Kış aylarının vazgeçilmezi ‘salep’

Kış aylarının vazgeçilmezi ‘salep’
banner13
banner3

Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan ve geleneksel damak tadına hitap eden salep, vücut sıcaklığını artırması, hoş kokusu ve hastalıklara şifa olma özelliğiyle soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olmaya başladı.

İlçemizde vatandaşlar soğuk havaların vazgeçilmez içeceği salebe yoğun ilgi gösteriyor. Kazanda uzun süre kaynatılan sütün, tarçın, ceviz, fıstık ve kakao ile katılarak yapılan salep İnebolulu vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Çay Ocağı işletmecisi Hilmi Bayraktar, kışın vazgeçilmezi olan salep satışlarının arttığını ve bu artıştan memnun olduklarını söyledi.

İnebolulu vatandaşların salebi çok tükettiğini Bayraktar, Bilindiği üzere ilçemizde kışlar epey soğuk geçiyor. Vatandaşlar soğuk havalarda içlerini ısıtmak için salep içiyor. Salebimizi yaparken her malzemeyi hakiki kullanıyoruz ve Kış günlerinde içimizi ısıtan, üzerine tarçın serpilmiş değişik bir tat için herkesi salebimizi içmeye bekliyoruz. ‘’

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR, HER DERDE DEVA!

Salebin faydalarının ise saymakla bitmeyeceğini belirten Bayraktar,’’ Kış aylarında Grip, nezle, öksürük ve soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa yakalanırız. Salep bağışıklığı güçlendirerek kış hastalıklarına karşı vücudumuzu korur. Vücut ısısını artırarak, soğuktan korur. Bronşit ya da mide hazımsızlıkları rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi iştah açıp zihni de güçlendiriyor. Salebin vücut ısısını artırarak, soğuktan korumasında büyük rolü oluyor.  Ayrıca soğuk havalarla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde de etkindir. Bu hastalıkların sık görülen şikâyetlerinden öksürüğün azalmasına yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına iyi gelir. Hastalık belirtileri vücutta hissedildiğinde sıcak bir salep içmek şikâyetlerin önemli ölçüde azalmasını sağlayacaktır. Salebin baş ağrısına da iyi geliyor. Soğuk havalar nedeniyle kapalı ve havasız ortamlarda geçirilen süreler de uzar. Yoğun iş temposu ve koşuşturma içerisinde belli aralıklarla havalandırılmayan yerlerde uzun saatler kalmak kişinin kendisini hem yorgun hissetmesine hem de baş ağrısı yaşamasına neden olabilir. Bazen iş yerlerinde verilecek küçük bir mola ve bu molada tüketeceğiniz bol tarçınlı bir salep hem kişinin rahatlamasını sağlayacak hem de baş ağrısına iyi gelecektir. ” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER