Kestane ve Kestane Balı ‘Gal Arısı’ tehlikesi altında

Kestane ve Kestane Balı ‘Gal Arısı’ tehlikesi altında
banner13
banner3

İnebolu ilçemizde arıcılık işi ile uğraşan bazı arıcılar, gal arısının İnebolu ormanlarında da görüldüğünü belirterek, yetkililerin bir an önce önlem almalarını istedi.

Halk arasında ''Katil Arı'' olarak adlandırılan gal arıları Türkiye'deki kestane ağaçlarına dadandı.

İnebolu’da da Yeşilöz Mahallesi ve civarı köylerde görülemeye başlayan gal arısı kestane ağaçlarına dadanarak ağaçlarda yaprak, çiçek ve meyve sayısında azalmaya neden oluyor. Fotosentez alanını azaltarak ağaçların büyümesine engel oluyor.

KESTANE VE KESTANE BALI’NIN GELECEĞİ TEHDİT ALTINDA

Kestane ağaçlarında gal arısı gördüklerini ifade eden üreticiler, yetkililerden yardım istedi.

Gazetemize durumu açıklayan üreticiler “Kestane bizim yöredeki yaşayan vatandaşlarımızın gelirini doğrudan etkiliyor. Çok önemli gelir kaynağımızı kaybedeceğiz. Kestane ağaçlarımız ile birlikte yöremizin kestane balı da yok olma tehlikesi altında. Gal arısının yok olması için üretilen terminatör böcek var, bu böcek sahalara salındığında gal arısının kestane ağaçlarına verdiği zarar azalıyor. Bunun yapılması yada daha bilimsen gelişme varsa ağaçlarda uygulanmasını istiyoruz.”  dedi.

GAL ARILARINA KARŞI ‘TORYMUS SİNENSİS’

Torymus Sinensis gal arılarını yuvasında bulup yok ediyor. Bu sayede kestanelerin zarar görmeyeceği belirtiliyor.

Zonguldak'ta orman köylülerinin önemli bir gelir kaynağı olan kestaneye arız yaptığı tespit edilen kestane gal arısına karşı faydalı böcek olan Gökçebey'de bulunan Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarında üretilen 512 adet "Torymus sinensis" Kilimli ilçesine bağlı Şirinköy köyü ormanlarına bırakıldı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Nihat Derdiment
Nihat Derdiment - 13 ay Önce

Konu ile ilgili okuduğum bir makalede T.Sinensis' in yayılma hızı, salındıktan sonraki ilk yıllarda oldukça düşüktür (1 km/yıl) ancak yıllar geçtikçe üssel olarak artmaktadır (60 km/yıl). Arasında 8 km mesafe bulunan iki sahada salınan parazitoit populasyonlarının 5yıl, 20 km uzaktakilerin ise 7 yıl sonra birbirine karıştığı gözlenmiştir. denilmektedir. Basından takip edebildiğim kadarıyla İlimiz Cide ilçesinde ve Sinop ilinde gal arısının zararlısı için kestane sahalarına t.sinensis salımı üretim nispetinde yapılmış olup, mevcutun gelişim süreci göz önünde bulundurulduğunda bizim ilçemizin uzun yıllar korumasız ve savunmasız olacağı aşikardır. Bu nedenle konu ile ilgili çalışmalar yapan Orman Genel Müdürlüğümüzün birimi İlçe Orman Müdürlüğümüzün kestanenin ilçe ekonomimizdeki yadsınamaz payını göz önünde bulundurarak T.Sinensis temini yada üretim labaratuvarı kurulmak suretiyle kestane alanlarına gal arısı zararlısının belirlenecek lokasyonlara bırakılması yöremizdeki kestane ağaçlarının göreceği zarar nispetini düşürerek ekonomik zararları azaltacatır.

SIRADAKİ HABER