Kaymakam Baycar ‘’İnebolu’da seracılığı hep beraber kalkındıracağız’’

Kaymakam Baycar ‘’İnebolu’da seracılığı hep beraber kalkındıracağız’’
banner13
banner3

İnebolu Kaymakamlığı ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) iş birliğinde yürütülecek olan ‘Serada Üreten Kadınlar’ projesi ve İnebolu Kaymakamlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Köylere Hizmet Götürme Birliği işbirliğinde başlatılan İnebolu Ahşap Sera Projesinin kursiyerlerine Seracılık ile ilgili Eğitimler verilmeye başlandı.

Kaymakamlık Toplantı Salonunda gerçekleştirilen eğitim toplantısına Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ve kursiyerler katıldı.

BİR SENEDE 100 AİLEYİ SERA İLE BULUŞTURUCAĞIZ

Toplantı da konuşan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar; ‘’ İnebolu’da seracılığın önemi yadsınamaz, bunun oldukça önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. İnebolu’ da tarımı geliştirmek için de öncelikle seracılığı geliştirmek lazımdır. İnebolu’ da tarımı geliştirmenin en önemli yolu serayı desteklemektir. Bizde bu potansiyelle beraber serayı geliştirme kararı aldık serayla ilgili neler yapabiliriz, nasıl geliştirebiliriz onunla ilgili projelerimizi hazırladık. Proje ile ilgili de çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Seracılık ile ilgili iki tane önemli bir seracılık projesi başlattık. Öncelikle Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) ve İl Özel İdaresinin de eş finansmanıyla onlardan destek alarak modern bir sera desteği aldık. Bu sera 2 dönüm üzerine kurulacak yerini de biz tespit ettik. Burada amaç geleneksel yöntemlerle yapılan serada üst vizyonu, üst teknikleri en iyi tarım uygulamalarını göstermektir. Bu seramızda bir dönümü topraklı ve bir dönümü topraksız ranzalı, katlı ve ısıtmalı damıtma sulamalı olacaktır. Bu seraların nasıl olması gerektiğini insanlarımıza göstereceğiz. Daha sonra eğitim aldığımız kişilerle bir kadın kooperatifi kuracağız. Böylece kadınlarımızın üretimiyle ailelerine katkı bütçe vermelerini sağlayacağız. Bu proje çok önemli bir projemizdir.  Bu proje İnebolu için bir tarım markası olacaktır. Bizim en büyük sorunlarımızdan biri markamız yok, İnebolu Tarım diye bir marka oluşturacağız. Bu projemizin içerisinde paketleme makinası, etiketleme makinası gibi makinalar da koyarak bunların satış fiyatlarını arttıracağız. Çünkü bu bizim için çok önemlidir. Bir ürünü normal pazarda satmakla etiketleyip bir logo adı ve marka altında satmakla arasında %30 ila %50 arasında fiyat artışı var. Biz bunu bu şekilde sağladıktan sonra %30 ile %50 arasında verim arasında artış olacak o üretim tekniklerini uygulayarak topraksız uygun gübreleme ve sulamayla uygun ısıda üretim yaptıkça %30 oradan üretim artışı olacaktır.  Biz bu sayede ürünümüzün verimini  %100 arttıracağız. İkinci sera projemizde ise; İnebolu, Kastamonu’da seracılıkta birinci sıradadır ve ilçemizde 650 adet seramız bulunuyor. Biz bu sayıyı daha da arttırmak istiyoruz. Bu seracılık bir aileyi geçindirecek duruma gelsin istiyoruz. Biz bunu da dağıtacağımız naylonlarda ve seralarda 120 metre standartta getiriyoruz. Biz bir sene boyunca dağıtacağımız sera hedefimizi 100 aile olarak belirledik. Bu sera projesi kapsamında ilk 50 aile ile başladık ve 50 aileye önümüzdeki hafta itibariyle sera dağıtacağız. Bu proje ile hemen sera mevcudumuzu arttıralım ve kalitesini de arttıralım. 2023 yılının son ayına kadar sera mevcudunu ileriye taşıyacağız. Hepimiz bir gayret gösterdik mi İnebolu’da seracılığı ileriye taşıyacağız. Ayrıca, Serası olanlara ikişer torba ücretsiz Solucan gübresi dağıtacağız. İnşallah İnebolu’da seracılığı hep beraber kalkındıracağız. Bu önemli olan iki sera projesinin İnebolu’ya hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. ‘’ diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER