Köylüler "Taş Ocağına Hayır!" dedi

banner3

İnebolu ilçesinde Köylüler, Taş ocağına karşı çıktı, CED katılım toplantısında topraklarına sahip çıkarak yetkililer sunum yaptırmadı.

Çiçekyazı ve Ersizler Köyü arasına yapılması planlanan ve ÇED süreci başlatılan taş ocağı için yetkililer ve halkın katılımı ile toplantı yapmak istedi. Vatandaşlar ÇED toplantısına karşı çıkarak yetkililere tepki göstererek CED toplantısında sunum yapmalarına izin vermedi.

Vatandaşlar taş ocağı projeye karşı çıkarak, ‘Taş ocağı istemiyoruz’ sloganları atarak bilgilendirme toplantısına yapılmasına engel oldular.

Çiçekyazı ve Ersizler Köyü arasına yapılması planlanan taş ocağı için başvuruda bulunan İl Özel İdare ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililer, ÇED toplantısı gerçekleştirmek istedi. 

Kastamonu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri Çiçekyazı Köyünde köylüler ile bir araya geldi.  Fakat burada vatandaşlar toplantının yapılmasına ve taş ocağı açılmasına karşı çıktı.  Bu nedenle köylü vatandaşlar CED toplantısında bilgilendirme sunumunun yapılmasına izin verdiler.

SLOGANLARLA KARŞI ÇIKTILAR

Köy konağında gerçekleştirilmek istenen CED toplantısı için bir araya gelen köylü vatandaşlar, ellerindeki dövizlerle sesini duyurmaya çalıştı.

Dövizlerinde üzerlerine, Su Hayattır, Suyuma Dokunma!, Doğamıza Dokunma!, sloganları yazıldı.  Dövizlerle yetkililere tepki gösteren vatandaşlar,’ Biz Taş Ocağı İstemiyoruz’ diye sloganlar attı.

“BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE DE AKTİF BİR ŞEKİLDE DEVAM EDECEĞİZ”

Toplantı sonunda gazetemize konuşan Ersizler Köyü Muhtarı Nihat Kaya, tepki gösterek herkese teşekkür ederek “Köyümüzde bugün açılacak taş ocağı için ÇED çalışması vardı. Sağ olsunlar İnebolu halkına teşekkürler, Küre halkına teşekkürler, çevre köylerimizden gelenlere herkese ayrı ayrı teşekkürler. Hepimizin birlik ve beraberliği ile birinci aşamayı geçtik gibi. Birinci aşamada ÇED toplantısında sunumu yaptırmadık. İnşallah bundan sonraki süreçte de aktif bir şekilde devam edeceğiz. Memleketimize bu işin çok büyük zarar vereceği, sularımızın kaçacağı, dinamit atımlarından köyümüzün, mahallemizin çok zararlar göreceği konusunda halkımızı bilinçlendirdik. Halkımız da köyümüze sahip çıktı. Herkese çok teşekkür ederim.” dedi.

“BURADAKİ HALK VATANINA SAHİP ÇIKTI”

İnebolu Çevre Platformu yöneticisi Ahmet Çeçen ise gazetemize yaptığı açıklamada “Bugün burada Çiçekyazı Köyü Çandır Mahallesi’nde İl Özel İdare Müdürlüğü’nün açmayı düşündüğü ÇED sunumu yapılması gerekiyordu. ÇED sunumunu buradaki tepkili halk yaptırmadı. Çünkü buradaki insanlar çok yakınlarında bulunan Kabalar Köyü’ndeki taş ocağının oralara ne kadar zarar verdiğini biliyorlardı. Bunun içinde herkes birlik ve beraberlik halinde tepki gösterdiler. Görevlilerde sunum yapılamamıştır tutanağını imzalayarak buradan ayrıldılar. Burada ki köylü vatandaşlarımızı ve halkımızı tebrik ediyorum. Bir şekilde vatanlarına sahip çıktılar diyebiliriz. Biz İnebolu Çevre Platformu yöneticileri olarak halkın haklı isteğine destek vermeye geldik. Onlara yardımcı olduk.” ifadelerini kullandı.

“BUNA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

İnebolu Çevre Platformu yöneticisi Hasan İlyasoğlu ise yaptığı açıklamada “Bugün burada ÇED toplantısı için bulunuyoruz. Biz İnebolu’muzun havasının, suyunun kirletilmesin istemiyoruz. Buradaki taş ocağı projesi yanlış bir proje, yer seçimi yanlış. Burada proje evlere çok yakın, patlatma ile üretim yapılacağından bu çok tehlikeli bir durum. Su kaynakları burada olduğundan dolayı su kaynaklarımız kirlenecek, kesilecek yok olacaktır. Toz ve kirlilik buranın havasını doğasını tamamen bozacaktır. Burada yeşillik ve doğa her şey maf olacaktır. Buna müsaade etmeyeceğiz, elimizden gelen mücadeleyi yapacağız” diye konuştu.

“CENGİZ HOLDİNG İSTEDİ DİYE DOĞAMIZI BOZAMAZLAR”

ÇED Toplantısına katılan CHP İnebolu İlçe Başkanı Cemal İlyasoğlu ise “Çiçekyazı, Salcıoğlu Karabey ve Ersizler Köylerinin tepesine yapılacak taşocağının ÇED toplantısına katıldık. Toplantıda vatandaşlar “taşocağı istemiyoruz”, “yeşilime dokunma” Su hayattır suyuma dokunma” gibi sloganlar atarak Özel İdare Müdürlüğü’nün yapmak istediği sunumu reddettiler. Bizlerde vatandaşlarımızın yanında yer aldık.  Çünkü burası Cengiz Holdinge devretmek üzere Özel İdarenin ihaleye vermek üzere hazırladığı taşocağı olacak. Üstelik burası 2016 yılında Cengiz Holding’in taşocağı talebine Özel İdarenin su kaynakları üzerinde olmasından dolayı ret verdiği bir alan. Köylerimizin su kaynakları yok olacak. Yeşillik alan bitecek. Kabalar taşocağından daha fazlası ve daha büyüğü buraya yapılacak.  Cengiz Holding istedi diye doğamızı bozamazlar. Taşocağı istemiyoruz. “

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2023, 17:13
YORUM EKLE
YORUMLAR
M.Esref Kayacan
M.Esref Kayacan - 9 ay Önce

Sevgili Ersizler ve Cicekyazi köylülerin , sizi yürekten kutluyorum kötülükler ve çirkinlikler karşısın da yanyana durabilmek iyilikler ve güzelliklere birlikte sahip çıkmak çok kıymetli ve değerli. Bir şirket ( Cengiz Holding ) kolay ve ucuz malzeme sağlayacak diye bölgenin havasını suyunu toprağını kirletmesine göz yummak hatta devlet gücünü de yöre insanının etkisiz hale getirmek için kullanmaya kalkmak çok çirkin ve adil de değil insan-ı değil. Kabalar girişin deki taş ocaginin çevresin de yarattığı renk değişimi gözle bile görülebiliyor. Sebzeciliği meyveciliği hayvancılığı çok olumsuz ve insan sağlığını da çok olumsuz etkileyecek ; Taşların parçalanmasından dolayı havaya yayılan toz bulutlarini nefes aldıkça ciğerlerimize yerleşecek ve zaman için de ciğerlerimiz nefes almamıza yetmeyecek ( silikozis ) hastalığına yakalanacagiz . Şu anda kod taşlama işçisi ve maden işçisi 10 binlerce insanımız bu hastalikdan dolayı ölümünü bekliyor. Taş ocağına göz yummak yöre insanımızın ölümüne göz yummak anlamına geliyor . Hayır diyenlere saygilarimi sunuyorum

SIRADAKİ HABER