Milletvekili Baltacı, Ulaştırma Bakanı'na sordu: "İnebolu yolu ne zaman bitecek?"

banner3

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Kastamonu’da yapılması gereken ve devam eden yol projelerini gündeme getirdi.

Baltacı, Bakan Adil Karaismailoğlu’nun da gün boyu katıldığı bütçe görüşmelerinde; İnebolu Yolu, Kırık Barajı Relokasyon Yolu, Daday Yolu ve Tosya Yolu’nu konuştu.

Cengiz İnşaat tarafından yapımına başlanan İnebolu Yolu ile Kırık Barajı Relokasyon Yolu’nda çalışmaların durma aşamasında olduğunu söyleyen Milletvekili Hasan Baltacı buna rağmen projelerin maliyetinin her yıl katlanarak arttığını kaydetti ve “Cengiz İnşaat bu yolları yapsa da kazanıyor, yapmasa da kazanıyor. Ama yapılmadığı takdirde Kastamonulular kaybetmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Baltacı, komisyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın 2022 yılı bütçesi hayırlı uğurlu olsun. Bu vesileyle, memleketim Kastamonu’nun ve Kastamonuluların beklemiş olduğu bazı cevaplar var, bunu da doğrudan Sayın Bakan’dan duymak istiyoruz.

Önemli konulardan biri, Kastamonu-İnebolu yolu. Bilmeyenler için ifade etmek isterim ki Kastamonu – İnebolu yolu, İstiklal Yolu’nun başlangıcıdır. İstiklal Yolu da hem Anadolu’nun kurtuluşu hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda tarihsel bir misyona sahiptir ve bu tarihsel önem dolayısıyla da İnebolu, bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından İstiklal Madalyası’yla şereflendirilmiş bir ilçemizdir.

“GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 24”

“Ne yazık ki, 2017 yılında ihalesi yapılan Kastamonu-İnebolu yolunun bugünkü fiziki gerçekleşme oranı yüzde 24 civarında. İhalesi üzerinde kalan yüklenici firma Cengiz İnşaat ise şu anda Kastamonu-İnebolu yolu üzerinde herhangi bir çalışma sürdürüyor değil. Bu yol 31 Aralık 2020’de bitmesi gerekiyorken, üzerinden üç yüz dokuz gün geçmesine rağmen, şu anda Kastamonu-İnebolu yolunda herhangi bir çalışma yapılmıyor ve Sayın Bakan’ın en son açıklamış olduğu tarihe göre 2024 yılında bitecek.

“CENGİZ İNŞAAT YAPSA DA

KAZANIYOR, YAPMASA DA KAZANIYOR”

Bu yolun ihalesi 1 milyar 389 milyon TL’ye yapıldı. Yalnız, Sayın Bakan, 13 Kasım 2020’de Kastamonu’yu ziyaretinde şöyle bir ifade kullandı: Bu yolun 2 milyar 850 milyon maliyetle biteceğini söyledi. Fakat gelin görün ki Kastamonu Valiliği sitesinden yapılan açıklamaya göre, bu yol 3 milyar 612 milyon TL’ye bitecek. Bir diğer konu da Kastamonu-Çankırı yolu, Ilgaz Tüneli ve Kırık Barajı relokasyon yoludur. Bu yol da ihalesi 2017 yılında yapılmış, şu anda yüzde 52 gerçekleşme oranıyla devam etmektedir. O günden bu güne tam 1675 gün geçmesine rağmen yani ihale sözleşmesinin bitişinden 725 gün daha fazla süre geçmesine rağmen henüz tamamlanmış değildir. Bu yolun da ne zaman tamamlanacağını Kastamonulular merakla bekliyorlar. Bugün bu yollarda çalışma yapılmamasına rağmen, Cengiz İnşaat bu yolları yapsa da kazanıyor, yapmasa da kazanıyor. Ama yapılmadığı takdirde Kastamonulular kaybetmeye devam ediyor.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2021, 20:01
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yorumcu
Yorumcu - 2 yıl Önce

Eeee Bakan ne demiş ?

Burak Çubuk
Burak Çubuk - 2 yıl Önce

Daha dün İstanbul dan geldim, Seydiler Küre arasında yol yapım çalışmaları devam ediyor. Küre İnebolu arasında bir çalışma gözlemleyemedim

Ahmet guler
Ahmet guler - 2 ay Önce

Ak Parti'nin cevabini merakla bekliyoruz

SIRADAKİ HABER