİR KÖŞESİNDE SERGİLEYECEĞİZ’’

Kaymakam Baycar; ‘’ Denk kayıklarını biz zamanla artık yeni gemi teknolojisiyle maalesef zamanla kaybettik ve denk kayığı günümüze ulaşan bir tam anlamıyla denizciler müzesinde İstanbul’da bir denk kaygımız bulunmaktadır. Onun dışında ilçemize gelen ziyaretçilerimize gösterebileceğimiz ve denize indirebileceğimiz bir denk kaygımız kalmadı. Bizde bu eksiği hissederek orijinal projesine yeni uygun bir denk kayığı yapma çalışması başlattık. Şuanda inşa ediliyor ve yaklaşık 2 aydır çalışmalar sürüyor. Denk kayığımız 10 metre 60 cm uzunluğunda 2 metre 60 cm genişliğinde orijinal boyutlarda ve projesine uygun tamamen atalarımızın yaptığı ahşap ustalığını sergileyerek benzer bir denk kaygı yapacağız. Bu denk kayığımızı İnebolu’ya misafirlerimize, öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza gösterebileceğiz. Bizim 9 Haziran İnebolu Şeref Ve Kahramanlık Günü, 27 Ağustos Atatürk’ün Gelişinin, Şapka ve Kıyafet İnkılâbı gibi düzenlediğimiz törenlerde ve özel günlerde bu denk kayığımızı denize indirip ziyaretçilerimizi, öğrencilerimize göstermektir. Atalarımızın yaptığı kahramanlıkları tekrardan hatırlatabilme imkanına kavuşmuş olacağız. Mehmet Aksoy ustamız denk yapma işini üstelendi ve kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ustamızın elverişli çalışması ile inşallah Nisan ayına kadar inşallah denk kayığını tamamen bitirmiş olacağız. Denk kaygımızın işleri tamamlandıktan sonra da bu denk kayığımızı özel günler haricinde de İnebolu’nun güzel bir köşesinde karada sergileyeceğiz ve hatta yanına bir kağnı da koyarak cephanenin serüvenini ziyaretçilerimize yansıtma amacındayız. İnşallah buna hep beraber muvaffak olacağız ve bunu hep beraber göreceğiz, şahitlik edeceğiz. Aynı zamanda da bu iş bir ustalık gerektiren bir süreç, kompleks bir süreç çünkü ağaç seçiminden, malzeme seçiminden yoğun emek verilecek bir iş olduğu için bunu da biz ayrıca bir belgeselleştirmek istiyoruz. Eş zamanlı olarak bir belgesel çalışmamız başladı. Bu belgesel sürecini de Adem Salcıoğlu kardeşimiz üstlendi ve kendilerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Şuanda belgesel çekimleri de devam ediyor. Belgeselde ağaç kesiminden tutup bitimine kadar süreci aşama, aşama belgeselleştirip vatandaşlarımıza ecdadımızın hem denk kayığı yapım sürecini hem de nihai şeklini gösterme fırsatımız olacaktır. Milli Mücadelenin kazanılmasında İnebolu’nun adı çok büyük bir rolü olmuştur. İnebolu’nun kaderini değiştirecek mühimmatlar denk kayıkları aracığıyla İnebolu’dan taşınmıştır. Bununda bize bir vefa borcudur olduğunu düşünüyorum ve borcu ödeyebilmenin mutluğunu yaşıyorum. ‘’ ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER