“Köprü yıkılıp yeniden yapılsın” talebine Karayolları'ndan cevap

“Köprü yıkılıp yeniden yapılsın” talebine Karayolları'ndan cevap
banner13
banner3

Aşağı Hatıpbağı Mahallesi sakinlerinin “Köprü yıkılıp yeniden yapılsın” talebine Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü tarafından cevap geldi.

Bölge Müdür Yardımcısı Ali Başak tarafından verilen dilekçeli cevapta, köprünün projelerinin hazırlanırken göz önünde bulundurulan en önemli verilerden bir tanesinin taşkın debisi olduğu belirtilerek “İlçe merkezine ulaşmadan önce rüsubat ve orman emvalinin ilgili kurum tarafından gerekli yapılarla tutulması halinde köprü gelen taşkını geçirecek niteliktedir.” denildi.

Aşağı Hatıpbağı Mahallesi sakinleri, otogar köprüsünün yıkılarak yeniden yapılması için imza kampanyası düzenleyerek İnebolu Kaymakamlığı’na dilekçe sunmuştu. Yaklaşık 100 kişinin hazırladığı imzalı dilekçeler Aşağı Hatıpbağı Mahallesi muhtarı Bahattin Atılkan tarafından İnebolu Kaymakamlığı’na teslim edilmişti. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü, konu ile ilgili Aşağı Hatıpbağı Mahallesi muhtarı Bahattin Atılkan’a cevap gönderdi.

Karayolları 15. Bölge Müdür Yardımcısı Ali Başak tarafından verilen cevap şu şekilde:

“İnebolu ilçesi Aşağıhatıpbağı Mahallesi Muhtarı Bahattin Atılkan tarafından İnebolu Kaymakamlığı’na verilen 23.06.2023 tarihli dilekçe ve ekleri (mahalle sakinlerinin dilekçeleri) tarafımızca incelenmiştir.

Özetle İnebolu terminal kavşak köprüsünün taşkın riski taşıdığı ve yıkılıp yeniden yapılması talep edilmektedir.

Köprü projeleri hazırlanırken göz önünde bulundurulan en önemli verilerden bir tanesi taşkın debisidir. Kurumumuz bu değerleri gerek proje aşamasında gerekse Bozkurt Afeti sonrası ilgili kurumdan talep etmiş, verilen bu debi değerlerini karşılayacak şekilde ve tedbiren halihazırda bulunan dere yatağı düzenlemesinden daha geniş olan eski dere yatağına uygun 3 açıklıklı köprü projelendirip yapımını tamamlamıştır.

05.06.2023 tarihinde gerçekleşen yoğun yağış beraberinde rüsubat ve orman emvali getirmiştir. Bu durum köprü açıklıklarını önemli ölçüde daraltmıştır. İlçe merkezine ulaşmadan önce rüsubat ve orman emvalinin ilgili kurum tarafından gerekli yapılarla tutulması halinde köprü gelen taşkını geçirecek niteliktedir.

Rüsubat geldiği sürece köprü kesitinin arttırılması çözüm olmayacağından ilgili kurum tarafından rüsubat ve orman emvali önleyici yapıları acilen yapılması ve uniform akış rejiminin sağlanması adına köprünün memba ve mansabında tüm dere yatağının genişletilerek köprü ile uyumlu eski dere yatağının korunması gerekmektedir. Bununla beraber küresel iklim değişikliği ile alakalı olarak ilgili kurum tarafından yeni bir proje geliştirmesi durumunda köprü ile ilgili önlemler tarafımızdan değerlendirilecektir. Bilgilerini arz ve rica ederim.”

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2023, 18:03
YORUM EKLE
YORUMLAR
mehmet soysal
mehmet soysal - 10 ay Önce

Yanlış yaptık diyebilmek bir erdemdir. İnadınız inebolu'yu felakete sürükleyecek.

SIRADAKİ HABER